| bumzii a întrebat:

am un prieten care a facut 2 crize convulsive (epilepsie) in urma cu 6 ani. el vrea sa dea pentru permis, dar eu ma tot cert cu el, pentru ca nu mi se pare ok. am gasit in schimb pe net o lege care zice ca epilepsia e definita ca atare daca au avut loc 2 sau mai multe crize in decurs de 5 ani. de atunci el e pe tratament. vrea sa dea pentru permis. mi-a zis ca analizele si le poate face oriunde, pentru ca nu-l cunosc toti medicii si asa ar trece de ele. intrebarea mea e urmatoarea. daca isi face permisul acum, exista sansa sa fie cautat si gasit cu boala? ce s-ar intampla atunci? multumesc happy

Răspuns Apreciat de Editori
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In primul rand nu este adevarat ca isi poate face analizele oriunde, acestea se fac doar in unitatile medicale autorizate.
In al doilea rand unitatea medicala se intereseaza si la medicul de familie.
In al treilea rand, chiar daca ar obtine permis de conducere si dupa aceea mai face crize atunci permisul ii va fi anulat.
Conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(4) Examinarea medicală se realizează în unităţi de asistenţă medicală autorizate, existente la nivelul fiecărui judeţ, care au obligaţia luării în evidenţă a solicitantului sau a conducătorului de autovehicul şi tractor agricol sau forestier ori de tramvai de către medicul de familie.
  (5) Lista unităţilor de asistenţă medicală autorizate se stabileşte şi se actualizează prin ordin al ministrului sănătăţii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
  (6) Medicul de familie, atunci când constată că o persoană din evidenţa sa, care posedă permis de conducere, prezintă afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătăţii emis conform alin. (2), va solicita unităţii de asistenţă medicală autorizate examenul de specialitate necesar. În cazul în care unitatea de asistenţă medicală autorizată a stabilit că persoana este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, va comunica aceasta imediat poliţiei rutiere pe a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea.
  (7) Verificarea medicală se efectuează în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
  (8) Permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă medical sau psihologic pentru a conduce autovehicule ori tramvaie se retrage de către poliţia rutieră şi poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat aceasta măsură."

2 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Parerea mea este urmatoarea medicul de familie are obligatia sa raporteze Ministerului si implicit MAI deci si celor de la permise faptul ca acesta persoana are epilepsie si nu are drept sa detina permis auto asemeni celor cu daltonism.
Dar vezi tu aici este o hiba a legi care creeaza de obicei victime nevinovate.
Daca vrei sa-i faci un bine prietenului tau o sesizare la medicul sau de familie cat si una anonima la regimul permise cu indicarea medicului sau de familie. Nu ii va pica bine prietenului tau dar in schimb poate il vei salva pe viitor de la cine stie ce belele!

| Raluca671 a răspuns:

Eu cred ca nu ar fi bine sa dea de permis daca inca are probleme fiindcă oricând poate sa i se puna ceva in minte si dea peste toată lumea (daca te referi la permis de conducere). Ar fi bine sa meargă la mai multi doctori care sa confirme ca poate sa dea de permis