| tonyc7 a întrebat:

Nu inteleg urmatoarea chestie. Daca un individ extrem de periculos, un recidivist de temut sa zicem, loveste in strada o femeie ori un cetatean pasnic (asa cum se intampla de multe ori in trafic), insa nu ii lasa semne, cetateanul poate depune plangere impotriva lui cu conditia ca politia sa ii garanteze confidentialitatea? Adica acel agresor sa nu vada datele personale ale reclamantului (nume, adresa, cnp), fiind adus la sectie doar pe baza unei plangeri confidentiale, ori politia sa se autosesizeze din oficiu mai ales daca agresiunea a fost surprinsa de camere video?
Ce credeti ca e posibil si ce nu din toata aceasta situatie ipotetica?

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Politia poate sa nu dea datele dare infractorul le va afla in timpul procesului.
Pentru infractiunea de lovire sau alte violente victima trebuie sa depuna o plangere penala prealabila, nu se urmareste din oficiu, conform Codului penal, citez:
"Art.193. Lovirea sau alte violenţe  
  (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Plangerea prealabila trebuie facuta in maximum 3 luni de la data faptei, conform Codului de procedura penala, citez:
"ART. 295.Plângerea prealabilă  
(1)Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere.
(2) Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.  
(3) Dispoziţiile art. 289 alin. (1)-(6) şi (8) se aplică în mod corespunzător.  
  ART. 296. Termenul de introducere a plângerii prealabile  
(1)Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei."
  

| tonyc7 explică (pentru Ioandelasal):

Scuze, dar se pare ca nu ai fost atent la detalii. De ce proces vorbesti aici daca eu am precizat clar situatia in care agresorul nu lasa semne. Deci daca nu sunt semne pe victima, nici proces nu poate avea.
Si totusi, chiar si asa, in lipsa provocarii semnelor pe corp, agresorul tot trebuie adus la politie pentru a da socoteala oamenilor legii de gestul facut. Cel putin pentru tulburarea ordinii si linistii publice, daca nu pentru acea lovire necauzatoare de semne. E suficient daca si un avertisment verbal pe aceasta cale i se da de catre politie.
Deci in situatia asta intrebam eu daca el mai poate afla numele si alte date despre victima? Deci in situatia asta poate sa il aduca politia si sa il ia la intrebari fara sa ii furnizeze datele personale despre victima?

| Ioandelasal a răspuns (pentru tonyc7):

Am fost atent si am inteles foarte bine, tu n-ai inteles raspunsul. Infractiunea de lovire sau alte violente, forma de baza (alin.1), nu prevede sa fie semne, doar forma agravanta (alin.2) prevede aceasta. Se poate dovedi cu orice mijloace de proba legale, de ex. martori.

| Fatamuntilor a răspuns (pentru Ioandelasal):

Ce ne facem daca nici martorii nu copereza?
In urma cu mai multi ani, ma plimbam ziua in amiaza mare in plin centru orasului.Din fata vine un individ care imi impinge carutul copilului in fata mea.Din instisnct am dus mainele in fata sa il opresc.In momentul ala s-a declansat bestia din omul ala.M-a luat la pumni si la picioare de m-a doborat la pamant.Ma gandesc ca erau cativa oameni pentru cineva m-a ajutat sa ma ridic si m-a pus pe cos de gunoi. Evident ca nu m-am gandit sa retin detalii, eram socata, sau sa il reclam pe marlan.Mai mult decat atat, la vreo saptamana treceam calea fereta, ma intalnesc cu individul, m-a amentintat ca ma arunca sub tren daca il reclam.

| tonyc7 explică (pentru Ioandelasal):

Pe mine ma intereseaza un singur lucru: neaflarea datelor personale ale victimei de catre infractor (pentru ca, din cate am inteles, politia ar avea aceasta obligatie, sa i le ofere, ca sa-i justifice retinerea/chemarea la sectie).
Deci e vreo forma legala prin care datele personale ale victimei sa ramana strict confidentiale? Da sau nu?
Daca e vorba ca le afla la proces, atunci punem cazul in care victima renunta la proces si are pretentii doar la un avertisment verbal din partea politiei (prin chemarea la sectie ori vizita a politiei la domiciliul agresorului).
Deci se poate sau nu se poate?

| Ioandelasal a răspuns (pentru tonyc7):

Ti-am spus si in primul raspuns la intrebarea din 10 mai ca politia nu este obligata sa dea datele de identificare.

| tonyc7 explică (pentru Ioandelasal):

OK. Te cred, nu zic ca nu te cred. Numai ca raspunsul tau se contrazice cu ce sustine (foarte sigur pe el) prietenul meu care lucreaza in politie. Trimite-mi, te rog, un link ceva oficial (adica text de lege) in care sa vad si eu scris negru pe alb ca ceea ce sustii tu se confirma. Daca gasesti textul de lege la ce sustii tu, atunci ma conving ca esti cel mai inteligent user de pe acest forum!

| Ioandelasal a răspuns (pentru tonyc7):

Este vorba de prevederile art.113 Cod procedura penala, citez:
"ART. 113.Protecţia persoanei vătămate şi a părţii civile
  (1) Atunci când sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege referitoare la statutul de martor ameninţat sau vulnerabil ori pentru protecţia vieţii private sau a demnităţii, organul de urmărire penală poate dispune faţă de persoana vătămată ori faţă de partea civilă măsurile de protecţie prevăzute la art. 124-130, care se aplică în mod corespunzător.
  (2) Sunt prezumate vulnerabile victimele copii, victimele care sunt în relaţie de dependenţă faţă de autorul infracţiunii, victimele terorismului, ale criminalităţii organizate, ale traficului de persoane, ale violenţei în cadrul relaţiilor apropiate, ale violenţei sexuale sau ale exploatării, victimele infracţiunilor săvârşite din ură şi victimele afectate de o infracţiune din cauza prejudecăţilor sau din motive de discriminare care ar putea avea legătură în special cu caracteristicile lor personale, victimele cu dizabilităţi, precum şi victimele care au suferit un prejudiciu considerabil ca urmare a gravităţii infracţiunii.
  (3) Dacă persoana vătămată sau partea civilă se află în vreuna dintre situaţiile prevăzute la alin. (2), organul de urmărire penală îi aduce la cunoştinţă măsurile de protecţie care pot fi luate, conţinutul lor şi posibilitatea de a renunţa la acestea. Renunţarea persoanei vătămate sau a părţii civile la luarea măsurilor de protecţie se consemnează în scris şi se semnează de către aceasta, în prezenţa reprezentantului legal, dacă este cazul."

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Politia? Iar ai sperante in politia romana? rolling on the floor
Daca un X pune mana pe tine pe strada, ai dreptul sa-l si omori. E legitima aparare. Nu stai ca politia, ca alea. Hai lasa laughing
Ma rog, e posibil daca te aperi tot tu sa faci parnaie dupa, depinde de judecator. Dar mai bine viu in celula decat sub pamant : )