| AC4S4 a întrebat:

"Potrivit prezentei ordonanțe, prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de [înșiruire de criterii], precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice."
(art. 2 alin. (1) din O.G. 137/2000)

S-a luat în calcul acest articol când CNCD a dat un avertisment unor partide politice pentru discriminarea în ceea ce privește listele de candidați de la europarlamentare. În acea înșiruire de criterii avem, printre altele, sexul, religia și etnia.

Întrebările mele:

1. De ce nu au primit avertisment și partidele care nu au intrat in Parlamentul European? Precum ALDE, PRU sau PSR (socialist).

2. De ce nu a primit și Pro-România avertisment? Au avut număr egal de femei și bărbați, dar au avut o deosebire în ceea ce privește etnia sau religia. Nu au avut reprezentant din fiecare.

Sau ei aplică sancțiunile doar cum, cui si când vor?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este discriminare in acest caz, discriminare ar fi doar daca o persoana si-ar fi depus candidatura, indeplineste toate criteriile legale pentru a candida si a fost respins numai pe considerente de sex, religie, etnie, etc.

| AC4S4 explică (pentru Ioandelasal):

Intrebarile tot raman. Pentru acele partide s-a considerat discriminare, nu cred, totusi, ca a fost vreo persoana care sa spuna ca nu a putut candida pentru ca a fost de alta etnie, sex, religie, etc. Mi se pare clar ca doar s-a numarat diferenta dintre numarul de barbati si cel de femei, la Pro-Romania au fost 5-5. Iar la partidele care nu au intrat in Parlament... n-au mai numarat.

| Nevermore a răspuns:

Eu cred ca nu intelegi absolut deloc ce inseamna discriminare

| Dismally a răspuns:

Asta este o prostie, trebuie sa alegi cei mai buni candidati din cei pe care ii ai, nu sa ii promovezi pe unii doar pentru ca sunt femei, tigani, gay etc.

| BlackBriliant a răspuns:

Din cate se pare, da! Se aplică sancțiunile doar cum, cui si când vor sad