anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

'Dispozitia de începere a urmaririi penale se exprima în scris, printr-o rezolutie sau printr-un PROCES VERBAL (când s-a sesizat din oficiu). Vreau sa stiu in cat timp se poate comunica acel proces verbal pentru a nu fi anulat.

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ti-am raspuns la o intrebare anterioara, se pare ca nu ai inteles.
Procesul-verbal prin care se constata inceperea urmaririi penale se intocmeste in prezenta persoanei ce urmeaza a fi cercetata, astfel ca aceasta ia cunostinta de invinuire, astfel ca nu mai are ce i se comunica. Totusi aceasta poate primi o copie a procesului-verbal, daca o solicita.
Asa fiind acel proces nu reprezinta urmarirea penala, aceasta se face dupa inceperea ei si este cuprinsa in dosarul de urmarire penala care se incheie printr-un alt act, dupa caz, respectiv rechizitoriu (daca procurorul decide trimiterea in judecata) ori o dispozitie de clasare a dosarului sau de incetare a urmaririi penale.

7 răspunsuri:
| parcalab32 a răspuns:

Mai vreau de asemenea sa stiu daca acel proces verbal reprezinta urmarirea penala in sine, adica daca fiind anulat se considera ca si urmarirea penala s-a anulat.

| parcalab32 a răspuns:

As mai avea o intrebare daca imi permiteti. Care este acel act prin care se incheie urmarirea penala (banuiesc ca va referiti la inceperea ei prin 'incheiere')? Se comunica si el obligatoriu invinuitului?

| parcalab32 a răspuns (pentru parcalab32):

Asa am inteles dintr-un articol din C.P.P. 'Cand organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal care constituie actul de incepere a urmaririi penale.'

| parcalab32 a răspuns (pentru parcalab32):

Cu toate ca scrie in C.P.P. ca se comunica faptuitorului, nicaieri nu se mentioneaza in cat timp de la savarsirea faptei sau termenul ce, nerespectat, i-ar putea aduce nulitatea. Nepresupunand un termen de judecata alaturat, nu e incadrat de articolul ce aplica termenul de minim 5 zile anterioare primului termen de judecata.

| Ioandelasal a răspuns (pentru parcalab32):

Se vede ca nu mi-ai citit atent raspunsul.
Ti-am spus ca la terminarea urmaririi penale procurorul ia o hotarare privind dosarul penal. Aceasta hotarare poate fi de trimite in judecata a invinuitului si aceasta se face printr-un act numit rechizitoriu. Rechizitoriul se prezinta invinuitului si apoi dosarul este trimis la instanta de judecata competenta.
Daca procurorul constata ca nu este cazul sa trimita invinuitul in judecata atunci hotaraste clasarea dosarului sau renuntarea la urmarirea penala, conform Codului de procedura penala, citez:
"ART. 314.Soluţiile de neurmărire şi netrimitere în judecată  
(1).După examinarea sesizării, când constată că au fost strânse probele necesare potrivit dispoziţiilor art. 285, procurorul, la propunerea organului de urmărire penală sau din oficiu, soluţionează cauza prin ordonanţă, dispunând:
a)clasarea, când nu exercită acţiunea penală ori, după caz, stinge acţiunea penală exercitată, întrucât există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1);
b) renunţarea la urmărirea penală, când nu există interes public pentru continuarea urmăririi penale.  
(2)Procurorul întocmeşte o singură ordonanţă chiar dacă lucrările dosarului privesc mai multe fapte ori mai mulţi suspecţi sau inculpaţi şi chiar dacă se dau acestora rezolvări diferite conform alin. (1)."
Clasarea sau renuntarea la urmarirea penala se dispun de procuror prin ordonanta si aceasta se comunica invinuitului.

| parcalab32 a răspuns:

Ma gandesc ca intregul scenariu pe care l-am presupus este cam absurd fiindca procesul acela verbal se creeaza prin semnatura faptuitorului deci nu e vorba de un act ce se emite.

| Ioandelasal a răspuns (pentru parcalab32):

Procesul-verbal de constatare se incheie de catre organul de cercetare penala, in prezenta faptuitorului si este semnat si de catre acesta. Ce nu este clar? Este aproape similar cu procesul-verbal de contraventie.