| DovleacTurbat a întrebat:

Cineva din familie, a snopit la propriu o alta persoana (ambii majori, 35+). Victima, din ce am putut eu afla, are un plămân perforat, astăzi trebuia să fie operat, dar nu s-au putut (cred că e prea grav). Persoana din familie, a fost citat la procuratură. Daca victima moare, bănuiesc că face pușcărie, dar chiar și în starea de acum că este destul de grav, nu ar trebui sa fie arestat?

15 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In mod normal si legal agresorul ar fi trebuit sa fie retinut pentru 24 ore si apoi sa se ia impotriva lui o masura preventiva, macar sa fie pus sub control judiciar.

| DovleacTurbat explică (pentru Ioandelasal):

Nu cunosc legea, dar așa mă gândeam și eu de asta am rămas surprins și am zis sa întreb pe aici. Bagă om în spital, plămân perforat, rani pe tot corpul, caz de operatie și îi dai o citație și aia peste nu știu câte zile. Sunt curios daca îl ridică dimineață "colindătorii", ar fi șanse? Din ce am citit și eu pe internet și nu știu dacă am înțeles bine, este nevoie și de o plângere din partea victimei pentru a se pune in aplicare cercetarea penală?

| Ioandelasal a răspuns (pentru DovleacTurbat):

Da, este nevoie si de o plangere penala prealabila a victimei, aceasta se poate face in maximum 3 luni de la data infractiunii.

| Simpatic a răspuns:

Deocamdata actioneaza in cazul de fata Art. 193 din Codul Penal

Lovirea sau alte violenţe

(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

| DovleacTurbat explică (pentru Simpatic):

Mersi, slabe legi.

| Simpatic a răspuns (pentru DovleacTurbat):

Slabe au fost si vor fi!
tatal meu este mare fan emisiuni cu documentare si crime din SUA, el a fost criminalist in tinerete happy si cand imi povesteste ce legi si ce masuri se iau in anumite state din SUA fata de unii care ucid oameni...nu ai sa mai zici ca doar in RO legile sunt infecte! am mentionat unele state din SUA, nu toate, acolo mai exista inca state in care se aplica pedeapsa cu moarteawinking

| DovleacTurbat explică (pentru Simpatic):

Eu nu dau 2 bani pe țărușu' ăsta (agresorul), am rămas surprins astăzi când am aflat și am fost la spital sa aflu detalii despre victima. Nu am putut sa aflu multe chestii că mă rog. politica de spital bla bla bla. Mi'au spus doar că e grav și am rămas uimit cum țăranul ăsta (rudă cu mine) încă e liber. Pentru o bară de salam, intră cu trupele speciale și pentru un țăran care a băgat în spital un om, îl citează.

| Simpatic a răspuns (pentru DovleacTurbat):

Tine in acest caz de domnul procuror... care nu a facut ce trebuie, nu a vrut si nici nu a demonstrat judecatorului ca acest "taran" este un individ periculos pentru societate!
exista printre magistrati si domni dar si jeguri!
una este sa primesti un pumn in fata la o altercatie de la care sa ramai cu o vanataie, si alta este sa fii bagat in spital cu plamul perforat! dar astia sunt magistratii nostri! cu toate ca am spus mai sus de Art. 193 din Codul Penal, totusi procurorul poate cere "Măsura arestării preventive", o arata articolele de mai jos
nefiind jurist nu am idee de ce s-a procedat asa aici!

Arestarea preventivă | Codul de Procedură Penală (
LEGE 135/2010 )

Art. 223. -

(2) Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal şi alte legi speciale, o infracţiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, ultraj, ultraj judiciar, o infracţiune de corupţie, o infracţiune săvârşită prin mijloace de comunicare electronică sau o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare şi, pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Art. 224. -

(1) Procurorul, dacă apreciază că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege, întocmeşte o propunere motivată de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpat, cu indicarea temeiului de drept.

(2) Propunerea prevăzută la alin. (1), împreună cu dosarul cauzei, se prezintă judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află locul de reţinere, locul unde s-a constatat săvârşirea infracţiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea.

| Hyperion7 a răspuns:

Va fi arestat atunci când va putea sta pe picioare, pentru că decât să moară în pușcărie, mai bine rămâne pe paturile spitalelor(cel puțin eu asta am văzut în cazurile de gen, posibil sa mă înșel)

| DovleacTurbat explică (pentru Hyperion7):

Nu, nu, întrebăm dacă nu ar trebui sa fie arestat agresorul (parte din familia mea) nu victima e in stare gravă în spital. Agresorul, a primit doar o citație. De asta mă miram și am zis sa întreb

| Hyperion7 a răspuns (pentru DovleacTurbat):

Atunci, nu știu să îți zic exact, dar pe cum e legea la noi, da.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Nu intodeauna cand exista victima are loc arestarea agresorului. De unde stii ca nu victima a fost prima care a sarit la bataie si atunci se considera ca agresorul a fost in legitima aparare. Este adevarat ca va raspunde penal, deoarece a folosut forta sau mijloace disproportionate, dar va fi lasat in libertate.
Politia, inainte de a lua masuri de retinere, trebuie sa afle ce si cum s-a intamplat. Nu poate retine o persoana care s-a aparat.
Ia ce am scris ca simple presupuneri.

| KovacsB a răspuns:

Turbati cu totii in familie?

| DovleacTurbat explică (pentru KovacsB):

Apreciez glumița laughing, dar eu m.am delimitat de țărușii ăștia din neam. Chiar vreau sa ajut victima cu tot ce pot.

| ValentinMihai78 a răspuns:

Depinde de martori, ce declarații au dat la poliție și de victimă, dacă s-a putut în spital să ia poliția o declarație.
Dacă ruda, a dat în legitimă apărare, iar victima a început scandalul, bătaia, atunci victima poate merge la închisoare. Poate au existat și camere de supraveghere video în locul unde a avut loc agresiunea.
Deci, sunt multe necunoscute și mai bine stai deoparte până se clarifică situația!