| Furnicuta000 a întrebat:

Mama e foarte stresata si frustrata ca a bagat bani multi in casa socrilor (desi doar patintii mei stau acolo, bunicii mei stau in alta parte) si nu are nimic pe numele ei. A strans ceva bani si-a gasit o casa intr-o localitate invecinata care costa 18000 euro. Nu stiu ce sa o sfatuiesc, e o investitie buna? Adica nu o sa locuiasca acolo, dar vrea o casa a ei. Casa arata bine, doar ca mai trebuie renovata si acoperisul schimbat. Are iesire la soseaua principala si e la 55 km de Bucuresti

33 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Mama ta se gandeste bine despre cumpararea acelei case: va avea asigurata o casa a ei pentru batranete sau la nevoie. Totodata, aceea casa se poate folosi ca casa de week-end, se poate inchiria, gradina se poate exploata etc. Daca va fi renovata, valoarea se poate chiar si dubla. Este mult mai sigura investitie decat sa tina banii la banca, unde abia ar primi o dobanda minima si impozabila.

In ceea ce priveste banii investiti in casa socrilor: locatarul are datoria de a intretine imobilul in care locuieste. Doar daca a facut extindere de spatiu, atunci poate pretinde (eventual) o parte din valoarea investita in casa (sa nu uitam: in casnicie se considera aport egal intre soti.
Sa nu uite ca, n-a platit nici chirie pentru locuinta de cand a stat acolo.

| Furnicuta000 explică (pentru Bula):

Ideea e ca atunci cand s-au casatorit parintii mei au vrut sa faca un credit sa isi ia o casa (aveau si ceva bani fiecare) dar bunicii meu au insistat sa nu faca asta, le-au promis ca le dau ei casa (aveau una pe acceasi strada primita mostenire). Asta pentru ca nu au vrut ca tata sa plece de langa ei. Numai ca apoi mama s-a trezit ca acel contract era de fapt de intretinere si ea nici macar nu e trecuta acolo. De asta atatea frustrari si suparari, zice ca au mintit-o si ea aproape tot ce castiga baga in casa pentru ca au demolat-o pe cea veche si au facut una noua

| Bula a răspuns (pentru Furnicuta000):

Daca casa veche a fost demolata (ceea care a fost proprietatea socrilor), iar parintii tai au construit o casa noua in loc, atunci se schimba situatia: socrii sunt proprietarii terenului, iar parintii tai sunt proprietarii casei noi.
In acest caz, mama ta are dreptul la jumatate din casa dobandita in timpul casniciei.
Iar acordul de intretinere are ca obiect DOAR TERENUL, fiindca casa veche nu mai exista.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Bula):

Daca terenul e al socrilor, casa noua nu a putut fi construita decat pe numele proprietarilor terenului. Trebuie sa demonstreze cu acte si marori ca ei au construit casa, ca altfel, casa este a socrilor complet.

| Bula a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Asa e.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

O casă la șosea este o investiție bună.

| mihai69 a răspuns:

Paranoia nu se poate vindeca. Să-și cumpere casa și s-o stăpânească sănătoasă!
PS: dacă ține banii în bancă, îi "erodează" inflația și taxele și comisioanele. Iese de fapt pe minus la final.
O variantă ar fi fondurile de investiții, dar acolo riscul e mare.

| GabiDumitrescu a răspuns:

In cel mai rau caz o sa fie o investitie pe care macar partial o va recupera. Musai sa aiba si macar vreo 2000 mp de gradina, ca altfel degeaba iei casa la tara. Mai ales ca e aproape oarecum de Bucuresti si daca prinzi cu vreo 5000 mp de gradina cindva in viitor ai putea vinde o parcela-doua din gradina aia la un pret bun.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Trebuie vazut ce contine contractul de vanzare cu clauza de intretinere.
Consider ca este cam nelegal contractul de vanzare cu clauza de intretinere doar pe numele tatalui tau, deoarece bunurile familiei tale sunt in devalmasie intre soti - adica sunt comune - si atunci intretinerea socrilor este facuta de ambii soti.
In plus, orice bun obtinut pe timpul casniciei apartine ambilor soti si nu poate fi vandut decat cu acordul si semnatura ambilor soti. Deci si bunurile prevazute in contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere - daca acest contract a fost facut dupa casatorie - sunt sau vor fi bunuri comune ale tatalui si mamei tale.

| Furnicuta000 explică (pentru CodrutElian1990):

M-am uitat si eu pe contract si scrie contract de intretinere (nu vanzare-cumparare) si scrie ca bunicii dau casa lui X (tatal meu) iar apoi se specifica faptul ca este casatorit cu Y (mama mea). Cu clauza de intretinere pe tot parcursul vietii si detaliaza ce inseamna intretinere (mancare, haine etc). Prin 2000 sau 2001 s-a intamplat asta. Parintii mei chiar isi respecta contractul, zilnic (chiar de mai multe ori pe zi) se duc la ei si ii ajuta la treaba, cumparaturi, au si o gradina foarte mare si il slugaresc pe tata sa le faca toate treburile pentru ca ei sunt batrani si nu prea mai pot. Tata nu e un om rau, mama stie ca nu o sa o dea afara din casa pentru ca el nu ar putea sa stea fara ea (are fobie sa stea singur chiar), mai ales ca ea aduce si cei mai multi bani in casa. Dar nu stiu de ce toata viata ei s-a invartit in jurul acestei probleme, nu mi-am dat seama cat de frustrata e doar din aceasta cauza...

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Furnicuta000):

Atata timp cat traiesc socrii, casa este a lor. Contractul poate fi anulat in anume conditii. Mama ta are aceleasi drepturi ca si tatal tau, deoarece erau casatoriti la intocmirea contractului, chiar daca este trecut doar el in contract, deoarece este un bun comun.
Cat despre casa, in prezent, in partea in care au contribuit la construirea noii case, parintii tai au partea lor.
Eu zic sa o linistesti pe mama ta, ca nu poate fi data afara din casa numai in conditiile in care poate fi data o persoana care a divortat.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Furnicuta000):

Si inca ceva: chiar daca s-ar ajunge sa se anuleze contractul de vanzare cu clauza de intretinere, daca se constata ca parintii tai au edificat casa, bunicii tai ar putea ramane pe drumuri, deoarece nu ar mai avea casa.

| Furnicuta000 explică (pentru CodrutElian1990):

Pai au mai facut ei ceva acte pe parcurs (cred ca atunci cand au cerut autorizatie de constructie, nu mai stiu sigur) si apare ca noua casa face parte tot din contractul de intretinere.
Iar bunicii mei nu locuiesc cu parintii mei, au casa lor tot pe aceeasi strada. Aceea probabil va ramane celorlalti 3 copii pentru ca ar fi culmea ca tatal meu sa mai pretinda ceva din ea.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Furnicuta000):

Doar acum cred ca am inteles care-i problema cu locuintele. Cred ca am inteles bine: casa reconstruita este a parintilor, nu a bunicilor. Si aceasta este cea prevazuta in contractul de intretinere.
Trebuie vazut daca aici nu poate interveni uzucapiunea, atat la teren, cat si la casa.
Eu spuneam inainte despre contributie la casa, crezand ca a bunicilor este casa reconstruita.
In acest fel situatia este cu totul alta. Casa este a parintilor, nu a bunicilor.
In orice caz, situatia este putin complicata. Doar studierea actelor si situatiei de un jurist poate sa dea un raspuns corect.

| Furnicuta000 explică (pentru CodrutElian1990):

Hmm pai povestea e ca bunicii mei acum vreo 25 ani au primit o casa de la un vecin (deci pe aceeasi strada cu ea) si au zis sa i-o dea tatalui meu cu contract de intretinere ca sa isi pastreze familia aproape. Deci eu si parintii mei ne-am mutat in casuta aceea si dupa vreo 2 ani tata a construit (cu banii mamei) alta casa dar a ramas si putin din cea veche, deci nu stiu cum se face dar in acte apare ca cea construita are exact acelasi status cum avea casa veche, deci nu se poate demonstra ca nu este a bunicilor,
practic tot ce e in curtea aia e dat cu contract de intretinere, nu se tine absolut deloc cont ca e facuta alta casa. Dar nu asta e problema.
Oricum nu se poate face nimic cu casa asta pentru ca bunicii nu vor sa schimbe contractul, adica schimba subiectul cand aud de asa ceva, nu sunt oameni rai, dar nici mama nu vrea sa ii supere pentru ca sunt batrani.

| Emma30555 a răspuns:

E o investiție destul de buna dacă vrea sa știe ca are un loc al ei, o casa a ei. Nu se știe ce se întâmplă și vrea sa aibă o siguranță mai ales ca a muncit atât. Pana la urma e o investite, dacă vrea sa vânda cândva, banii nu se pierd. Eu dacă eram în locul ei nu investeam deloc într o casa a socrilor, unde nu am dreptul, și eventual la acea casa au dreptul toți frații tatălui tău. Eu în locul ei nu as fi făcut decât poate minimul necesar, trebuia sa și cumpere o casa pe numele ei demult și sa investească în ea nu într o casa străină unde nu ai nici un drept

| RoCkKiD a răspuns:

Daca nu vrea sa stea acolo de ce nu tine banii in cont? Daca nu are nevoie de casa de ce sa o cumpere sa bage bani in ea?

Isi tine banii si daca e sa se intample ceva isi ia casa.

| Furnicuta000 explică (pentru RoCkKiD):

Pentru ca nu ii iese din cap. De 20 ani aceeasi discutie, se plange ca nu are casa, ca bunicii i-au zis ca le dau casa si cand colo nu e pe numele parintilor mei. M-am saturat sa o ascult cum se plange. Mi-a facut creierii franjuri cu aceeasi poveste de 20 ani.
Ii e si frica sa tina bani in cont, zice ca nu e sigur (nu sunt de acord dar nu pot sa ii schimb parerea) si ca vrea sa stie ca are casa ei in caz ca vrea sa plece. Bani nu ar trebui sa bage foarte multi din cate am vazut eu

| RoCkKiD a răspuns (pentru Furnicuta000):

Daca are o idee din asta in cap, n-ai ce sa-i faci. O gramada de oameni fac prostii din astea, cumpara casa, baga bani in ea si dupa sta in paragina cativa ani iar apoi trebuie sa bage iar bani in ea.

Cat despre banca, e cel mai sigur loc in care poti tine banii. Bancile sunt obligate sa asigure banii pe care ii tin, deci si daca apare vreo frauda bancara ea isi va primi banii de la asiguratorul banii.

In plus, daca ii tine la banca intr-un cont de economii la termen, dobanda e de 2.5% pe an parca deci se mai pun 500E anual la cont fara sa faca nimic.

| Furnicuta000 explică (pentru RoCkKiD):

Ea zice ca sa aiba un loc unde sa se duca daca pleaca. De parca nu ar putea sa stea cu chirie de banii pe care ii da pe renovare cateva luni...i s-a si marit salariul considerabil si poate sa mai stranga si mai bine ar astepta sa cumpere o casa ca lumea daca tot cumpara. Poate o conving sa faca un cont de economii, dar esti sigur ca e asa mare dobanda? Nu sunt si comisioane? La ce banca ar fi ok?

| RoCkKiD a răspuns (pentru Furnicuta000):

Sunt si comisioane dar dupa primul and dobanda iti amortizeaza comisioanele si ramai pe plus, mai departe e profitul tau. Comisioanele sunt diferite de la banca la banca asa ca trebuie sa mergeti sa vedeti, dar eu personal asta as face.

In plus daca zici ca are salar mare, nu se grabeste si poate sa mai stranga, de ce sa nu-si ia o casa mai faina?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru RoCkKiD):

Imi spui si mie banca ce da 2, 5% dobanda? Mai ales la euro. Dar nu din cele exotice, care azi este si maine nu-i. Eu am la o banca euro si de un an de zile nu am primit nici un cent dobanda.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Furnicuta000):

Daca nu tii cel putin un an de zile banii in banca, cand ii scoti mai trebuie sa duci si bani de acasa. La BCR, dobanda la depozite pe 6 luni este de 0, 45 lei pe an, iar comisionul de retragere este de 0, 50 % lei

| RoCkKiD a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Nu am verificat dar intr-adevar e mica. Nici eu n-am in EUR, dar la lei sunt banci care dau si peste 2, 5 si la suma ei faci ceva bani pe an.

| eckblume a răspuns (pentru Furnicuta000):

De ce nu vorbeste cu un avocat? O va sfatui ce poate face dpv legal in caz ca e data afara din casa. Daca are banii pentru casa, sa isi cumpere. Ar fi bine sa aiba ceva al ei.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Eu mai întâi as căuta sa îmi rezolv cu bunicii problema cu casa lor pana sunt in viață. Si numai in cazul in care ar refuza bunicii tai sa le dea casa cu acte, atunci m-aș gândi sa îmi cumpăr casa.

| Furnicuta000 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Pai nu are ce sa faca. Adica practic casa e data tatalui meu dar cu contract de intretinere pe toata viata deci nu e sigur nimic si in plus mai are frati iar mama nici nu apare pe contract. Cum am spus si mai sus, de 20 ani aceeasi poveste, aceleasi frustrari, acelasi scandal, ca cica au mintit-o, ca si-au batut joc de ea, ca ea nu are niciun drept acolo. Eu nu stiu ce sa ii fac. Bunicii nu ar fi de acord sa schimbe contractul

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Furnicuta000):

Ar trebui schimbat cu contract de vânzare cumparare, cu condiția ca si bunicii tai au dreptul sa locuiască in casa. Daca nu vor, sa plece înainte de a ajunge bunici la pat si sa trebuiască îngrijiți.

| Furnicuta000 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Bunicii au casa, locuiesc pe aceeasi strada dar nu ar vrea sa schimbe contractul, de fiecare data cand a venit vorba despre casa ei au schimbat subiectul

| DenisIonut01 a răspuns:

Sa cumpere si sa locuiasca acolo, sau sa o inchirieze happy Asa are siguranta ca are un acoperis asupra capului in caz de ceva. Cel mai bine e sa locuiasca la casa ei ca sa fie impacata si ea.

| TheGentleman a răspuns:

Să o cumpere! Este o investiție foarte bună. O renovează, iar apoi o va închiria. Și face bani frumoși. Dacă are posibilitatea, să-i investească, pentru că dacă-i ține în cont se vor împuțina. Succes!

| christall a răspuns:

Daca asa o se linisteasca si nu va mai fi stresata, poate fi o investitie. O inteleg, investind atatia bani in casa socrilor ai senzatia ca tu nu ai nimic, ca ai muncit degeaba si de-aici si frustrarea. Trebuie incurajata sa faca ce isi doreste, nu trebuie luate deciziile in numele ei. Poti sa-i spui ca o lasi pe ea sa decida daca este ceea ce-si doreste, ca tu o sustii si o ajuti cu ce poti. O sa simta mai linistita.