| Necuvântător a întrebat:

De ce nu se opresc polițiștii când intenționează să procedeze la constrângerea unei persoane în scopul prezentării acesteia la comisia psihiatrică? Poliția nu are STOP, are doar scop?

Codul de Procedură Penală
"Art. 1
(1) Normele de procedură penală reglementează desfăşurarea procesului penal şi a altor proceduri judiciare ÎN LEGĂTURĂ CU O CAUZĂ PENALĂ.
Art. 97
Proba şi mijloacele de probă
(1) CONSTITUIE PROBĂ ORICE ELEMENT DE FAPT CARE SERVEȘTE LA CONSTATAREA EXISTENȚEI SAU INEXISTENȚEI UNEI INFRACȚIUNI, la identificarea persoanei care a săvârşit-o ȘI LA CUNOAȘTEREA ÎMPREJURĂRILOR NECESARE PENTRU JUSTA SOLUȚIONARE A CAUZEI ȘI CARE CONTRIBUIE LA AFLAREA ADEVĂRULUI ÎN PROCESUL PENAL.
(2) PROBA SE OBȚINE ÎN PROCESUL PENAL PRIN URMĂTOARELE MIJLOACE:
a) declaraţiile suspectului sau ale inculpatului;
b) declaraţiile persoanei vătămate;
c) declaraţiile părţii civile sau ale părţii responsabile civilmente;
d) declaraţiile martorilor;
e) înscrisuri, RAPOARTE DE EXPERTIZĂ SAU CONSTATARE, procese-verbale, fotografii, mijloace materiale de probă;
f) orice alt mijloc de probă care nu este interzis prin lege.
(3) Procedeul probatoriu este modalitatea legală de obţinere a mijlocului de probă.
Art. 101
Principiul loialităţii administrării probelor
(1) ESTE OPRIT A SE ÎNTREBUINȚA VIOLENȚE, AMENINȚĂRI ORI ALTE MIJLOACE DE CONSTRÂNGERE, PRECUM ȘI PROMISIUNI SAU ÎNDEMNURI ÎN SCOPUL DE A SE OBȚINE PROBE.
(2) Nu pot fi folosite metode sau tehnici de ascultare care afectează capacitatea persoanei de a-şi aminti şi de a relata în mod conştient şi voluntar faptele care constituie obiectul probei, interdicţia se aplică chiar dacă persoana ascultată îşi dă consimţământul la utilizarea unei asemenea metode sau tehnici de ascultare.
(3) Este interzis organelor judiciare penale sau altor persoane care acţionează pentru acestea să provoace o persoană să săvârşească ori să continue săvârşirea unei fapte penale, în scopul obţinerii unei probe.
Art. 172
Dispunerea efectuării expertizei sau a constatării
(1) Efectuarea unei expertize se dispune când PENTRU CONSTATAREA, CLARIFICAREA SAU EVALUAREA UNOR FAPTE ORI ÎMPREJURĂRI CE PREZINTĂ IMPORTANȚĂ PENTRU AFLAREA ADEVĂRULUI ÎN CAUZĂ este necesară şi opinia unui expert.
--------------
Art. 184
Expertiza medico-legală psihiatrică
(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de către mamă, precum şi atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei, se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, stabilindu-se totodată termenul de prezentare în vederea examinării.
(2) Expertiza se efectuează în cadrul instituţiei medico-legale de către o comisie, constituită potrivit legii.
(3) Expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obţinerea consimţământului scris al persoanei ce urmează a fi supusă expertizei, exprimat, în prezenţa unui avocat ales sau din oficiu, în faţa organului judiciar, iar în cazul minorului, şi în prezenţa ocrotitorului legal.
(4) ÎN CAZUL ÎN CARE SUSPECTUL SAU INCULPATUL REFUZĂ ÎN CURSUL URMĂRIRII PENALE EFECTUAREA EXPERTIZEI ORI NU SE PREZINTĂ ÎN VEDEREA EXAMINĂRII LA COMISIA MEDICO-LEGALĂ PSIHIATRICĂ, ORGANUL DE CERCETARE PENALĂ SESIZEAZĂ PROCURORUL SAU JUDECĂTORUL DE DREPTURI ȘI LIBERTĂȚI ÎN VEDEREA EMITERII UNUI MANDAT DE ADUCERE ÎN SCOPUL PREZENTĂRII LA COMISIA MEDICO-LEGALĂ PSIHIATRICĂ. Dispoziţiile art. 265 alin. (4)-(9) se aplică în mod corespunzător."
--------------
Codul Penal
"Art. 23
Dispoziţii generale
(1) NU CONSTITUIE INFRACȚIUNE FAPTA PREVĂZUTĂ DE LEGEA PENALĂ, DACĂ A FOST COMISĂ ÎN CONDIȚIILE VREUNEIA DINTRE CAUZELE DE NEIMPUTABILITATE.
(2) Efectul cauzelor de neimputabilitate nu se extinde asupra participanţilor, cu excepţia cazului fortuit.
Art. 28
Iresponsabilitatea
NU ESTE IMPUTABILĂ FAPTA PREVĂZUTĂ DE LEGEA PENALĂ SĂVÂRȘITĂ DE PERSOANA CARE, ÎN MOMENTUL COMITERII ACESTEIA, NU PUTEA SĂ-ȘI DEA SEAMA DE ACȚIUNILE SAU INACȚIUNILE SALE ORI NU PUTEA SĂ LE CONTROLEZE, FIE DIN CAUZA UNEI BOLI PSIHICE, FIE DIN ALTE CAUZE."

Este evident că scopul expertizei medico-legale psihiatrice nu este unul medical ci este obținerea unei probe. Chiar dacă expertiza nu ar avea ca scop obținerea unei probe care să încrimineze o persoană, așa cum prevede art. 184 alin. (1), totuși are ca scop obținerea unei probe care să servească la aflarea adevărului în procesul penal și, după caz, la constatarea existenței unei cauze de neimputabilitate ori a unei infracțiuni. Potrivit aricolului 97 din Codul de Procedură Penală, raportul de expertiză constituie mijloc de probă și servește la constatarea existenței sau inexistenței unei infracțiuni, la cunoașterea împrejurărilor necesare pentru justa soluționare a cauzei și la aflarea adevărului în procesul penal, așadar scopul oricărei expertize din Codul de Procedură Penală este obținerea unei probe. Acest fapt este întărit și de articolul 172 din Codul de Procedură Penală, ale cărui prevederi sunt general valabile. În concordanță cu prevederile art. 1 din Codul de Procedură Penală, "Efectuarea unei expertize se dispune când PENTRU CONSTATAREA, CLARIFICAREA SAU EVALUAREA UNOR FAPTE ORI ÎMPREJURĂRI CE PREZINTĂ IMPORTANȚĂ PENTRU AFLAREA ADEVĂRULUI ÎN CAUZĂ este necesară şi opinia unui expert". Proba este "ORICE ELEMENT DE FAPT CARE SERVEȘTE LA CONSTATAREA EXISTENȚEI SAU INEXISTENȚEI UNEI INFRACȚIUNI, la identificarea persoanei care a săvârşit-o ȘI LA CUNOAȘTEREA ÎMPREJURĂRILOR NECESARE PENTRU JUSTA SOLUȚIONARE A CAUZEI ȘI CARE CONTRIBUIE LA AFLAREA ADEVĂRULUI ÎN PROCESUL PENAL", deci nu constituie probe doar elementele care servesc la încriminarea unei persoane ci și probele care se obțin prin expertize. Potrivit art. 101 din Codul de Procedură Penală "ESTE OPRIT A SE ÎNTREBUINȚA VIOLENȚE, AMENINȚĂRI ORI ALTE MIJLOACE DE CONSTRÂNGERE, PRECUM ȘI PROMISIUNI SAU ÎNDEMNURI ÎN SCOPUL DE A SE OBȚINE PROBE", deci este oprit a se întrebuința mijloace de constrângere în scopul efectuării expertizei medico-legale psihiatrice. Chiar dacă se emite mandat de aducere în scopul prezentării unei persoane la comisia medico-legală psihiatrică, acesta nu este valabil fiindcă potrivit art. 265 din Codul de Procedură Penală mandatul se emite în scopul prezentării unei persoane în fața organului de urmărire penală sau a instanței și nicidecum în scopul prezentării unei persoane în fața comisiei medico-legale psihiatrice. Spre deosebire de mandatul de aducere în fața instanței, mandatul de aducere la comisia medico-legală psihiatrică are ca scop obținerea unei probe, deci încalcă principiul loialității probelor. Dacă se emite mandat de aducere la comisia medico-legală psihiatrică intenția de a se întrebuința constrângerea este vădită, iar scopul este bine determinat.

16 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Asa! Si trebuia sa scrii romanul ăsta?

| Necuvântător explică (pentru darrio2007):

Trebuie să demonstrez și că apa e udă.

| doctorandus a răspuns:

Parerea mea e ca nu intelegi ce citesti. Daca vrei sfaturi juridice, mergi la un avocat. A, da: daca tot de duci la el, nu-l contrazice!

| Necuvântător explică (pentru doctorandus):

Nu vreau sfaturi de niciun fel, nici juridice. NU înseamnă NU!

| doctorandus a răspuns (pentru Necuvântător):

A, da? Atunci de ce intrebi pe altii?

| Necuvântător explică (pentru doctorandus):

În întrebare nu am cerut un sfat.

| doctorandus a răspuns (pentru Necuvântător):

Atunci de ce-ai publicat-o?

| Necuvântător explică (pentru doctorandus):

De kiki

| Necuvântător explică (pentru doctorandus):

S-o luăm pe îndelete, ca să fie clar.
Conform art. 97/ alin. 1 din Codul de Procedură Penală, proba este "ORICE ELEMENT DE FAPT CARE SERVEȘTE LA CONSTATAREA EXISTENȚEI SAU INEXISTENȚEI UNEI INFRACȚIUNI, la identificarea persoanei care a săvârşit-o ȘI LA CUNOAȘTEREA ÎMPREJURĂRILOR NECESARE PENTRU JUSTA SOLUȚIONARE A CAUZEI ȘI CARE CONTRIBUIE LA AFLAREA ADEVĂRULUI ÎN PROCESUL PENAL." (vezi și https://legeaz.net/dictionar-juridic/proba )
Proba se obține în procesul penal prin mijloacele prevăzute de art. 97/ alin. 2 din Codul de Procedură Penală. Printre aceste mijloace se numără și rapoartele de expertiză.
Mijloace de probă înseamnă "mijloace legale prin care se stabilesc elementele de fapt care servesc la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a unei cauze". (vezi https://legeaz.net/dictionar-juridic/mijloace-de-proba )
Raportul expertizei medico-legale psihiatrice este un mijloc legal prin care se stabilește un element de fapt care servește la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni și la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei.
Scopul expertizei medico-legale psihiatrice este stabilirea discernământului, deci stabilirea unui element de fapt care servește la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni și la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei. (vezi art. 184/ alin.1 din Codul de Procedură Penală, citat în enunț)
Scopul stabilirii unui element de fapt care servește la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni și la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei este obținerea unui element de fapt care servește la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni și la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei.
Scopul stabilirii discernământului este obținerea unui element de fapt care servește la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni și la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei. (vezi art. 172 din Codul de Procedură Penală, citat în enunț)
Constrângerea sau amenințarea suspectului/inculpatului în vederea efectuării expertizei medico-legale psihiatrice are ca scop obținerea unui ELEMENT DE FAPT CARE SERVEȘTE LA CONSTATAREA EXISTENȚEI SAU INEXISTENȚEI UNEI INFRACȚIUNI ȘI LA CUNOAȘTEREA ÎMPREJURĂRILOR NECESARE PENTRU JUSTA SOLUȚIONARE A CAUZEI, deci are ca scop OBȚINEREA UNEI PROBE.
Constrângerea sau amenințarea suspectului/inculpatului în vederea efectuării expertizei medico-legale psihiatrice are un scop vădit, chiar dacă acțiunea nu își va atinge scopul.
Art. 101/ alin. 1 din Codul de Procedură Penală prevede că "ESTE OPRIT A SE ÎNTREBUINȚA VIOLENȚE, AMENINȚĂRI ORI ALTE MIJLOACE DE CONSTRÂNGERE, PRECUM ȘI PROMISIUNI SAU ÎNDEMNURI ÎN SCOPUL DE A SE OBȚINE PROBE."
Capisci?

| doctorandus a răspuns (pentru Necuvântător):

1. Nu pe mine trebuie sa ma convingi ca ar fi adevarat ce spui. Ce cred eu despre ce ai spus nu-ti rezolva problema.

2. Repet ce-am spus: ai citit niste lucruri pe internet si nu le-ai inteles. D-aia iti trebuie avocat.

| Necuvântător explică (pentru doctorandus):

Cum să nu fie adevărat ce afirm? Ce insinuezi, că sursele pe care le-am citat nu sunt de încredere?

| doctorandus a răspuns (pentru Necuvântător):

Eu ti-am spus ca gresesti. De fapt nu conteaza ce cred eu, eu nu-ti pot rezolva problema.

| Necuvântător explică (pentru doctorandus):

Comentezi aiurea, faci afirmații nefondate.

| doctorandus a răspuns (pentru Necuvântător):

Pentru a intelege ca sunt fondate ti-ar trebui patru ani de facultate plus gandire rationala.

| Necuvântător explică (pentru doctorandus):

Eu cred că tu ești o tufă de Veneția.

| Castiel a răspuns:

Daca si acum te plangi cand politistii sunt niste pampalai (pentru ca legea ii impiedica sa faca mare lucru), ce mai ziceai pe vremea Gestapo-ului? Aia erau baietii grei.