| Miușa a întrebat:

Am o intrebare. Locuiesc intr-o curte cu doua case, una este a mea si una a unchiului meu. Bunica mea si bunicul care erau proprietari au murit si acum nu avem acte, de fapt nu este trecut niciun proprietar. In afara de unchiul meu mai sunt 5 frati dar in curte locuiesc decat 3 din ei. Intrebare: Cum ar putea deveni mama proprietar la casa noastra(care este una dintre frati)? Nu vreau sa mai avem legatura cu unchiul meu fiind un gard in mijlocul curtii care ne separa. Ea zice ca nu se poate ca trebuie decat un singur proprietar in curte ca e decat o adresa. Am inteles ca trebuie o succesiune si ogramada bani. Este adevarat? Plus ca nu stiu cum trebuie sa le dam si partea celorlalti in bani ei fiind la casele lor si nemaiavand nevoie de spatiu aici. Vreau sa fim separat de unchiul meu, casa noastra sa fie trecuta pe numele mamei sau al meu. Multumesc!

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Mama ta poate deveni proprietar de drept doar in urma procedurii succesorale si primirea certificatului de mostenitor.
Trebuie ca unul dintre frati/surori, poate chiar mama ta, sa solicite unui notar public de la ultimul domiciliu al bunicilor, deschiderea procedurii succesorale.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Trebuie mers la notar cu fratii ( toti 5) si facuta masa succesorala. Da, costa o gramada de bani si trebuie platit de mostenitorul principal.

| raluk27 a răspuns:

1. Trebuie chemati toti cei 5 frati si dezbatuta succesiunea dupa ambii bunici.
2. Daca ceilalti frati nu au pretentii la mostenire, pot sa dea o declarație de renunțare si sa ramana mostenitori doar mama ta si unchiul. Daca fratii vor bani, cand mergeti la notar, rugati-l sa calculeze valoarea masei succesorale (a tuturor bunurilor), si impartiti totul la 5.
Fiecarui frate i se cuvine o cota de 1/5. Faceti socoteala pentru fiecare si dati-le bani, daca numai asa vor.
3. In cazul in care ceilalti renunta, se dezbate succesiunea bunicilor, raman mama si unchiul in cote egale de 1/2 fiecare, ulterior trebuie întocmita documentatia cadastrala si se va face un partaj intre cei doi, in care fiecare isi ia partea de curte.
4. Acel act de partaj va fi actul de proprietate al mamei si al unchiului.
5. Sunt niște lucruri nefacute la timp, daca mai trec anii, se complica si mai tare (ca mai mor din frati, mai pleaca in afara etc) si gratis nu va descurca si nu va face nimeni acte.
6. Altfel nu se poate. Sau cel puțin nu legal.
7. Se spune " NU se poate decat un singur proprietar ", ca decat merge cu NU in fata.