| Adrianmihoc a întrebat:

un bun prieten (minor având 17 ani) a condus pe o distanță de 40-50 m o masina pe un drum comunal(neasfaltat)și a fost prins de poliție.(a fost testat dacă este băut și a ieșit 0) Care este pedeapsa pe care o poate lua?
Cum poate proceda in privința asta?
Poate sa dea de permis la 18 ani?
Mulțumesc...

36 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Fiind minor se poate lua impotriva lui doar o masura educativa, pentru conducerea pe drum public fara a avea permis de conducere. Daca nu are antecedente penale masura educativa va fi neprivativa de libertate, conform Codului penal, citez:
"ART.113.Limitele răspunderii penale  
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.  
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.  
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.  
  ART.114.Consecinţele răspunderii penale  
  (1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:  
  a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o  măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
  b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
  ART.115. Măsurile educative  
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.  
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:  
a) stagiul de formare civică;  
b) supravegherea;  
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;  
d) asistarea zilnică."
Va putea sa sustina examinarea pentru obtinerea permisului de conducere dupa executarea masurii educative.  

| Adrianmihoc explică (pentru Ioandelasal):

Dacă nu te deranjează, îmi poți explica ce trebuie făcut la măsuri educative neprivative de libertate, dacă nu te deranjează repet!

| Ioandelasal a răspuns (pentru Adrianmihoc):

Conform Codului penal, citez:
"CAP.II.Regimul măsurilor educative neprivative de libertate  
  ART.117.Stagiul de formare civică  
  (1) Măsura educativă a stagiului de formare civică constă în obligaţia minorului de a participa la un program cu o durată de cel mult 4 luni, pentru a-l ajuta să înţeleagă consecinţele legale şi sociale la care se expune în cazul săvârşirii de infracţiuni şi pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său viitor.
  (2) Organizarea, asigurarea participării şi supravegherea minorului, pe durata cursului de formare civică, se fac sub coordonarea serviciului de probaţiune, fără a afecta programul şcolar sau profesional al minorului.
  ART.118.Supravegherea  
  Măsura educativă a supravegherii constă în controlarea şi îndrumarea minorului în cadrul programului său zilnic, pe o durată cuprinsă între două şi 6 luni, sub coordonarea serviciului de probaţiune, pentru a asigura participarea la cursuri şcolare sau de formare profesională şi prevenirea desfăşurării unor activităţi sau intrarea în legătură cu anumite persoane care ar putea afecta procesul de îndreptare a acestuia.
  ART.119.Consemnarea la sfârşit de săptămână  
  (1) Măsura educativă a consemnării la sfârşit de săptămână constă în obligaţia minorului de a nu părăsi locuinţa în zilele de sâmbătă şi duminică, pe o durată cuprinsă între 4 şi 12 săptămâni, afară de cazul în care, în această perioadă, are obligaţia de a participa la anumite programe ori de a desfăşura anumite activităţi impuse de instanţă.
(2) Supravegherea se face sub coordonarea serviciului de probaţiune.  
  ART.120.Asistarea zilnică  
  (1) Măsura educativă a asistării zilnice constă în obligaţia minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probaţiune, care conţine orarul şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor, precum şi interdicţiile impuse minorului.
  (2) Măsura educativă a asistării zilnice se ia pe o durată cuprinsă  între 3 şi 6 luni, iar supravegherea se face sub coordonarea serviciului de probaţiune.
  ART.121. Obligaţii ce pot fi impuse minorului  
  (1) Pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate, instanţa poate impune minorului una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională;  
b) să nu depăşească, fără acordul serviciului de probaţiune, limita teritorială stabilită de instanţă;  
  c) să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă;
  d) să nu se apropie şi să nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu participanţii la săvârşirea infracţiunii ori cu alte persoane stabilite de instanţă;
e) să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta;  
f) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală.  
  (2) Când stabileşte obligaţia prevăzută în alin. (1) lit. d), instanţa  individualizează, în concret, conţinutul acestei obligaţii, ţinând seama de împrejurările cauzei.
(3) Supravegherea executării obligaţiilor impuse de instanţă se face sub coordonarea serviciului de probaţiune.  
  (4) Pe durata executării măsurii educative neprivative de libertate, serviciul de probaţiune are obligaţia să sesizeze instanţa, dacă:
  a) au intervenit motive care justifică fie modificarea obligaţiilor  impuse de instanţă, fie încetarea executării unora dintre acestea;
  b) persoana supravegheată nu respectă condiţiile de executare a măsurii educative sau nu execută, în condiţiile stabilite, obligaţiile ce îi revin."

| Adrianmihoc explică (pentru Ioandelasal):

Ioandelasal,sa înțeleg ca cel mai probabil o sa se aleagă cu o măsura educativa neprivativa de libertate?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Adrianmihoc):

Asa cum am mai spus, daca nu are alte condamnari, o sa se ia o masura educativa neprivativa de libertate.

| Adrianmihoc explică (pentru Ioandelasal):

Crezi ca e nevoie sa își angajeze un avocat?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Adrianmihoc):

Pentru minori este obligatoriu sa aiba avocat, angajat sau va primi unul din oficiu.

| Adrianmihoc explică (pentru Ioandelasal):

Am înțeles, îți mulțumesc mult

| CodrutElian1990 a răspuns:

Drumurile sunt publice, daca pe ele circula oameni, masini atelaje, chiar daca sunt pe camp. Nu conteaza ca e drum asfaltat sau neasfaltat, ca e drum comunal sau european.
Conform Codului penal minorii care au peste 16 ani raspund penal pentru faptele lor.
Nu conteaza ca ai mer 40-50 de m sau 1000. Punerea in miscare a unui autovehicul inseamna conducere si necesita permis de conducere pe drumurile publice.
Pedeapsa pentru conducerea fara permis a unui autovehicul se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. De regula, daca nu sunt consecinte, se da cu suspendare.
Pentru minori pedeapsa este la jumatate, deci intre 6 luni si 2, 5 ani.
Nu, nu o sa poata da de permis la 18 ani. In asemenea cazuri interdictia este de cel putin un an de la data ultimei zile de pedeapsa (chiar daca este cu suspendare). Judecatorul, la cererea procurorului poate sa mareasca interdictia.
In asemenea cazuri, recunoasterea si cainta poate duce ca pedeapsa sa fie mai mica.
El fiind minor, obligatoriu trebuie sa aiba un avocat.

| Adrianmihoc explică (pentru CodrutElian1990):

Ce ne sfătuiești din experiența pe care o ai?
Sa scape cât mai ușor posibil bineînțeles

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Adrianmihoc):

Un avocat va poate ajuta cel mai mult.

| nicu991 a răspuns:

Art. 335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
...
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

| Adrianmihoc explică (pentru nicu991):

Alta varianta nu exista?

| Adrianmihoc explică (pentru Adrianmihoc):

Ceea ce mi-ați spus știam(voiam sa aflu varianta cea mai favorabilă pentru el)ținând cont ca e la prima abatere(neavând probleme cu poliția)

| JicaContra a răspuns (pentru nicu991):

Pedeapsa cu inchisoarea NU se aplica unui minor, decat daca judecatorul hotaraste sa fie judecat ca adult, si asta se intampla numai la fapte grave si/sau cu circumstante agravante, ori aici nu e cazul pentru ca e prima abatere si nimeni nu a fost ranit in nici un fel

asa ca risca in cel mai rau caz scoala de corectie, NU inchisoare

| Adrianmihoc explică (pentru JicaContra):

Dar fiind prima abatere exista posibilitatea sa ii se amâne dosarul ținând cont ca nu a avut niciun pericol și băiatul este constinent de greșeală pe care a făcut-o?

| sierra1 a răspuns (pentru Adrianmihoc):

Ne dorim cu toții să-l "reguleze" poliția până-i vin mințile in cap!

| Adrianmihoc explică (pentru sierra1):

Nu ii iau apărarea, dar ești foarte conștient de greșeală pe care a făcut-o.Pot spune ca i-au venit mințile in cap

| JicaContra a răspuns (pentru Adrianmihoc):

Nu stiu legile si nici judecatoriile
daca isi ia un avocat bun si ala o da pe ulei (adica stie ce sa spuna si ce sa faca) s-ar putea sa si scape cu o amenda, usturatoare dar ne-penala

totusi, stiu unele chestii "mici" de gen, cand te duci sa te judeci, e ca si cum ai da cu zarurile, acelasi caz fiecare judecatorie s-ar putea sa il judece diferit

| JicaContra a răspuns (pentru Adrianmihoc):

Ah, si m-am mai gandit la o chestie mica
se poate verifica, daca drumul pe care l-au prins e declarat public sau nu, daca nu e, ura si la gara, poate contesta tot si apoi poate el sa depuna plangere impotriva politistilor pentru abuz
se verifica la primarie, autoriatea rutiera, habar n-am, stie avocatulwinking

| Adrianmihoc explică (pentru JicaContra):

Drumul este public, intra la drum comunal

| JicaContra a răspuns (pentru Adrianmihoc):

Tot merita verificat, sincer, asta ar fi o solutie de gen mi-o tragi mie, stai ca ti-o trag tie, iar cand e vorba de militieni... MERTAAAAAA

| Adrianmihoc explică (pentru JicaContra):

Dar ținând cont de fapta, crezi ca ar putea sa se ajungă la școala de corecție? Ca drep de a da la 18 ani de permis nu cred ca o sa mai aibe

| anonim_4396 a răspuns (pentru Adrianmihoc):

Cea mai favorabila varianta pentru el ar fi ca procurorul sa decida renuntarea la urmarirea penala si judecatorul de camera preliminara sa incuviinteze

| Adrianmihoc explică (pentru anonim_4396):

Și din experiența/informațiile pe care le dețineți Dvs, care sunt șansele sa se decidă la renunțare?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Adrianmihoc):

Destul de mici, dar am mai auzit cazuri

| sierra1 a răspuns (pentru Adrianmihoc):

"dar ești foarte conștient de greșeală " - tocmai de aia ziceam așa. Dacă bagă pe careva in spital/mormânt?

| Adrianmihoc explică (pentru sierra1):

Este* voiam sa spun.Si da aveți cea mai mare dreptate.Dar locul unde s-a întâmplat nu era populat și nici circulat de alte mașini

| Adrianmihoc explică (pentru anonim_4396):

Mi-a spus ca domnul de a întocmit procesul verbal i-a spus ca sunt șanse de 80% la o renunțare.Dar cum ați spus și Dvs depinde de fiecare

| JicaContra a răspuns (pentru Adrianmihoc):

Ioandelasal ti-a raspuns
din experienta mea personala, EL STIE cel mai bine legile romanesti
cel putin pe site-ul asta!
raspunde-i lui, nu mie!winking

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru JicaContra):

Nu risca nici o scoala de corectie. Deoarece are peste 16 ani este raspunzator pentru faptele sale. Risca o amenda penala sau 6-12 luni cu suspendare (Fiind minor, pedeapsa se reduce la jumatate).
Cat priveste carnetul de conducere, cel putin un an de la terminarea pedepsei.
Propietarul masinii poate fi si el pedepsit.

| Adrianmihoc explică (pentru CodrutElian1990):

Se poate ajunge la 6-12 luni cu suspendare, ținând cont ca nu a fost nicio victima și nici riscul de a face accident?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Adrianmihoc):

Conducera fara permis se pedepseste cu inchisoare de la 1-5 ani. Deci nu este alta pedeapsa, decat inchisoarea. Pentru minori pedeapsa se reduce la jumatate, adica 6 luni la 2, 5 ani.
Daca ar avea loc si un accident, au loc doua infractiuni (concurs de infractiuni) si se aplica pedeapsa mai mare, plus un spor pana la jumatate din minimul celeilalte.

| Adrianmihoc explică (pentru CodrutElian1990):

Ce îmi sfătuiești ca trebuie făcut, ca sa scape cât mai ușor de asta?

| Lorastan123 a răspuns:

Pai nu poate sa dea de permis câtva timp, dosar penal cam atât cred

| Adrianmihoc explică (pentru Lorastan123):

Multumesc pentru răspuns