|

Pe ce criterii sunt numiți președinții și vicepreședinții instanțelor de judecată?

3 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Conform L.303/2004, rep. in 2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 48.(1) Numirea în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte la judecătorii, tribunale, tribunale specializate şi curţi de apel se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de câte ori este necesar, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii.
(2) Pot participa la concurs sau examen judecătorii care au calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute de lege.
  (4) Concursul sau examenul constă în prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere şi în probe scrise privind managementul, comunicarea, resursele umane, capacitatea candidatului de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea, rezistenţa la stres şi un test psihologic. Contestaţiile cu privire la proba scrisă se trimit Institutului Naţional al Magistraturii în termen de 3 zile de la publicarea rezultatelor.
ART. 50.
  (1) Pentru numirea în funcţii de conducere sunt necesare următoarele condiţii minime de vechime:
  a) pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte de judecătorie, prim-procuror al parchetului de pe lângă judecătorie şi adjunct al acestuia, o vechime de 6 ani în funcţia de judecător sau procuror;
  b) pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte de tribunal sau tribunal specializat, precum şi preşedinte de secţie la tribunal, prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunal sau al parchetului de pe lângă tribunalul pentru minori şi familie, adjunct al acestuia şi procuror şef secţie al parchetului de pe lângă tribunal sau al parchetului de pe lângă tribunalul pentru minori şi familie, o vechime de 8 ani în funcţia de judecător sau procuror;
  c) pentru funcţia de preşedinte, vicepreşedinte,...2006 - 4078 + Vezi răspunsul întreg

2 răspunsuri:
| a răspuns:

In RO pe criterii politice,ca asa e sistemul facut laughing
Deci depinde de sistem,de exemplu in America,dau exemplu America pentru ca are cel mai bun sistem,cel putin eu asa cred,deci acolo judecatorii sunt alesi de oameni,nominal,deci fieczare judecator,sefu politiei,serif trebuie sa isi depuna candidatura si la o comuna,daca acea comuna are serif ala trebuie sa depuna candidatura,iar oamenii voteaza.
Ca urmare acel judecator,serif,sef de politie nu poate fi demis de nimeni,atata timp cat is face jobu.
Poate fi demis doara daca este prins ca face ilegalitati sau nu isi face jobu cum zice legea.
Dar cum Ro nu-i America la romanii de la stiu si eu femeie de serviciu la primarie pana la parlamentari,toti acestia is numiti politic,sau dupa caz dupa cum si ce bani dai cui trebuie.laughing

Vad cineva spune dupa criterii de vechime,pfff pai ce legatura are vechimea cu faptul c a tu esti priceput? Sau dupa pricepre,asta da,normal logic asa ar trebuie sa fie numiti dupa pricepre,cinste etc,dar lucru asta nu se intampla in RO, nici in UE nu o sa vezi asa ceva.
UE la ora asta este condus de comunisti, mai exact de democrati care nu-s altceva decat comunisti, sau mai exact dictatori, mascati ca si comunisti, democrati.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Vechime, pricepere etc.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează