anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Despre testament si cum poate fi atacat
Sunt sotia supravietuitoare si defunctul meu sot are 2 copii din casatoriile anterioare. Mi-a lasat testament ca legatar universal in ceea ce priveste bunurile sale mobile si imobile, inlaturandu-i de la mostenire pe copii. Care sunt drepturile lor si mai ales cotele? Mentionez ca suntem coproprietari ai unui apartament si a unei masini. Multumesc.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu cu sotul am intrebat daca facem testament in care sa specificam ca totul ramane celui in viata si doar dupa moartea noastra se v-a imparti, in Romania nu este valabil.

3 răspunsuri:
mariana
| mariana a răspuns:

Testamentul reprezinta vointa defunctului ca, la moartea sa, bunurile sale mobile si imobile sa ramana persoanei in favoarea careia s-a facut acest inscris. El poate fi contestat de mostenitorii legali, numai in cazul in care declara acestia ca, la data intocmirii testamentului, defunctul (sotul tau), nu era in deplinatatea facultatilor mintale, insa trebuie sa faca si dovada in acest sens ca, anterior intocmirii testamentului, tatal lor a fost diagnosticat cu o boala mintala.
Din intrebarea ta rezulta ca, impreuna a-ti dobandit casa si apartamentul (deci cand le-ati construit ori cumparat erati casatoriti) astfel ficare din soti, conform art 30 din Codul familiei, bunurile dobandite, sunt bunuri comune si fiecare dintre soti are dreptul la cate 1/2 din aceste bunuri. Ca sotie supravietuitoare tu ai dreptul la inca la jumatate din partea sotului tau decedat, iar restul s-ar putea imparti pentru ceilalti urmasi, in cazul in care contestatia impotriva testamentului, ar fi solutionata in mod favorabil.
Succesiunea testamentara este prevazuta la art.856 din Codul civil. Conform disp. art.858 din Codul Civil, testamentul poate fi facut prin act autentic de catre un notar public, ori scris, in totalitate, de mana persoanei respective, fiind denumit si testament olograf, el fiind data si semnat de mana testatorului.

| nicky a răspuns:

Cred ca cel mai bine te poate lamuri un avocat.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Bai copii, nu mai vorbiti prostii. Exista destule carti vis-a-vis de succesiuni. Uitati de un aspect intitulat rezerva succesorala.