| alexandrasubtirel a întrebat:

Buna seara am 21 de ani sunt insarcinata in 11 saptamani, nu ma simt bine am crampee mereu, greturi dureri de cap etc.M-am gandit sa-i cer ginecologului(care nu se ocupa de mine ai deloc din cauza ca nu i dau mita)concediu cu risc maternal pentru ca imi este greu sa merg la lucru, fac si naveta 34 km.Pana in prezent am avut 14 zile de medical din care doar 4 de la ginecolog restul de la medicu de familie.Afecteaza cu ceva zilele astea daca imi iau sarcina cu risc? am inteles ca 120 de zile se da cu risc. Unde m-as putea interesa, va rog fiti expliciti cu mine.Nu as dori sa depasesc zilele pentru ca am nevoie de banii de prenatal sa-mi cresc bebele.Helpppp

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG 96/2003, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.9.În cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
  ART.10.(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
  a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
  b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.
  (2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
  (3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii."
Concediul de risc maternal nu afecteaza cu nimic obtinerea concediului de maternitate.

1 răspuns:
| InVisible99 a răspuns:

Nu inteleg de ce mai stai la acel ginecolog mai ales in situatia ta straight face