| koody a întrebat:


Am o intrebare, sunt gravida si nu mai lucrez de ceva timp...dar lucreaza sotul. Am inteles ca eu nu pot lua indemnizatie de cresterea copilului, dar ca s-ar putea sa ii adauge sotului la salariu 500 RON daca nu vrea sa bage el dosar pentru indemnizatie.
Imi puteti spune mai multe si ce trebuie facut? Nu stiu ce lege sa caut.

Multumesc!

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca el indeplineste conditiile atunci poate primi concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului. Dupa cateva luni se poate reintoarce la lucru si va primi stimulentul de insertie, in cuantum de 50% din salariul minim brut pe tara, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
De la 1 februarie 2017 salariul minim brut pe tara va fi de 1.250 lei, deci stimulentul de insertie va fi de 725 lei. Suma de 500 lei era prevazuta inainte ca OUG 111/2010 sa fi fost modificata prin legea nr.66/2016.
Prevederile legale sunt in OUG 111/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 7. (1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să  beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).
  (2) Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;  
  b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) şi (2).
  (3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.
  ART. 8. (1) De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de  prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă."

Răspuns utilizator avertizat