| Nume6 a întrebat:

Bună, cine știe și o are cu legile și toate astea. Tot încerc să-i caut legea mătușii mele si n-o găsesc. Mătușa mea are un fiu cu handicap grav. Pe certificatul lui de handicap scrie grav cu asistent personal, că e permanent și nerevizuibil.

Nu mai este chemat la comisie? Dar dacă pe certificatul de handicap scrie că e permanent de ce pe certificatul medical scrie că expiră la data x? Asta înseamnă că fiul ei trebuie doar să își reînnoiască certificatul medical la doctor la termenul care expiră acest certificat fără să fie chemat la comisie?

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Legea 448/2006, rep. in 2008, cu md. si compl. ulterioare nu prevede, pentru cei nerevizuibili, obligatia de a se prezenta la comisia de reevaluare si nici certificat medical, conform art.87, ali.(1^1), citez:
"(1^1) Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice."
Reevaluarea se face doar pentru cei care urmeaza programe de recuperare.

| Nume6 explică (pentru Ioandelasal):

Și certificatul medical se reînnoiește la comisie sau la doctor?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Nume6):

La comisia de reevaluare.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Din câte înțeleg eu, din ceea ce expui dta aici.
Dacă este nerevizuibil, în mod sigur nu mai este chemat la comisie.
Mai departe se rezolvă la doctorul la care trebuie reînoit certificatul medical.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Ce vârstă are? Daca are peste 18 ani are dreptul la pensie de handicap si in același timp si la pensie de invaliditate. Daca pensia de handicap este permanenta nu mai trebuie sa se prezinte la comisie pentru evaluare. Dar pentru pensia de invaliditate ( boala ) trebuie sa se prezinte anual la data prevăzută de comisie. Pentru aceasta trebuie întocmit dosar cu actele care se cer de către comisie si sunt trecute in actul care i s-a dat la evaluarea anterioara. Pentru pensia de invaliditate se prezintă la alta comisie nu la cea de handicap. Cred ca m-ai înțeles.

| Nume6 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Dacă are certificat de handicap permanent înseamnă că și indemnizaţia de asistent personal a mamei lui e permanentă?

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Nume6):

O prietena care are un copil cu sindromul Down are contract de asistent personal încheiat doar pe 1 an de zile. Anual i se reanoieste contractul dar nu stiu daca se prezinta la comisie sau se reanoieste la Primărie. Sa se informeze la Primărie înainte de a expira contractul.

| Nume6 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Dar certificatul medical unde se reînnoiește?