| LucianClaudiu a întrebat:

Buna seara.
Am o intrebare complicată, am vorbit si cu un avocat, dar nu m-a lămurit cu nimic, sper sa imi răspundeți exact la tot ce spun si va rog sa fiti seriosi la intrebare!
Tatăl a decedat anul trecut, lăsând în urmă 2 rate (Banca si Cetelem) La Banca a tot facut refinantare ajungând rata la 500 ron pe luna,el si-a retras asigurarea făcând ipoteca pe casa si a avut si girant,chiar dacă a facut ipoteca (girantul traieste),nu inteleg de ce eu ca moștenitor plătesc din moment ce girantul traieste? Daca pun moștenirea pe sotie si bunurile,poate banca sa vina la ea sa ii ia?
Ideea e alta,ca e treaba încurcată rau,cum poate banca sa vina sa faca ipoteca din moment ce noi nu avem pământul pe noi nici macar succesiune? Avem doar o Anexă gospodărească,totul e pe mosu, ei sunt morti).

Pt ca pamantul sa fie pe noi trebuie să semneze surorile mamei,copiii matusilor,apoi frații mei si dupa aia sa avem tot pe noi. Si toti vor parte,doar frati, da ca sa dau parte trebuie sa chem si matusile si copiii matusilor, ca nu toate matusile mai traiesc si au ramas copiii lor.
Casa e pe un pământ care nu e intabulat, deci cum ar putea banca sa vina sa ia casa sau ce ia?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Mostenirea este pe clase de mostenitori, din prima clasa facand parte copiii si sotia defunctului si aceasta clasa inlatura de la mostenire toate celelalte clase. Mostenitori dupa tatal tau esti tu (daca n-ai frati sau surori) si mama ta si mostenitorii mostenesc atat bunurile, cat si datoriile defunctului.
La mostenirea legala nu mostenesc nimic cei din clasele urmatoare de mostenitori, in primul rand cei din a doua clasa, respectiv ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati (parintii, fratii si surorile defunctului), cu o singura exceptie: daca copiii renunta la mostenire.
Asa fiind banca poate solicita executarea silita asupra bunurilor ipotecate, in cazul tau asupra casei, chiar daca exista garantul personal.
In cazul expus puteti accepta mostenirea sub beneficiu de inventar, respectiv ve-ti mosteni doar ce ramane dupa plata datoriilor, daca mai ramane ceva si nu veti putea fi obligati sa platiti ceva, chiar daca valoarea masei succesorale (toate bunurile proprietatea tatalui) nu acopera datoriile.

| Violleta2022 a răspuns:

Atunci cand mostenesti bunurile cuiva, ii mostenesti si datoriile.
Daca voi nu ati facut sccesiunea inca, banca si debitorii nu pot sa va execute, chiar daca vin sa va intimideze.
Stiu un caz similar, cu un prieten caruia i-au venit colectoriid e debite cu amenintari ca iau casa parinteasca, care avea datorii pe ea si parintii murisera.
I-a hartuit ani de zile, dar legal nu aveau acest drept, fiindca ei nu aveau succesiunea facuta si nu doreau sa o faca, stiind ca, in momentul cand accepta succesiunea si mostenirea, accepta si datoriile defunctiolor parinti.
Totusi, un avocat bun va poate lamurii ce trebuie sa faceti, mai ales daca la mostenirea aia sunteti atat de multi si cineva locuieste in acea casa.

| LucianClaudiu explică (pentru Violleta2022):

Sunt doar eu ca moștenitor, daca nu plătesc eu pentru ca oricum nu avem acte pe pământ, poate merge la girant sa plateasca? Ca doar el e girantul, din moment ce eu nu am semnat?

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Banca are dreptul sa i ti ia casa din moment ce tatal tau are rate si a girat cu casa, nu conteaza pentru bancă ca tu nu ai nimic pe numele tau, tu nu poti sa pui mostenmirea pe numele sotiei, ai facut succesiunea după moartea tatalui tau? Daca nu ai facut atrunci casa nu este a ta si daca tu nu esti proprietar nu o poti pune pe numele sotiei, mergi la un notar si discută cu el, si după aceea cauti un avocat bun sa te ajute cu datoriile la bancă, sa scapi de bancă. notar ca sa vezi cum poti trece casa pe numele sotiei, desii după moartea tatalui tau casa se imparte intre tine si fratii tai nu sotiile cumnatele etc, tu si fratii tai daca ai frati, numai ca daca tatal tau a lasat in urma lui datorii, asta e nasol, ca odata cu mostenirea automat mostenesti datoriiile, pe care trebuie sa le plătesti, ne fiind casa pe numele tau nici nu o poti vinde ca sa achiti datoriile, e tare incurcată situatia ta, mama ta mai trăieste? Ca daca traieste, are drept de mostenire in urma soțului ei.

| LucianClaudiu explică (pentru CristiDinBucuresti):

Nu trăiește nici mama, succesiune nu am facut pentru ca trebuie sa chem mătușile, verișorii apoi frați, suntem neam Ft mare la un pământ si o casa destul de mica, plus ca ne costa si o grămadă de bani ca nu avem acte pe pământ, toate sunt pe Mosu, doar la IMPOZIT e tata de 20 de ani.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Tu nu chemi pe nimeni, notarul cheama la succesiune dar trebuie facuta repede succesiunea, trebuia facută imediat după moartea tatalui tau anul trecut, sau ai facut succesiunea?