| AvalohAlyn a întrebat:

Ce părere aveți despre Nicolae Ceaușescu? A făcut destule lucruri proaste. Intr-adevar dar sa nu uit că el a construit o țară aproape.Astia de acum de după 89, devalizează o țară, o fura din temelii.O fi fost el cum a fost dar la fel, își iubea tara și era patriot fara de ăștia de acum care se iubesc numai pe sine. Cesusescu a fost ultimul conducător patriot pe care l-am avut Romania.Mi-as fi dorit să trăiesc putin în comunism sa vad cum e dar m-am născut în 1994, consider din ce am văzut pe internet că lumea era mai simpla și mai fericita, așa săracă cum era dar mai fericita.Si mai ales mai simpla, mai cinstită, mai fara mafie, interlopi, smecheri, infractori etc fara de acum când pușcăriile îs pline.
Oricum melodia aia a lui Păunescu:bocet pentru Al bătrân rămâne reprezentativa, el nu trebuia împușcat ci doar închis și trebuia sa i se facă un proces pe bune, nu o mascarada, că aia chiar a fost mascarada.Nasol că a profitat Iliescu de revoluție și ai lui, din păcate care de fapt acum se afla că a fost lovitura de stat mai mult decât revoluție sau și revoluție și lovitura de stat.
De ce am dorit să se înceapă cu un mort? Drumul nostru către libertate? Zicea Păunescu in cântec.
https://youtu.be/Vo5lYEw8_Qs

Răspuns Câştigător
| CodrutElian1990 a răspuns:

Pacat ca foarte putini oameni studiaza, din cauza lipsei de acces la documentare asupra perioadei.
Perioada "domniei" lui Nicolae Ceausescu cuprinde mai multe etae.
1. Prima etapa 1965-1970 o perioada de buna stare, de deschidere fata de politica comunist conservatoare a predecesorilor.
2. Perioada 1971-1980 de idiologizare si dezvoltare a conceptiei de formare a omului nou, si incet, incet al cultului personalitatii. Asta s-a intamplat dupa vizita lui in Coreea de Nord de unde si-a insusit multe precepte ideologice.
3. Perioada 1980-1989 in care cultul personalitatii a ajuns la apogeu, scleroza sa isi puna amprenta pe actele de conducere.
Tot in aceasta perioada, un rol nefast l-a avut Elena Ceausescu, care pe langa ca era o inculta notorie era de o rautate incomensurabila.

Din punct de vedere economic, perioada se imparte in doua:
1. Perioada de buna stare - pana in 1975.
2. Perioada de austeritate care a fost impusa de faptul ca Ceausescu vroia sa scape de impunerea de catre organismele financiare internationale de la care se imprumutase, a anumitor directii economice, asa cum o fac si un prezent si a returnat aceste imprumuturi inainte de termen.

Da, Ceausescu a avut si bune si rele. A avut megalomania constructiilor, dar constructii care se folosesc si astazi. Cei de azi ce au construit? Vorba lui Nicu Ceausescu: cei de azi nu sunt in stare sa zugraveasca ce a constuit taica-su.

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

A facut si unele lucruri bune, mai ales la inceput (1965-1975) dar apoi a facut unele din ce in ce mai proaste.
Cat despre condamnare a fost de toata groaza, cu incalcarea totala si rusinoasa (din partea procurorului, judecatorilor si, mai ales, a avocatului) a prevederilor legale, mai ales ale Codului de procedura penala.

| lpavel a răspuns:

Daca n-ai trait era comunismului nu stii nici 0, 0001% cum a fost atunci! Eu am trait acele vremuri, bine eram copil dar chiar si copil fiind am simtit ca asa nu se mai poate continua! Pentru paine stateam la coada ore intregi pentru ca parintii nu aveau timp sa stea la coada, adica nu numai pentru paine, aproape orice cumparai era la cartela si stateai ore la coada... sad sa nu pomenesc de : incalzire, apa calda, curent, etc
Ca a cladit o tara? A cladit-o ca a crezut ca e al lui si al familiei lui si binenteles a cladit-o cu poporul, el n-a miscat 1 deget!
Raul care l-a facut NU se poate descrie in cuvinte, doar cei care aveau o functie in comunism il plang pentru ca ei nu duceau lipsa de nimic, ba chiar dinpotriva, unii isi permiteau orice!
Nu se poate spune in cateva cuvinte ce era atunci dar un lucru stiu: pentru ce a facut impuscarea a fost o moarte prea frumoasa pentru el. Trebuia jupuit de viu!

Întrebări similare