| danielam a întrebat:

Care sunt documentele necesare pentru deschiderea unei succesiuni, ţinând cont de următoarele :
1) bunicul a decedat în 1995, lăsând ca urmaşi 2 fii, tatăl meu şi unchiul meu;
2)tata a decedat în 1996 iar unchiul în 1997;
3)mama mea şi mătuşa sunt moştenitoarele acum dar nici una dintre ele nu ştie cum să procedeze, ţinând cont că soţii lor ar fi trebuit să facă succesiunea după tatăl lor;
4)eu mai am 2 fraţi buni şi o soră vitregă din partea tatălui iar din partea unchiului am 2 veri.
Cam cât ar costa-o pe mama să facă acest lucru, ţinând cont că succesiunea ar fi trebuit fi făcută în 1995?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se poate face mostenirea si acum, avand in vedere ca a fost acceptata tacit, prin preluarea bunurilor, doar ca acum va trebui sa platiti impozitul de 1% din valoarea masei succesorale.
Se vor face doua mosteniri succesive, respectiv prima dupa bunic, in care mostenitori vor fi cei doi fii(banuiesc ca bunica a decedat inaintea bunicului), fiecare mostenind 1/2 din masa succesorala. Dupa aceasta se va face mostenirea dupa tatal si unchiul tau, pe fiecare familie, mostenitori fiind sotiile supravietuitoare(mama si matusa ta) si copiii, fiecare familie impartind partea mostenita de tatal, respectiv unchiul.
Va trebui ca mama ta sa ceara deschiderea procedurii succesorale, la un birou de notar public, in circumscriptia caruia a fost ultimul domiciliu al bunicului. Pentru aceasta va prezenta notarului ales anexele nr. 23(care se iau de la Primaria ultimului domiciliu al bunicului, tatalui si unchiului), certificatele de deces ale defunctilor, acte de stare civila(certificate de nastere si casatorie) si acte de identitate(cartea ori buletinul de identitate) ale tuturor mostenitorilor, acte doveditoare ale proprietatii asupra bunurilor imobile(extrase de CF) si asupra bunurilor mobile(daca exista si se cer), de asemenea certificate fiscale pe numele defunctilor(se iau de la Primaria domiciliului).
Inafara de impozitul de 1% din valoarea masei succesorale, care se va plati atat pe valoarea bunurilor mostenite dupa bunic, cat si a celor mostenite dupa parinti(daca au ramas si dupa acestia bunuri in afara celor de la bunic) se va plati onorariul notarului public si tariful pentru inscrierea bunurilor imobile in Cartea funciara(acestea se calculeaza separat pentru fiecare mostenire si sunt in procente din valoare, la CF fiind 0, 15% din valoarea bunurilor imobile) si se platesc de fiecare mostenitor in functie de valoarea bunurilor mostenite.
Trebuie sa stii ca din valoarea mostenirii se pot scadea cheltuielile facute cu inmormantarea, pe baza de acte doveditoare, fara acte se poate scadea 1. 000 de lei pentru fiecare defunct, daca mostenitorii solicita.
Pentru a afla exact cheltuielile trebuie sa va adresati notarului public competent sa indeplineasca procedura succesorala. Daca ai nelamuriri poti sa-mi scrii pe privat. Numai bine!

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Acte necesare pentru deschiderea moștenirii:
1. Cererea. Procedura succesorală se deschide, după caz, la cererea oricărei persoane interesate, a procurorului, precum și a secretarului consiliului local al localității în raza căreia defunctul și-a avut ultimul domiciliu. Cererea va cuprinde: data decesului și ultimul domiciliu al defunctului; numele, prenumele și domiciliul succesibililor, bunurile succesorale și eventualele datorii ale defunctului; dacă cererea se introduce de secretarul consiliului local, se va menționa și valoarea de impozitare a bunurilor ce compun masa succesorala.
2. Actele de stare civilă: certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, și după caz, certificatul de căsătorie.
3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile ale defunctului și adeverință (certificat) de rol fiscal sau agricol eliberată de Primărie (administrația financiară) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.
4. Martor/i, în completarea probelor privind existența moștenitorilor și a bunurilor succesorale.
5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procură succesorală de reprezentare în formă autentică.
6. Pentru succesibilii incapabili (minori, interziși judecătorești și alienați mintal) se va numi prin dispoziția primarului un curator special (în lipsa unui tutore neinteresat în succesiune).
7. Testament (autentic sau olograf) dacă defunctul a lăsat.
Important de reținut, după eliberarea de către Biroul Notarial a Certificatului de moștenitor, moștenitorii trebuie să se înscrie pe rolul Administrației Financiare competente – să rectifice rolul fiscal (se efectueaza la Direcția Taxe și Impozite în termen de 30 de zile de la data eliberării certificatului de către biroul notarial public).
Deschiderea moștenirii se poate face și prin adresarea unei cereri în instanță. Instanța competentă este cea de la ultimul domiciliu al defunctului. În cazul în care moștenitorii se înțeleg între ei, aceștia pot încheia o tranzacție în fața instanței de judecată, întocmai ca la notar, urmând ca aceasta să pronunțe o hotărâre judecătorească.
Temei legal: Legea numărul 36 / 1995.
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In primul rand, legea spune clar: "Mostenitorii sunt obligati ca in termen de 6 luni de la decesul autorului lor, sa isi manifeste expres (ori tacit) acceptarea succesiunii sau renuntarea la ea. Nerespectarea acestui termen atrage sanctiunea decaderii din dreptul de a mai exercita dreptul de optiune succesorala, iar persoana devine straina de succesiune." Clar?
Sunt multe acte... uite aici toate informatiile: http://www.euroavocatura.ro/......_notariala