| elena17pb a întrebat:

De ce sunt importante normele juridice?big grin

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Normele juridice sunt importante pentru ca asigura bunul mers al societatii, prin reglementarea unor relatii sociale importante. Fara ele in societate ar fi un haos total si ar prevala legea celui mai puternic. Numai bine!

| DdDiX a răspuns:

Pai ia gandeste-te si tu cati criminali ar fi acum in libertate...

| DAC a răspuns:

Normele juridice sunt regulile scrise cu caracter obligatoriu, elaborate de parlament.Sunt importante pentru ca nerespectarea lor poate duce la sanctiuni asupra cetateanului.

| aaaaaaa1 a răspuns:


Norma juridică este una categoriile centrale ale dreptului, atît ca părticică fundamentală a sistemului de drept pozitiv cît şi ca obiect de cercetare a ştiinţei dreptului în general şi a teorii şi filosofii dreptului în social.

Obligatorie". În concepţia lui J. Masguelin, „potrivit cu definiţia cea mai generală şi cea mai obiectivă, regulă de drept este orice punct investit cu forţa obligatorie şi care are ca obiect de a crea drepturi şi, corelativ, obligaţii, care sunt modurile de creare a acestui precept, puterea sa şi destinatorii săi" 1.

Regulile de drept nu iau naştere decît cu condiţia că oamenii să formeze un grup pe „baza unei societăţi veritabile care implică scop social specific, organizare şi ierarhie, explică Jean Dabin.
Normă juridică poate fi numită doar acea normă socială ce conţine o regulă de conduită, stabilită sau autorizată de stat, menită să reglementeze cele mai importante domenii de activitate umană şi ocrotită, în caz de necesitate, de forţă coercitivă a statului. 2

O altă definiţie este dată de Nicolae Popa, care consideră că norma juridică poate fi definită ca: „o regulă generală şi obligatorie de conduită, al cărui scop este acela de a asigura ordinea socială, regulă ce poate fi adusă la îndeplinire pe cale statală, în caz de nevoie prin constrângere".

Ioan Ceterchi defineşte norma juridică ca: „element constitutiv al dreptului este o regulă de conduită, instituită de puterea publică sau recunoscută de aceasta, a cărei respectare este asigurată la nevoie, prin forţa coercitivă a statului.

În viziunea lui Ion Dogaru, „norma juridică este o regulă de conduită generală, impresională şi obligatorie care exprimă voinţa electoratului înfăţişat de organul legislativ, regulă al cărei scop este de a asigura ordinea socială şi care poate fi adusă la îndeplinire pe cale statală, la nevoie prin constrângere".

După părerea lui Dumitru Baltag „ norma juridică ca element constructiv al dreptului este o regulă de conduită, instituită de puterea publică sau recunoscută de aceasta, a cărei respectare este asigurată la nevoie prin forţa corectivă a statului"

Din analiza atentă a acestor definiţii putem degaja următoarele idei:
a) normele juridice sînt stabilite sau autorizate de către organele competente ale statului.
b) norma juridică are un caracter general.

c) norma de drept are menirea de a reglementa o relaţie apare, singulară, ci nu un tip de relaţii.
d) norma de drept este prevăzută să reglementeze conduita oamenilor printr-un tip special de relaţii, legătură la care participanţii rezidă în drepturi şi îndatorii reciproce.
e) un incendiu specific al normelor juridice este ocrotirea lor prin constrîgerea de stat.4

II Trăsăturile caracteristice ale normei juridice.
Giorgio del Vecchio consideră că trăsăturile normei juridice sunt bilateralitatea şi generalitatea. Alex Will reţine caracterul coercitiv, statal şi abstract al normei al normei juridice, cel din urmă implicând generalitatea, permanenţa şi impersonalitatea.

Nicolaie Popa dezvoltă patru caractere alei normei juridice: general şi impersonal, tipic, implicaţia unui raport intersubiectiv şi caracterul obligatoriu.

După părerea unor autori normei juridice îi sunt inerente următoarele trăsături caracteristice, fără de care ea nu poate fi concepută:
a) caracterul statal;
b) caracterul coercitiv;
c) generalitatea normei juridice
d) caracterul obligatoriu.