| Mirris a întrebat:

Buna seara! Am 5 copii cu fostul soț, in urma procesului de custodie instanta a decis ca doi copii să rămână la el și trei la mine. Fata cea mare (13 ani)nu vrea sa stea la el(el sta cu părinții). Întrebarea mea e daca copiii nu vor sa stea la el, eu pot deschide un proces privind custodia celor doi copii câștigați de fostul soț in instanta?

33 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu stiu daca este corect ce ne-ai spus, avand in vedere ca, in prezent, regula este custodia comuna si doar domiciliul se stabileste la un parinte, celalat parinte avand stabilit dreptul de legatura si vizitare a minorilor.
In orice caz, daca minorii n-ar vrea sa stea la tata, poti solicita, tot printr-un proces, stabilirea domiciliului la tine sau chiar custodia exclusiva, daca este corect ce-ai spus cu custodia.
Pentru a avea castig de cauza ar trebui sa dovedesti ca educarea si cresterea minorilor este primejduita de tata. Daca nu s-au schimbat conditiile de la primul proces si nu poti dovedi ca tatal ii ignora, abuzeaza, etc atunci n-ai sanse de castig si n-ar trebui sa deschizi procesul.

| Mirris explică (pentru Ioandelasal):

Fostul soț e un om bun cu copiii in general, însă nu se implica ca și părinte, fizic, in educarea și creșterea lor.Cat despre părinții lui...

| Mirris explică (pentru Ioandelasal):

Mai precizez că în prima instanță copiii au rămas la mine, însă hotărârea nu era definitiva.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Subscriu la raspunsul tau. Cred ca s-a exprimat gresit ori nu a interpretat corect decizia ramasa. In cazuri deosebite, se acorda custodie unui singur parinte +/- drepturi de vizitare pentru celalt parinte, caz in care problema domiciliului este foarte clara.
Din ce ai descris, eu inteleg ca voi aveti custodie comuna asupra copiilor insa instanta a decis domiciliul celor mici. Sper sa nu gresesc, insa exista posibilitatea ca sotul tau sa renunte la custodia/domiciliul fetei, caz in care iti revine automat tie.
Trebuie sa consulti un avocat in aceasta privinta. Aici nu vei gasi raspunsurile corecte si concrete, no offense.
Mult succes,

| Ioandelasal a răspuns (pentru Mirris):

Conteaza hotararea definitiva.

| Mirris explică (pentru anonim_4396):

Primele două fete au rămas la el(13 și 11 ani). Fostul soț nu vrea să renunțe, deși el e mai tot timpul plecat în străinătate.Cu alte cuvinte, nu are un loc stabil de muncă și nici locuință nu are stabila.Cu siguranță o sa consult un avocat.Multumesc pentru răspuns.

| mi25 a răspuns (pentru Mirris):

1. Ce intelegi tu locuinta stabila? Sa aiba locuinta lui? Asta este mentalitate comunista? Cati din SUA, au locuinta lor. Cati din Romania nu stau cu chirie, char daca au copii.
A avea domiciliul a parinti este locuinta stabila.
Cati din romani, in tara, au loc de munca stabil? Orice angajat, azi poate avea loc de munca, maine nu.
Important este sa aiba unde locui decent si venit cu care sa intretina familia. Daca este plecat in strainatate mai mult ca sigur ca realizeaza venituri.
Ca e plecat in strainatate? Cati copii au parintii (ambii) plecati in strainatate, iar ei sunt crescuti de bunici sau alte rude?
Dar toate aceste conditii sunt verificate, prin ancheta sociala, daca se ajunge in instanta.
Atentie! aca o sa ai 5 copii, iar sotul nu are un loc stabil de munca, o sa fie obligat sa platasca 1/2 din salariul minim pe economie, daca are venituri. Daca nu are veituri (declarate) nu poate face puscarie.

| Mirris explică (pentru mi25):

Când am zis de locuință stabila m- am referit la faptul că de la părinții lui se muta cu chirie, apoi la alta chirie și tot așa.Da, a plecat în străinătate, însă nu e prima dată, in plus are și prostul obicei de a juca la jocuri de noroc.De aceea eu nu îl văd capabil sa crească doi copii într-un mod decent.Ancheta socială s-a făcut doar la mine, desi trebuia și lui sa i se facă, dar de unde? El stătea cu chirie altundeva acum câteva luni, și acum s-au mutat din nou la părinții lui.

| Mirris explică (pentru mi25):

În legătură cu pensia alimentara, nu știu exact legile, însă știu pe cineva in care a fost nevoit să își vândă câteva animale pentru a plăti pensia alimentară pentru că nu a mai plătit de câțiva ani buni, deși nu avea venituri.Muncea la negru cu alte cuvinte.

| mi25 a răspuns (pentru Mirris):

Toate relele le are el, numai tu le ai pe cele bune. E ok.
Tu esti recasatorita? Daca tu te imbolnavesti, cine are grija de copii? El are parinti. Tu? Ai locuinta cu cel putin 4 camere, daca o sa ai 5 copii? Ce venituri ai? Sau te bazezi pe pensia de intretinere? Ti-am spus cat este aceasta. Daca lucreaza in strainatate, cum dovedesti cat castiga el?
In privinta locuintei, de ce nu vrei sa intelegi ca nu este obligat sa aiba locuinta lui, proprietate personala?! E destul sa aiba cu ce plati chiria. Ti-am spus mai sus: sunt multe familii care locuiesc in chirie. Nu mai suntem in comunism. Dar si in comunism, se locuia cu chirie, nu erau locuinte proprietate particulare, decat foarte putine. Nu ma refer la tara.
De unde stii ca s-a facut ancheta sociala numai la tine?
Faptul ca el nu poate sa-i creasca nu stabilesti tu - care se vede cat de colo ca esti partinitoare - ci ancheta sociala facuta de autoritatea tutelara.

| mi25 a răspuns (pentru Mirris):

N-ai inteles nimic.
Venituri nu inseamna salariu. Venituri aduc si animalele si terenul. Deci el avea animale, avea si teren, avea ce vinde. Dar fostul tau sot are? Daca nu are, ce sa vanda: praful de pe toba?
Nu te mai lua dupa ce spune unul sau altul.

| Mirris explică (pentru mi25):

N-am zis că el are toate relele și eu sunt sfântă.Nu m-am recasatorit.Partea cu chiria am înțeles, numai că nu are un loc stabil.Am și eu părinți, am un salariu, nu mă bazez pe pensia alimentara, iar ancheta sociala nu s-a făcut la el, chiar el a spus.Mai mult, fostul soț m-a rugat să țin eu copiii pentru că pe părinții lui nu se poate baza.

| Mirris explică (pentru mi25):

A avut teren, l-a vândut, iar banii s-au dus la jocuri de noroc.Cum îți sună gestul unui bărbat care acasă îl așteaptă 5 copii gandindu-se că va veni cu "ceva dulce"(cum spun copiii mei)? Eu nu vad un astfel de bărbat responsabil sa crească un copil, fie el și tatăl copiilor mei.Pana și praful de pe toba daca ar putea, l-ar vinde pentru plăcerea lui.Fiecare cu gândirea lui.

| Mirris explică (pentru mi25):

Apreciez că m-ai ajutat și ca ți-ai rupt din timpul tau pentru a îmi raspunde.O sa închei subiectul pentru că am deviat puțin de la întrebarea postată. Sanatate.

| mi25 a răspuns (pentru Mirris):

Ca are patima jocului de noroc e un lucru extrem de rau si nociv.
E greu sa prezinti aici toata gama de probleme, de aceea si raspunsurile sunt nerelevante si nu in concordanta cu situatia reala.

| Mirris explică (pentru mi25):

Așa e.Multumesc pentru timpul acordat.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Instanța a decis deja. Există o vârsta la care se ia în considerare și părerea copilului. Mi se pare că la 14 ani. Asta îți va spune avocatul. Când copilul ajunge la acea vârstă, poți redeschide procesul de custodie.

| mi25 a răspuns (pentru sadrian46):

Varsta de 10 ani.

| Mirris explică (pentru sadrian46):

Părerea copilului se ia în considerare de la vârsta de 10 ani, chiar și la o vârstă mai mica(cu excepții).

| Brizbriz a răspuns:

"ca doi copii să rămână la el și trei la mine"
CARE 2 copii la el si care 3 la tine?!?!?!?
dam cu banul care, SAU CEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE?!?!?!?!?!?
NU imi cer scuze pentru injuratura, dar...

MVE CU MUUULT "RESPECT" LA asa zisa "JUSTITIE" ROMANA

matematica IMBECILA, la fel ca povestea aia bibilica, ca, nu stim al cui e copilul, asa ca il TAIEM in doua si dam cate o bucata fiecarei mame, NU?!?

nu stiu legile, dar cred sincer ca poti sa dai intreaga Romanie in judecata pentru asa o "decizie", nu numai un proces de custodie

si, munitie, in afara ca "decizia" isi bate joc de justitie, SI DE TINE, isi mai bate si joc de fratii care vor fi despartiti angry

| Mirris explică (pentru Brizbriz):

Îți dau dreptate, în plus copiii peste 10 ani puteau fi interogați, copiii având 13 și 11 ani.

| Brizbriz a răspuns (pentru Mirris):

Da, si imi pare rau ca nu te pot ajuta decat cu mici sfaturi, din pacate, iti trebuie avocat, si inca unul bun, care din pacate costa, iar o mama cu 5 copii, nu prea isi permite unul cu adevarat bun crying

| mi25 a răspuns (pentru Brizbriz):

Si cum s-ar fi descurcat o femeie singura cu 5 copii? In sustinere, barbatul avea si faptul ca locuia cu parintii, care se puteau ingriji de copiii ce i-au fost incredintati. Sa sti ca atunci cand se judeca asemenea procese se cere si parerea specialistilor de la Protectia copilului, prntre care si psihologi. Daca nu ai participat la asemenea procese ar fi bine sa te abtii in a propaga asemenea prostii.

| anonim_4396 a răspuns (pentru mi25):

Deci, SA MORI tu ca e bine pentru 3 copii la mama si 2 la tata
sau 3 la tata si doi la mama... CA ASTA SPUI
sau, hai sa rupem inima copiilor si sa despartim fratii... CA ASTA SPUI... NU?!?
protectia copilului, psihologi?!? pentru CINE, aia doi copiii de la tata si nu pentru aia 3 de la mama... SAU INVERS?!?

DE CE NU TE DUCI TU SI NE FACI UN SERVICIU LA TOTI SI TE DUCI SA BATI CAMPII IN ALTA PARTE?!?

in momentul in care IN MOD EVIDENT...
CONSIDERI CA E CORECT ***SA ITI BATI JOC DE COPIII AIA***

esti dus mama, DUS DE TOT!
AMIN!

| mi25 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nici nu citesc ce ai scris. Credeam ca esti cu capul pe umeri.
Tu debitezi numai prostii, iti inchipui cum ar trebui sa fie dupa mintea ta, fara sa cunosti nici cele mai simple lucruri ce au loc in instanta.

| Mirris explică (pentru mi25):

De doi ani sunt separată in fapt de el și de atunci eu cresc copiii fara că el să plătească pensie alimentara, deși era o hotărâre în acest sens, însă nu era definitiva.Deci da, mă descurcam și cu doi copii în plus.

| mi25 a răspuns (pentru Mirris):

Daca si el are in crestere copii, nu mai plateste pensie de intretinere (alimentara).
Tu crezi ca un tata nu are sentimente pentru copiii lui? Nu vrea sa-i aiba si el langa el?

| Mirris explică (pentru mi25):

Plătește pensie alimentara doar pentru un copil, la ceilalți copii se compensează. Total de acord cu tine cu sentimentele, doar că el a vrut copiii sa nu cumva să îl bag la închisoare că nu are cu ce plăti pensia la toți copiii.Asta mi-a spus-o și prima dată când a făcut apel în instanță.Nu vreau sa zic că el e rău că tata, dar nu e prezent și nu se implica ca și mine.

| mi25 a răspuns (pentru Mirris):

Nu cunosc situatia, dar intotdeauna credem ca noi ne implicam mai mult decat altul.
Deci ti-a platit pentru un copil?

| Mirris explică (pentru mi25):

Nu trebuie sa vă certați pe subiectul deschis de mine.Respect fiecare părere in parte.Nu a plătit până acum deoarece hotărârea nu era definitiva și nu era obligat să plătească. Insa cu hotărârea definitivă, voi vedea daca plătește.Nu mai suntem în certuri și alte prostii, ne înțelegem bine pentru că avem amândoi același scop.Cresterea și educarea copiilor.Insa el de fel e pesimist, iar eu optimista.Conteaza modul de gândire pentru că asta poate influenta și copiii.

| Brizbriz a răspuns:

EVIDENT, conversatia era mult prea mult pentru mi25 asa ca, nu pot sa ii raspund direct ca acum ma ignora, deci ii raspund indirect:

dap, eu debitez numai prostii
prostia "mea" principala:
cand vad frati despartiti MI SE RIDICA PARUL DE PE CEAFA

daaaar, nu iti face griji, EU debitez prostii, NU TU, CARE PROMOVEZI SA FIE FRATII DESPARTITI

CUM poti sa te suporti pe tine insuti?!?

"turn the power on"

| mi25 a răspuns:

Trebuie sa fie cauze obiective care sa fie ridicate in fata instantei pentru a castiga custodia copiilor aflati la fostul sot.
Este posibil ca, la varsta de 13 ani, fata sa considere ca nu i se da libertatea pe care ea o doreste.
Totul trebuie analizat inainte.

| Editocroci a răspuns:

Justiția e mafie în România. Orice decizie judecătorească poate fi contestată. Ia-ți copiii și pleacă undeva unde fostul tău soț să nu te poată găsi.