anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am vazut ca in SUA si poate si in alte tari pedepsele sunt de 100, 150, 200 de ani de puscarie pentru fapte grave. Ei bine, de ce se dau aceste pedepse, dat fiind ca nici un om nu traieste atat?

Răspuns Câştigător
| Octavian81 a răspuns:

Ciao!
Sunt pedepse cumulate care se aduna. Nu se da doar o pedeapsa. Fiecare cap de acuzare are pedeapsa ei, Daca esti gasit vinovat la 6 capete de acuzare a cate 25 de ani fiecare, atunci capeti 150 de ani pedeapsa.
Prin faptul ca se dau pedesele ale mari, se vrea sa fie un exemplu societatii pentru a descuraja fapte identice savarsite de individul pedepsit. In unele dintre statele SUA mai e si pedeapsa cu moartea.
In celelalte, cel ce ia peste 100 de ani, e clar ca nu va mai fi liber in viata asta.

16 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In SUA se face cumulul pedepselor pentru mai multe infractiuni, adunandu-se toate pedepsele.
La noi se face contopirea pedepselor, respectiv la pedeapsa cea mai mare se adauga cate o treime din fiecare celelalte pedepse, putandu-se ajunge la detentiunea pe viata sau la maximul general de 30 de ani.
Sa stii ca si in SUA, chiar cu pedepse foarte mari, detinutul poate fi eliberat inainte de termen, cu exceptia cazul inchisorii pe viata fara posibilitatea eliberarii.

| sierra1 a răspuns:

Pen-că se cumulează nu se contoopesc (așa ca la noi)

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ca să nu poată ieși din închisoare pe parolă după ce a parcurs 2/3 din pedeapsă. Dacă omoară să zicem 3 oameni, criminal în serie, și primește să zicem 20 de ani ( maximum la norvegieni, orice ar fi făcut), el după 13 ani poate cere eliberare condiționată, pe motiv că a fost corect și disciplinat în închisoare. Apoi fiind liber, omoară din nou, că nu se poate abține. Dar dacă a primit 150 de ani, îi vine rândul la parolă peste 100 de ani. Astfel legea eliberării condiționate nu mai funcționează pentru el, lumea poate dormi liniștită, că ne fiiind niciodată liber, nu va mai omorî pe nimeni.

| Goete a răspuns:

In Spania unul a primit peste 300... acum recent a iesit...
Cu recurs si buna purtare a facut ¡¡20!
Eu cred ca se dau 150 sau 300 sau cat o fi pentru ca se aduna anii de la infractiuni, de exemplu un furt 2 ani alt furt armat 10 ani etc - si sunt si fapte cu mai multi ani.
Gen daca te prinde radarul de mai multe ori in aceeasi zi nu iti ajunge salariul sa platesti amenzile happy

| Brizbriz a răspuns:

In SUA si in alte tari, daca esti predator sexual, TOATA VIATA trebuie sa te inregistrezi intr-un sistem de inregistrare la care are acces oricine
daca, ca parinte, nu mi s-ar parea exagerata masura
totusi, daca stai jos si judeci la rece, atunci, chiestia asta e o aberatie, pentru ca dovedeste negru pe alb ca NIMENI NU CREDE IN PEDEPSELE LEGALE
mai exact, primesti o pedeapsa cu inchisoarea, cand ai ispasit-o dpdv al justitie ar trebui sa fii ABSOLUT "pregatit" sa te intorci in societate si sa fii un membru "normal" al societatii, ori, inca odata, NIMENI nu crede in asta... DELOC

pe scurt, pedepsele nu sunt date pentru pedepsit, sunt date ca sa vada publicul ce "treaba buna" face sistemul (si care, cum am spus mai sus, face treaba PE DRACU)

la capatul celalalt sunt IMBECILII din Norvegia, care se considera asa de "cililivilizationati" ca nu au o pedeapsa mai mare de 25 de ani de inchisoare, asa ca, cand o JAVRA NENOROCITA... ULTIMA JAVRA NENOROCITA omoara 77 de copii (Utoya, google it), nu au putut sa ii dea mai mult de 25 de ani, chestie care ma zgarie pe mine pe nervi cu toate ca nu sunt norvegian angry

Răspuns utilizator avertizat
| DonEduardo a răspuns:

Eu am auzit de oameni care au trait 100 de ani.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pentru ca au un sistem sanctionator cu un cumul obligatoriu in caz de pluralitate de infractiuni. Adica se afuna toate intre ele.

La noi nu e posibil. Pe de o parte avem un maxim general de 30 de ani. Astfel, daca ai comis 100 de furturi simple, pedeapsa cea mai mare se va aduna cu 1/3 din suma celorlalte sa spunem ca ai o condamnare de 3 ani pentru un furt si alte 99 de condamnari, fiecare cu un an. La cei 3 ani se vor adauga 99:1/3. Avand in vedere ca se depasesc 30 de ani, pedeapsa va fi redusa la 30 de ani. Exemplul e pur teoretic, in cazul asta s.ar lua in practica, cel mai probabil, ca e o infractiune continuata.
Pe de o alta parte, daca pedeapsa depaseste 30 de ani, iar cel putin o pedeapsa e de 20 de ani(parca), atunci pedeapsa se comuta in detentiune pe viata.
La noi cumulul obligatoriu, fara nicio simplificare, e posibil doar la recidiva. Dar si acolo cu respectarea limitei anterioare.

| tudorvolcano a răspuns:

Cred că se dau pentru a arăta câte fapte a făcut.
Acestea, din ce știu, sunt pedepse cumulate: furt + crimă + evaziune fiscală etc.

După, dacă cineva vrea să mai scadă din ani, scade din cei 200 și ceva de ani.

Adică, dacă un criminal cu comportament exemplar, este eliberat înainte de termen, în loc de 20 de ani face 15 sau mai puțin, cel cu pedepse cumulate în loc de 200 și ceva poate este eliberat după 80 și ceva de ani, dacă are comportament exemplar, și preferabil când abia mai e în stare să-și mai miște picioarele, ca să nu fie vreo amenințare.
Deasemenea, e eliberat poate și pentru că nu mai poate munci în pușcărie, și în locul lui pot pune astfel criminali mult mai tineri, și mult mai periculoși.

Răspuns utilizator avertizat
| nevermatch a răspuns:

Bună, pentru că ei folosesc sistemul cumulului aritmetic al pedepselor, astfel dacă o persoană săvârșește 10 infracțiuni în concurs, va fi pedepsit pentru toate integral. Noi folosim sistemul absorției, dacă o persoană săvârșește 10 infracțiuni diferite aflate în concurs primește pedeapsa cea mai mare pentru o singură infracțiune integral la care se adaugă doar câte o treime din pedeapsa pentru celelalte.

| vitali2002 a răspuns:

Eu. cred ca pedsepele estea se dau pe vitoarele veți?

| Jual12 a răspuns:

Si eu am vrut acum sa pun fix acum intrebarea asta dar am vazut ca ai intrebat tu. Oricum. Multumesc.

| Lukyan a răspuns:

Sunt inconstienti, pot fi si 20 de capete de acuzare in total nu ar trebui sa depaseasca 50 ani.