| Gulimata a întrebat:

Ce pedepse pot primi cei care sunt prinsi ca fura(de exemplu articole vestimentare)? Din cate stiu pedepsele astea difera in functie de țară. Am auzit ca in America poti plati o suma de bani (mi se pare ca se numea "bond" sau ceva de genu'.) iar in Germania nu poti plati nimic si indiferent ca esti minor sau nu te baga in puscarie pentru o luna/doua. :/ acum. Nu stiu ce sa cred. As vrea niste detalii si exemple pe baza unor tari. Persoana care imi da cele mai multe detalii primeste funda :*

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Toate tarile pedepsesc furturile, unele mai bland iar altele mai aspru, luandu-se in considerare mai multe aspecte: imprejurarile in care a fost savarsit, natura si valoarea bunurilor furate, daca este o singura fapta sau mai multe, daca este infractor primar sau recidivist, conduita avuta inainte, etc.
Conform Codului penal, citez:
"ART.228. Furtul  
  (1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără  consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
  (2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.
  (3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică.
  ART.229. Furtul calificat  
(1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:  
a) într-un mijloc de transport în comun;  
b) în timpul nopţii;  
c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;  
d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;  
e) prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.  
(2) Dacă furtul a fost săvârşit în următoarele împrejurări:  
a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural;  
b) prin violare de domiciliu sau sediu profesional;  
c) de o persoană având asupra sa o armă, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.  
(3) Furtul privind următoarele categorii de bunuri:  
  a) ţiţei, gazolină, condensat, etan lichid, benzină, motorină, alte  produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisternă;
b) componente ale sistemelor de irigaţii;  
c) componente ale reţelelor electrice;  
d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situaţii de urgenţă publică;  
  e) un mijloc de transport sau orice alt mijloc de intervenţie la  incendiu, la accidente de cale ferată, rutiere, navale sau aeriene ori în caz de dezastru;
  f) instalaţii de siguranţă şi dirijare a traficului feroviar, rutier,  naval, aerian şi componente ale acestora, precum şi componente ale mijloacelor de transport aferente;
g) bunuri prin însuşirea cărora se pune în pericol siguranţa traficului şi a persoanelor pe drumurile publice;  
  h) cabluri, linii, echipamente şi instalaţii de telecomunicaţii,  radiocomunicaţii, precum şi componente de comunicaţii, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
  ART.230. Furtul în scop de folosinţă  
  (1) Furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l  folosi pe nedrept, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în art. 228 sau art. 229, după caz, ale cărei limite speciale se reduc cu o treime.
  (2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sancţionează folosirea fără  drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau folosirea unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă."