| Jhonny22 a întrebat:

Salut, ma poate ajuta cineva cu un sfat? Trebuie neaparat cineva care a intampinat aceiasi problema : vreau sa cumpar casa tatalui meu, stie cineva ce preturi au natorii? Pe ce baza se plateste? Ce trebuie sa fac?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Costul contractului de vanzare-cumparare a unui imobil (casa si terenul aferent) este in functie de valoarea acestora. Valoarea se declara de catre partile contractului (vanzator si cumparator). Daca notarul constata ca valoarea declarata este prea mica atunci costul va fi calculat conform evaluarii imobilelor, evaluare facuta in fiecare an si pe care o are fiecare notar.
Exista un singur cost fix: taxa pentru extrasul CF pentru autentificare, aceasta este de 40 lei.
Tatal tau va trebui sa mearga la un notar public si sa solicite acestuia sa ceara de la CF extrasul pentru autentificare. De asemenea mai este nevoie de actul de dobandire a casei si terenului aferent si de certificatul de atestare fiscala. Poti sa mergi si tu cu el si acolo vei afla si costul.
Apoi, la data stabilita de notar, veti merge pentru incheierea contractului, cu actele de identitate si banii pentru onorariul notarial, impozitul pe transferul dreptului de proprietate (daca imobilul valoreaza peste 450.000 lei) si taxa pentru inscrierea dreptului tau de proprietate in CF, aceasta este de 0, 15% din valoarea imobilului. Daca imobilul este proprietate comuna a ambilor parinti atunci trebuie ca ambii sa se prezinte la notar. De asemenea, daca esti casatorit/a, va trebui sa fie prezenta si sotia ta/sotul tau.

| Jhonny22 explică (pentru Ioandelasal):

Exista si altfel de metode? Adica mai ieftine? Ce doresc eu de fapt, si tatal meu, este ca imobilul lui, care e pe numele lui, sa imi ramana mie, sau sa mi-o doneze mie, indiferent ca acum sau mai tarziu, cert este ca el are datorie la primarie, care trebuie sa o platesc eu, si este o suma mare, as dori daca stiti, ce modalitati sunt, legale, ca eu sa raman cu propietatea, si sa ma coste cat mai putin, fara sa am nevoie de acordul fratilor mei, doar eu si tatal meu de fata, cu actul pe numele lui! Multumesc

| Ioandelasal a răspuns (pentru Jhonny22):

Cea mai ieftina metoda este donatia dar aceasta poate fi atacata de fratii tai, dupa decesul tatalui si va trebui sa platesti fratilor valoarea a umatate din ce ar fi mostenit legal.
In asemenea cazuri eu as recomanda un contract de intretinere. La acesta nu trebuie sa platesti ceva tatalui dar va trebui sa-l intretii pana la deces si sa-l inmormantezi, deci ar fi ca si cum ai cumpara imobilul in rate.
Nu exista alte posibilitati legale, cu exceptia cazului cand primaria l-ar executa silit pe tatal tau, pentru plata datoriilor si tu ai cumpara imobilul la licitatie.

| Jhonny22 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc, mai este o chestie care ma ingrijoreaza, de atacarea asta, nu ma ingrijoreaza fratii mei, ci femeia care sta el cu ea, nu sunt casatoriti legal, au si doi copii care nici ei nu sunt pe numele tatalui meu, ea ar putea sa atace in instanta dupa moartea lui, dupa actul asta de donatie? Multumesc

| Ioandelasal a răspuns (pentru Jhonny22):

Nu spui un element important, respectiv daca acei copii au fost facuti cu tatal tau sau femeia i-a avut dintr-o relatie anterioara.
Daca tatal tau este si tatal lor atunci si copii aceia au drept de mostenire dupa tatal tau, femeia nu are nici un drept, atata timp cat nu este casatorita cu tatal tau.

4 răspunsuri: