anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Dragii mei, cunoaste cineva legislatia muncii? Zilele cand esti in proba de lucru se platesc? Ma gandesc ca la urma urmei, am prestat o munca, am pierdut zilele respective etc, ca la final angajatorul dupa ce si-a vazut treaba terminata sa spuna: multumesc dar nu corespundeti postului nostru.Luni si marti am lucrat eu, miercuri si joi, alta persoana, vineri si sambata, alta. De fapt angajatorul isi face treaba cu personalul de proba, o saptamana -doua, apoi spune ca nu e multumit. Eu ce sa fac, cui sa ma adresez? Mentionez ca din discutiile cu celelalte persoane, toate au patit la fel.

4 răspunsuri:
miruna-apostol
| miruna-apostol a răspuns:

Perioada de proba este reglementata in art. 31 din Codul muncii:
"Art. 31. (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare.
(4) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni.
(41) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă. aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă."
Art. 32. (1) Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
(2) Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase.
(3) Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă cu privire la perioada de probă, în termenul prevăzut la art. 17 alin. (4), duce la decăderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
(4) Perioada de probă constituie vechime în muncă.
Art. 33. Angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioade de probă pentru acelaşi post este interzisă. "
Pentru ca drepturile tale au fost incalcate, adreseaza-te in scris Inspectoratului teritorial de munca.

| jo a răspuns:

Este ilegal sa nu te plateasca. Cum ai spus si tu, munca e munca. Du-te la Inspectoratul Teritorial de Munca si vezi cum iti poti apara drepturile. Ei te pot sfatui cel mai bine.

| emy a răspuns:

Mai incearca si in alta parte, cu curaj.Nu te lasa! Si roaga-te cu incredere ca totul sa se rezolve.

| emi a răspuns:

Trebuie sa ti le plateasca obligat fortat! si nu-l fortezi tu ci legea, alta treaba este ca si dupa perioada de proba sa te concedieze nefiind multumit, sau din alt motiv. un salut