| teiube a întrebat:

Buna ziua as vrea sa stiu cum se analizeaza/comenteaza o hotarare judecatoresca ( civil) care sunt pasi ce trebuie urmati poate ma ajuta cineva si cu un model de hotarare comentata multumesc!

1 răspuns:
| oprescudorin11 a răspuns:

Din experienta, am constatat ca o hotarare judecatoreasca este finalul unei judecati.
Ea poate fi Definitiva sau poate fi atacabila, daca se mentioneaza explicit. Adica o Hotarare judecatoreasca poate fi urmata de termenul 'Definitiva' sau 'cu recurs' sau 'cu drept de apel"
In noul cod civil si penal insa, pare ca se poate da 'definitiv ' doar la a doua instanta. Este o ambiguitate pentru mine, in folosul hotilor care corecteaza legile, procedurile in folosul lor.Asta e un prim aspect.
Al doilea, o hotarare judecatoreasca apare in dosar, ulterior, cel mai adesea ultimii sedinte al completului de judecata.Care spune sensul pe care-l vede sau crede judecatorul sau completul respectiv.O hotarare Judecatoreasca are urmarile prescrise doar daca este urmat de 'Comunicarea Hotararii Judecatoresti' Aceasta poate interveni dupa minim 15 zile sau infinit, caci niciodata judecatorii nu pot fi obligati sa dea si comunicarea, decat in masura in care vina este a ta! Daca trebuie sa ti se faca o dreptate evidenta, Hotararea Judecatoreasca, in mod sigur va intarzia cat mai mult in a emite Comunicarea!
Nu ai ce-i face, caci nu exista mijloace coercitive impotriva comportamentului judecatorilor, acestia stiind in mod gresit interpretat ca asta este inamovabilitatea lor!
Daca este o hotarare cu drept de recurs, atunci chiar amana comunicarea, caci cine este nemultumit de hotarare, apuca sa-si formuleze motivele, scutindu-i de a mai da explicatii (eventual conjuncturale).
Sa-ti dau un exemplu de Hotarare Judecatoreasca? Pai uita-te in' portal .just.ro', alege un nume oarecare sau mai greu, un numar de dosar: vei gasi acolo formulari! Toate sunt seci!
Deci HJ este urmata de Comunicare: aici judecatorul trebuie sa explice motivele deciziei! Abia aceea poate fi comentata!