Salariatii care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca beneficiaza de pensie de invaliditate. Mihaela Kanovits, directorul Casei de Pensii a Muncipiului Bucuresti, spune ca "pot primi acest tip de pensie asiguratii care au avut de suferit de pe urma accidentelor de munca, bolilor profesionale si tuberculozei, bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca".
Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face printr-o decizie emisa de medicul specializat, numit "medic expert al asigurarilor sociale".
Beneficiaza de pensie de invaliditate si salariatii care au realizat pana la data ivirii invaliditatii cel putin jumatate din vechimea necesara.
Pensionarii invalizi, indiferent de grad, sunt supusi revizuirii medicale la intervale de 6-12 ani. Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul nu se prezinta la revizuirea medicala periodica. Salariatii care si-au pierdut capacitatea de munca in urma unei boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au vechimea necesara. Pensia de boala se acorda la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de acesta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acestuia.
Cererea de pensionare impreuna cu actele doveditoare se depun la casa de pensii de care apartineti.
http://www.9am.ro/......boala.html
Pe net probabil ca nu ai gasit mare lucru pentru ca, in prevederile legale, motivul pensionarii nu e "boala", ci "invaliditatea". Uite aici site-ul oficial al CNPAS : http://www.cnpas.org/......sions.psml
Rama89 întreabă: