anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

as vrea sa stiu in cazul unui divort, se impart bunurile intre cei 2 soti? Si daca copilul ramane cu unul din parinti, poate primi pensie de la celalalt?

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca exista contract matrimonial (un contract cu prevederi privind impartirea bunurilor) acestea se impart conform prevederilor acestuia.
Daca nu exista contract atunci bunurile dobandite pe timpul casatoriei se impart in mod egal.
Copilul minor si cel care urmeaza studii superioare, cel mult pana la 26 de ani, au dreptul la pensie alimentara de la parintele la care nu a fost stabilit domiciliul, la cererea expresa a parintelui la care a fost stabilit domiciliul.

| darrio2007 a răspuns:

Bunurile se pot imparti si amiabil.Adica de comun acord.In cazul in care nu sunt prea multe. Daca sunt mai multe(casa, masina etc)sau cei doi nu se inteleg se ajunge la partaj.Care duce la timp si bani pierduti.Si nu in ultimul rand la cearta si scandal.Intre cei doi.Cel cu care ramane minorul se stabileste la audierea cu minori.La a doua infatisare la tribunal.Si se stabileste pensia alimentara functie de venitul parintelui care trebuie sa plateasca pensia alimentara.Acum divortul se face si la notar, mai simplu.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

În cadrul Acţiunii de divorţ se poate solicita şi PARTAJUL ( împărţirea bunurilor comune ), respectiv stabilirea custodiei!

Dacă foştii soţi se înţeleg în privinţa împărţirii bunurilor, atunci se poate face un "partaj de comun acord" - fac o "înţelegere" redactată de avocaţi ( sau de un notar ) şi acea înţelegere este depusă la Instanţă ( ea va fi avută în vedere la stabilirea Sentinţei ).

De asemenea, în cazul în care foştii soţi se înţeleg în privinţa custodiei copilului minor ( deci, redactează o înţelegere separată, sau se consemnează în Încheierea de şedinţă înţelegerea verbală a acestora ), atunci Instanţa o va avea în vedere la emiterea Sentinţei.

În cazul în care foştii soţi NU se înţeleg cu privire la partaj sau la custodie, atunci Instanţa va stabilii ce/cum se împart bunurile şi cui rămâne copilul.

De asemenea, în aceeaşi Acţiune, se poate solicita stabilirea unei "pensii alimentare" ( plătită de celălalt soţ )!

Evident, toate acestea se pot face şi prin Acţiuni separate ( dar NU este recomandat )...


Toate cele bune.

| Kirito21 a răspuns:

Pensia alimentara poate fi stabilita de instanta in cadrul dosarului de divort. Ulterior pronuntarii divortului faceti cerere pentru partajarea bunurilor comune.

| ariamont a răspuns:

Din cate stiu eu (ca si ai mei trec prin asta ) nu imparct bunurile, pentru ca nu au semnat nu stiu ce contract cand s-au casatorit. Cat despre pensia alimentara, da, o poti primi daca ceri in instanta sau la notar, unde s-or despartii ei, dreptul la pensie alimentara.


O zi buna!

| darrio2007 a răspuns (pentru ariamont):

Tu vorbesti de contract prenuptial.Asta se poarta la case mari nu la orice tigaie pe care o ai in casa.

| JohnnyBi a răspuns (pentru ariamont):

Pai insasi casatoria este un contract. bunurile cu care vii in casatorie apartin fiecaruia ce le aduce in casatorie in parte, dar bunurile dobandite in timpul casatoriei apartin celor 2 soti fara a se imparti pe cote (se numeste devalmasie). la divort, bunurile aflate in devalmasie sunt impartite in mod egal intre cei doi soti. si ea are dreptul la pensie alimentara pana la 26 de ani sau pana la sfarsitul studiilor (oricare se intampla mai repede).
app de bunuri, daca cei doi soti nu cad de comun acord la imparteala acestora, judecatorul are dreptul sa scoata la licitatie bunurile si banii luati de pe urma licitatiei sa ii imparta egal. deci te contrazic, casatoria in sinea ei este un contract, si ba da, impart bunurile happy