Întrebare recomandată | unvecin a întrebat:

Eram azi cu aparatul foto la gât într-un orășel din țară, la intrarea într-o piață. Stăteam pe bicicletă și ce-i drept intenționam să fac poze cu oameni. Fac poze de multă vreme, dar era prima tentativă de genul ăsta.

Și a venit un domn de la pază și securitate și înainte să fi apucat să fac vreo poză m-a înștiințat că n-am voie să fac acolo poză. Eram în zona pieței, nu știu dacă trotuarul pe care stăteam aparținea perimetrului ei.

M-am conformat, am plecat de acolo fără să protestez. laughing Ce-i drept și după bunul simț al meu e un lucru la care cu greu m-am hotărât...

Dar totuși sunt sau vreau să fiu fotograf amator.

Până la urmă care e procedura corectă cu privire la fotografii făcute în spații publice?

Mă interesează în special cadrul legal (if any). Dar sunt binevenite și opinii personale sau exemple de bune practici.

Nu sunt omul care vreau să fac poze urâte, doar m-am plictisit să fac poze cu plante și peisaje. Încerc să pun în valoare anumite lucruri frumoase pe care le văd, cadre care să surprindă oameni, să spună o poveste a locului neregizată.

Răspuns Câştigător
| Ibrahimovic a răspuns:

Și cu art 73 Cod Civil cum rămâne?
E un subiect sensibil, am auzit de persoane care au câștigat în instanță despăgubiri pentru repararea prejudiciului suferit de pe urma faptului ca au fost filmate la anumite activități în aer liber (ex concert), iar apoi imaginile au fost postate pe rețele sociale.
Din cate am inteles, simpla deținere a unei poze cu fața unei persoane (care nu e persoana publica) te poate face sa te alegi cu un proces si apoi sa fii nevoit sa plătești despăgubiri. Ce părere aveți?

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti sa faci poze in spatiul public, cu conditia sa nu publici pozele cu minori fara acceptul unui parinte.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Ibrahimovic):

Conform Codului civil, citez:
"ART. 73. Dreptul la propria imagine  
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.  
  (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.
ART. 75.Limite  
  (1) Nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în această secţiune atingerile care sunt permise de lege sau de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului la care România este parte.
  (2) Exercitarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale cu bună-credinţă şi cu respectarea pactelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în prezenta secţiune."
Fata de aceste prevederi nu este o incalcare postarea unei fotografii facute unui grup de persoane. Doar daca fotografia ar fi a unei singure persoane abia atunci s-ar putea considera ca s-au incalcat prevederile art.73, daca persoana respectiva interzice expres publicarea fotografiei sale, daca nu este o persoana publica.

| unvecin explică (pentru Ibrahimovic):

Da, e mai serioasă treaba decât am luat-o eu. Am mai citit un pic între timp. Merci.

Și totuși sunt (street) photographers care se plimbă prin lume și fac poze... Mă îndoiesc că cer permisiuni de fiecare dată. Dar probabil că e un risc pe care și-l asumă.

| Ibrahimovic a răspuns (pentru Ioandelasal):

Și cu art 73 Cod Civil cum rămâne?
E un subiect sensibil, am auzit de persoane care au câștigat în instanță despăgubiri pentru repararea prejudiciului suferit de pe urma faptului ca au fost filmate la anumite activități în aer liber (ex concert), iar apoi imaginile au fost postate pe rețele sociale.
Din cate am inteles, simpla deținere a unei poze cu fața unei persoane (care nu e persoana publica) te poate face sa te alegi cu un proces si apoi sa fii nevoit sa plătești despăgubiri. Ce părere aveți?

| GabiDumitrescu a răspuns:

Trebuia sa il intrebi frumos unde e specificat ca nu ai voie. Nu e unitate militara, nu e obiectiv strategic. In astfel de cazuri exista indicatoare oricum. Se simtea si ala important, nimic mai mult.

| Bondarel99 a răspuns:

In tara asta in care oamenii te judeca pentru orice lucru minor pe care il faci sau il arati, e de inteles ca unii nu vor sa se expuna. Daca vezi o poza cu tine publicata pe net si alaturi comentarii jignitoare de la toti desteptii, frumosii si minunatii utilizatori care se leaga de orice lucru, e normal sa te afecteze.
De asta trebuie sa fii precaut, poti face poze oamenilor dar sa fie un cadru indepartat, fara sa dai prea multe detalii, si mai ales daca ei vor vedea poza undeva si iti vor cere sa o stergi ai obligatia sa o stergi.

| LLuk21 a răspuns:

Cat timp esti pe spatiu publi ai voie sa faci poze ori cui ori cand in ori ce stil, si daca tu esti pe spatiu public si faci in curte la om sau in bloc (daca ai teleobiectiv) ai dreptul. Stiu asta deoarece sunt prieten bun cu proprietarul de la ztv.

| AltarulPublic a răspuns:

Citește art 73 Cod Civil

| LLuk21 a răspuns (pentru AltarulPublic):

L-am citi pe cel original nu prostile de pe net