|

Salut TPU, am o nelamurire. Am fost 1 an la buget la specializare de inginerie unde se faceau 4 ani (deci teoretic 4 ani gratuiti) Si am renuntat iar acum sunt la stiinte economice, unde fac 3 ani si vor sa platesc al 3 lea an, este normal? Funda

3 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Da, este normal si legal, avand in vedere prevederile art.142, alin.(6) si urm. din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."

2 răspunsuri:
| a răspuns:

Da, deja ai facut un an la buget, se raporteaza la facultatea la care esti. Daca faceai 4 la buget la medicina si renuntai plateai toti cei 3 ani.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Daca ai facut x ani la buget, si renunti la facultate, la viitoarea facultate trebuie sa platesti taxa pe x ani.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează