Întrebare recomandată | leXuu44 a întrebat:

Salutare tuturor happy
Am sa vin cu o intrebare des intalnita in aceasta perioada a anului, fie aici sau pe google.
Aceea fiind despre cauciucurile de iarna laughing mai exact DE CAND ESTE NEVOIE SA AM MASINA ECHIPATA CU CAUCIUCURILE DE IARNA?
Am citit articole pe net ca nu este obligatoriu sa le am echipate de la 1 noiembrie, asa cum este legea, alte articole spuneau ca trebuie sa le ai de la acea data. si intr-un final m-am gandit sa intreb aici. in speranta ca este cineva mai bine documentat, se ocupa cu asa ceva, sau din pacate, a patit ceva din aceasta cauza sad
Astept raspunsurile voastre, si ca de obicei cel mai bun raspuns primeste fundita happy

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Legislatia rutiera nu prevede o anumita data calendaristica, dupa care sa fie obligatorii cauciucurile de iarna.
Din legislatie rezulta doar ca sunt obligatorii la circulatia pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, conform OUG 195/2002 (Codul rutier), rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 102.(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3, 5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;"
ART. 112.(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
h^1) autovehiculul nu este dotat, la circulaţia pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, cu anvelope de iarnă, iar autovehiculul de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3, 5 tone şi autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune ori nu au montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;"

suntserios
| suntserios a răspuns:

Depinde de conditiile meteo. Teoretic si in mijlocul verii ai nevoie de cauciucuri de iarna daca mergi pe zapada.

Practic, odata ce temperatura este constant sub 7 grade cauciucurile de vara deja nu mai functionaza la randamentul pentru care au fost proiectate.

Eu personal nu pricep aceasta dilema pentru ca treacand peste partea legislativa si teoretica in practica este siguranta ta in joc. Sunt temperaturi scazute pui cauciucuri de iarna sa fii in siguranta.

| johnnny123 a răspuns:

„Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică"

| Iunix a răspuns:

Eu am auzit la știri parcă... că nu este o dată anume, trebuie să ai cauciucuri de iarnă dacă pe drum este polei sau zăpadă. Ai voie să mergi pe drum dacă acesta nu e alunecos dar nu ai voie să mergi fără cauciucuri de iarnă pe drumuri acoperite cu zăpadă sau polei.

| gogu220 a răspuns:

Cauciucurile de iarna se pun pe masina cand e zapada pe carosabil. Dar pentru ca nu stii cand va ninge le pui preventiv.

| popa07ady a răspuns:

Sti cum sta treaba? Legea este pe hartie doar! Problema este ca trebuie sa fi prevazator in orice situatie.Eu sunt din Sinaia si adu-ti aminte ca acum cativa ani in urma in luna septembrie ne-a dat o lapovita si ninsoare.Asa ca ......trebuie sa fi prevazator! Drumuri bune sa ai!

| Anonim0204 a răspuns:

Ordonanta Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echiparii autoturismelor cu anvelope de iarna in sezonul rece, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 80, din 31 ianuarie 2011. Aceasta a fost aprobata prin Legea nr. 161/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 503 din 14 iulie 2011.

Potrivit Ordonantei, soferii sunt obligati sa aiba masinile dotate cu anvelope de iarna atunci cand circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Intr-o forma mai veche a actului normativ se stabilea ca anvelopele de iarna sunt intr-adevar obligatorii in perioada noiembrie – martie, insa prevederea nu mai exista in forma actuala a Ordonantei.

Comisarul sef de politie, Lucian Dinita, director al Directiei Rutiere din cadrul Inspectoratului Rutier al Politiei Romane, a explicat in august pentru AvocatNet.ro ca reprezinta „contraventie, conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, nefacandu-se referire (in textul actului normativ - n.red.) la o anumita perioada a anului".

Totusi, OG 5/2011 stabileste ca aceste prevederi intra in vigoare incepand cu 1 noiembrie 2011.

Atentie, insa! Data de 1 noiembrie nu reprezinta decat data intrarii in vigoare a prevederilor, ceea ce NU inseamna ca, anul viitor si in cei care vor urma (atata timp cat actul normativ va ramane in vigoare), prevederile se vor aplica tot incepand cu aceasta data.

Care sunt sanctiunile pentru dotarea necorespunzatoare a autoturismului care circula pe drumuri acoperite de zapada, polei sau gheata? Retinerea certificatului de inmatriculare si amenda din clasa a IV de sanctiuni (de la 9 la 20 de puncte-amenda). Anul acesta, punctul-amenda este in valoare de 67 de lei, ceea ce inseamna ca amenzile sunt cuprinse intre 603 si 1.340 de lei.

Ce cauciuri sunt acceptate ca anvelope de iarna

Definirea cauciucurilor de iarna a reprezentat o alta sursa de controverse. OG 5/2011 stabileste ca autoturismele trebuie dotate cu "anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora".

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, explica, la finalul lunii ianuarie, dupa aprobarea de catre Guvern a proiectului care prevedea obligativitatea echiparii autovehiculelor cu cauciucuri de iarna, ca anvelopele all-seasons sunt incluse in definita data de Comisia Europeana, deci sunt acceptate ca anvelope pentru sezonul rece.

"Definitia acestor anvelope este exact asa cum este data in directiva europeana. Fac specificatia ca ea include si cauciucurile all season, cele care au fost foarte des invocate in dezbaterile publice", a declarat atunci Anca Boagiu.

Totusi, reprezentantii Directiei Rutiere contrazic afirmatiile ministrului. Astfel, comisarul sef de politie, Lucian Dinita, de la Directia Rutiera a precizat, la solicitarea mai veche a AvocatNet.ro, ca pentru a fi acceptate ca anvelope de iarna, acestea trebuie sa fie inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S", „M.S.", „MS" sau „M&S", fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai,, all seasons".

Literele M si S reprezinta initialele cuvintelor englezesti "mud" and "snow", care inseamna "noroi (namol)" si, respectiv, "zapada".

Ce mai prevede Ordonanta

Potrivit OG nr. 5/2011, vehiculele de transport de marfa de peste 3, 5 tone si cele de transport de persoane cu peste noua locuri trebuia sa mai aiba montate pe rotile de tractiune, pe langa anvelope de iarna, si lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.
Totusi, utilizarea lanturilor antiderapante pe alte suprafete decat cele acoperite de zapada, gheata sau polei implica sanctiuni pentru deteriorarea carosabilului.

Nerespectarea acestor reguli se pedespseste cu retinerea talonului auto, la care se adauga si o amenda cuprinsa intre 2.500 si 4.000 de lei.

In plus, actul normativ prevede ca cei care transporta marfuri sau persoane fac un accident din cauza dotarii necorespunzatoare a masinii, vor achita si costurile de reparare a drumului si de inlocuiere a elementelor de siguranta a circulatiei distruse in urma evenimentului rutier.

AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.

Citeşte mai multe despreanvelope de iarnacauciuri de iarnaobligativitate cauciuri de iarnacauciucuri de iarna obligatorii


Eu am fost Dark* o seara frumoasa!

| GeorgeGabriel66 a răspuns:

1 noiembrie

| Casandra2442 a răspuns:

Ok

| Gireada_Vlad_1997 a răspuns:

In mod legal, inepand cu data de 1 noiembrie esti pasibil de amenda pentru ca nu ai cauciucuri de iarna. Dar, aplicabilitatea efectiva a legii incepe odata cu prima ninsoare, lucru care s-a intamplat deja cam in toata tara.