| deyutz95 a întrebat:

Buna, bunica mea a avut 2 copii, tata si fratele lui, tatal meu a decedat in urma cu ceva timp si acum recent a decedat si fratele lui(unchiul meu) el statea cu sotia lui in casa bunicii mele, acestia nu aveau copii iar ei in afara ca au cumparat mobila in dormitor si bucatarie deci nu au facut aproape nimic, matusa mea o sa isi ceara partea din casa dar bunica mea o sa vrea sa treaca casa pe mine, daca la notar bunica va trece casa pe mine trebuie sa dau parte si la matusa mea?

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Depinde de actul juridic prin care iti transfera proprietatea asupra casei.
Daca o face prin anumite acte juridice reale (contract de vanzare-cumparare, contract de intretinere sau contract de renta viagera) atunci ceilalti mostenitori nu au dreptul la nici o parte din casa si proprietatea integrala iti revine tie.
Daca o face prin donatie atunci ceilalti mostenitori au dreptul asupra rezervei succesorale (jumatate din ce-ar mosteni legal). De asemenea au dreptul asupra bunurilor mobile pe care le-au cumparat integral, in cazul expus la mobila.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Contractul poate fi atacat si te poate castiga. Faceti un act de vanzare-cumparare la notar si nu mai poate fi atacat. Bine ar fi ca bunica sa aiba o dovada medicala ca este in toate facultatile mentale.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Atentie! Au dreptul la mostenire:
Soțul supraviețuitor;
Copii defunctului și toți ceilalți urmași ai acestora;
Părinți și bunici ori străbunici, unde este cazul;
Alte rude până la gradul al patrulea, inclusiv.
Deci matusa ta intra la: -Copii defunctului si "urmasii" acestora, ea fiind urmasa sotului.

| sadrian46 a răspuns (pentru Salontanul):

Ea nu este urmașa soțului în opinia mea, urmașii soșului sunt doar cei ce urmează după soț, copii soțului.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Bunica este în viață.
Cei doi, dacă au murit înaintea bunicii, ei nu moștenesc nimic din casa bunicii, că au murit deja.
Mătușa nu poate avea pretenție la ceva la care nu i-a aparținut niciodată. Prin faptul că ea a locuit doar acolo, nu are nici un drept nici de proprietate, nici de moștenire. Așa că nu poate cere partea ei din casă, căci nu are nici o parte din acea casă. Dacă are chitanță de cumpărare pe numele ei, a mobilei, îi aparține acea mobilă, doar atât. Așa că nu ai obligația să dai nimic la mătușa ta.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Cel mai bun raspuns ti l va da un avocat, angajeaza ti un avocat bun si el i ti va spune tot, ei cunosc legile cel mai bine, aici pe TPU fiecare zice ce vrea deci nimic autorizat, păreri, tu ce varsta ai? Bunica ta ce varsta are? Mai ai frati sau surori? Bunica ta vrea sa treaca casa pe numele tau, asa se scrie corect, nu cum ai scris tu, vrea sa treaca casa pe mine.

| minrest a răspuns:

Casa e a bunicii tale, iar mostenitori ar fi sotul si copiii; daca acestia au murit, mostenesc nepotii, adica tu, nicidecum nora bunicii, matusa ta, caci norele si ginerii nu mostenesc pe nimeni, nu au vocatie succesorala. Daca bunica vrea sa iti dea casa, iti da ce ai mosteni oricum, asa ca nu ai ce sa ii dai matusii.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Dar bunicul e mort? Daca da, atunci trebuie făcută succesiunea. Jumătate din casa e a bunicii si jumătate a celor doi copii, tatăl tau si fratele lui, unchiul tau. Bunica nu poate pune casa toată pe tine deca partea ei, adică jumătate. Pentru partea unchiului tau, adică un sfert din casa asta revine moștenitorilor lui care sunt sotia neavand copii. Daca avea copii atunci împărțea in doua, jumătate ei si jumătate copiilor. Deci sotia unchiului tau își moștenește in întregime bărbatul, respectiv un sfert din casa. Un sfert tatăl tau după bunicul decedat. Iar bunica jumătate care daca ți-o trece tie o sa ai dreptul la trei parti din casa iar o parte este a sotiei unchiului tau pe care va trebui sa o plătești tu sau bunica ta.

| Hollyg a răspuns:

Buna! Deci daca bunica ta e unic proprietar, fără bunicul sau altcineva, iti poate trece tie fără sa fii nevoită sa ii dai mătușii tale.
Însă, situație se schimba daca in contractul de proprietate al casei este bunica si bunicul.