| iamprettybored a întrebat:

Bună TPU!
Am o întrebare ipotetică.
Dacă un student admis la buget în anul întâi la o facultate decide să renunțe la facultate, să nu mai continuie studiile în primul semestru, să zicem... Și în vara anului următor este admis la altă facultate, din alt oraș, tot la buget. Ce taxă trebuie să plătească? Taxa cerută de la prima facultate sau de la a doua? Și pentru ce perioadă? Numai pentru un semestru sau pentru întregul an?


O să dau funda dacă îmi arătați sursele/articolele de lege din care ați luat informațiile. Sau măcar dacă îmi explicați de unde știți (deci nu răspunsuri gen „cred că..."). Mulțumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| Zaygon a răspuns:

Finantarile se dau pe un an intreg daca esti la buget.

Tu ai dreptul la 4 ani bugetati.
Daca ai facut anul 1 la buget la o facultate si dupa dai admitere si intrii la o alta facultate o sa fii la taxa si o sa platesti taxa pentru a doua facultate.

Ex practic: ai facut anul 1 la limbi moderne la buget si dupa ai dat admitere la biologie, la biologie o sa fii la taxa si o sa platesti taxa de la biologie. Daca tu renunti la limbi straine dupa anul 1, faci anul 1 la biologie la taxa, incepand din anul 2 o sa poti fii la buget la biologie.

Obs. Daca esti la o facultate la taxa si nu iti platesti taxa(si numa una din transe) esti exmatriculat.

9 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu este nevoie de legi ci de logică.
După un semestru întrerupi anul.
Nu ți se acordă anul de studii, este ca și cum nu ai făcut nimic.
Nu te primește nimeni să te transferi în alt oraș la altă facultate de același profil direct în semestrul doi.
Dacă ești admis în alt an la altă facultate la buget nu plătești taxă de școlarizare. Dar vei fi în anul 1 din nou.
Dacă nu ești primit la buget, vei plăti taxa de școlarizare a facultății noi din orațul nou, nu are nici o legătură cu ce ai făcut tu anul trecut, ce ai plătit sau nu acolo.

| iamprettybored explică (pentru Zaygon):

Păi bine, dacă numai 4 ani sunt bugetați, asta înseamnă că cei de la medicină, de exemplu, plătesc toți taxă în anul 5 și 6?

| Bondarel99 a răspuns (pentru iamprettybored):

Exact asta voiam sa comentez si eu.
Statul iti finanteaza un ciclu de licenta (3 ani-de ex biologie, 4 ani-de ex politehnica, 5 ani-de ex farmacie sau 6 ani-medicina), unul de master (2 ani) si unul de doctorat. Atat ai voie sa faci la buget.
Daca tu pierzi un an (si un semestru se considera un an din moment ce ai semnat contractul de studii la inceputul anului si practic ai cerut finantare pentru anul respectiv) automat trebuie sa il platesti. Cum? Facultatea la care te duci iti va da toate detaliile. Stiu de la cineva ca poti alege anul pe care vrei sa il platesti (persoana respectiva nu avea bani pentru taxa la farmacie si a ales sa plateasca mai tarziu). Dar daca s-a schimbat ceva vei afla de la secretariatul facultatii.

| Bondarel99 a răspuns (pentru sadrian46):

Nu stiu acum cat timp ati fost la facultate, dar tin sa va anunt ca s-au cam schimbat lucrurile intre timp...nimeni nu iti da nimic pe gratis, nici macar statul, nu poti sa mergi la facultate, statul sa plateasca pentru tine si apoi sa te lase sa o iei de la capat tot pe gratis.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Bondarel99):

Am fost în 64-69.
M-am exprimat așa. Dacă te primește la buget, deci, dacă.
El nu figurează nicăieri într-o bază de date că a făcut ceva, după un singur semestru și la admitere în altă parte el are o unică diplomă de absolvire, bacul. Nu are nici un formular de completat la admitere după ce a trecut printr-un nou examen de admitere, unde să complecteze, deci să declare că el a mai fost bugetar un semestru în altă parte.

| Bondarel99 a răspuns (pentru sadrian46):

Pai studentii la inceputul anului universitar sunt obligati sa semneze un contract de studii pe anul respectiv si ala ramane inregistrat in sistem.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Bondarel99):

În care sistem? La facultatea și în universitatea respectivă.
Nu văd eu sistemul informatic integrat al Ministerului Învățâmântului care să aibă o bază de date cu zecile de mii de studenți de la buget din toată țara.
Dar. să fie, dacă există, va afla pe pielea lui.

| Bondarel99 a răspuns (pentru sadrian46):

Nu stiu exact cum dar nu poti sa fraudezi sistemul. In primul rand diploma de bac si foaia matricola care sunt deja la prima facultate trebuie duse la cealalta facultate si cred ca afla cumva una de alta...

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform art.142, alin.(6) si urm. din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."