| 6Anonim9 a întrebat:

Este legal sa plantezi pomi/copaci de mari dimensiuni in mejdie? E vorba de un plop, si e imens. Cad crengi pe partea noastra, fac mizerie. Din cauza plopului si a unui prun, tot al lor, tractoristul a intrat pe partea noastra si ne-a spart vreo 20 si ceva de cm din lucerna. Plus ca plopii au niste caracteriatici deloc bune pentru respiratie. Au si un dud in curte, langa gard, care ne poate afecta fundatia casii. Deci, care e modalitatea legala prin care pot sa scap de pomii/copacii vecinilor din mejdie? Funda! big grin

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului civil, citez:
"ART. 613. Distanţa minimã pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sãdiţi la o distanţã de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptãţit sã cearã scoaterea ori, dupã caz, tãierea, la înãlţimea cuvenitã, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rãdãcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tãia, precum şi dreptul de a pãstra fructele cãzute în mod natural pe fondul sãu."
Din ce spui copacii au fost plantati cu multi ani in urma si fara ca voi (tu sau parintii) sa fi cerut respectarea distantei minime, conform vechiului Cod civil, citez:
"  ART.607.Nu e iertat a sadi arbori care cresc înalţi decât în depărtarea hotărâtă de regulamente particulare sau de obiceiurile constante şi recunoscute şi în lipsa de regulamente şi obiceiuri, în depărtare de doi metri, de la linia desparţitoare a celor două proprietăţi pentru arborii înalţi şi de o jumătate de metru pentru celelalte plantaţii şi garduri vii.
  ART.608.Vecinul poate cere ca arborii şi gardurile vii puşi la o distanta mai mica să se scoată.
  Acela pe a cărui proprietate se întind cracile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia.
  Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur."
Daca nu s-a cerut respectarea distantei la data plantarii atunci se poate interpreta ca v-ati dat acordul pentru plantare, asa ca ar fi greu de dovedit ca nu este asa si sa obtineti o hotarare judecatoreasca care sa oblige vecinul sa ii taie.
Incercati o rezolvare amiabila cu vecinul.

3 răspunsuri:
| 6Anonim9 explică:

Casa a fost a bunicii si nu cu mult timp in urma a fost intabulat pamantul pe numele mamei. Deci cu proprietarii actuali( mama si tata) nu au nicio intelegere in aceasta privinta. Ba chiar au o abatere de violare a proprietatii private, cand a venit sa culeaga dimineata pe la ora 4, prunele cazute la noi, fara a-si cere voie. Multumesc pentru raspuns. big grin

| Ioandelasal a răspuns (pentru 6Anonim9):

Daca i-a plantat in perioada cand casa a fost proprietatea bunicii si bunica nu i-a interzis inseamna ca bunica a fost de acord cu plantarea si este aproape imposibil de dovedit altceva acum.

Răspuns utilizator avertizat