| silviu_7255 a întrebat:

In legatura cu somajul pentru absolventii de liceu.
Am citit intr-un ziar ca daca ma angajez dispun in continuare de somaj fara ca aceasta sa-mi fie taiat. Este adevarat?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, asa este, dar nu mai mult decat ai fi avut dreptul, conform L.76/2002, cu md. ulterioare, citez:
"ART. 73^1.(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.
(2) Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, in conditiile prevazute la alin. (1), beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevazute la alin. (2) se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.
(4) Valoarea indicatorului social de referinta, avuta in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data angajarii."
Pentru acest an ISR este egal cu 500 lei. Numai bine!

| mgtow a răspuns:

Nu ai voie sa mai primesti indemnizatie de somaj cand esti angajat.

caramela
| caramela a răspuns:

Buna! asta in caz ca muncesti la "negru" adica fara carte de munca, dar daca muncesti legal, adio somaj...
O zi minunata sa aihappy

caramela
| caramela a răspuns:

Uite ce am gasit.

http://www.cancan.ro/......13013.html

se pare ca ai dreptate cu noile legi pe care le schimba dupa bunul lor plac, e bine totusi sa intrebi la fortele de munca.

caramela
| caramela a răspuns:

Se pare ca nu merge link-ul.
Primul pas pe care il ai de facut este sa te inscrii la Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca, pentru a fi in evidenta acestei institutii ca persoana care isi cauta un loc de munca. La dosar trebuie sa anexezi urmatoarele acte:
actul de identitate (copie si orginal);
actul de studiu sau adeverinta din care sa rezulte data absolvirii (copie si original);
certificat de casatorie, divort (daca este cazul);
certificat de nastere (copie si original);
adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea "apt munca" sau "apt munca cu urmatoarele restrictii...".


Inregistreaza-te la agentie


Retine! Ca sa beneficiezi de acest ajutor trebuie sa te inregistrezi la agentia din raza domiciliului in cel mult 60 de zile de la data absolvirii. Timp de sase luni vei primi o indemnizatie in valoare de 255 de lei. Mai mult, daca ti s-a dat dreptul la indemnizatia de somaj si te angajezi cu program normal de lucru, pe o perioada mai lunga de 12 luni, vei primi in continuare ajutorul de somaj pana la data la care ar fi trebuit sa expire perioada de acordare a indemnizatiei daca nu te-ai fi angajat.

| Reek54 a răspuns:

Daca muncesti "legal" nu mai primesti somaj.