| tudorvolcano a întrebat:

Se observă că tutunul este cea mai eficientă metodă de a genera bani la buget.

O cunoștință de-a îmi spunea că a făcut o statistică cu compania lui pentru consumul de tutun în Europa, și în statistică îi ieșea că pentru fiecare occidental care se lasă de fumat, 2 tineri români se apucă de fumat.

Tutunul a ajuns industria nr. 1 a României. Peste 5 miliarde de euro vin din taxa pe țigări.

Oare mai e nevoie de impozit pe venit, TVA etc., când am putea pur și simplu să creștem acciza la țigări ca să acopere toate cheltuielile la buget?

Mulți dintre cei care fumați mi-ați spune că v-ați opune, dar guvernul tot va crește treptat accizele; măcar să scoată din celelalte taxe, nu doar să adauge la taxa pentru tutun.

8 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Lol, sa acoperi bugetul de stat din acciza la țigări ar însemna să faci un pachet de țigări de vreo 15-20 ori mai scump și să păstrezi vânzările la fel. Total nerealist

| dullcat a răspuns:

Si eu militez pentru informare anti tutun, inclusiv campanii, nu doar poze socante puse pe pachete, fara niciun rezultat concret, mai ales ca ucide in proportie egala cu alcoolul si mult mai mult decat drogurile. Dar sa acoperi toate cheltuielile la buget din asta suna cam sf. Mai exista o industrie parazita cat se poate de daunatoare si ar trebui inclusa in planul tau : jocurile de noroc.

| tudorvolcano explică (pentru dullcat):

Și prostituția: taxe 90% pe prostituție.
Idem pentru drogurile recreaționale.
Jocurile de noroc, la fel, taxe chiar de 95%, că prea se câștigă acolo, și taxe 80% pentru pariurile sportive.

| johnnny123 a răspuns:

Ca de obicei, ideile tale sunt complet aberante.

Veniturile bugetului de stat in 2022 au fost de 460 mld. lei, adica 92 de miliarde de euro. Ca să acoperi toate aceste venituri numai din vânzarea de tutun ar trebui ca un singur pachet de țigări să coste 400 de lei ȘI SĂ SE VÂNDĂ LA FEL DE MULTE.

| tudorvolcano explică (pentru johnnny123):

Erau unii în armată de demult, când se primea rație de două țigări și două pâini pe zi parcă, unul și-a vândut pâinea pe țigări, și a ales să nu mănânce ca să-și cumpere țigări.

Viciile te duc până la ruinarea financiară, un dependent nu se lasă din cauza creșterii prețurilor.
Așa ajung dependenții de jocuri de noroc în stradă, la fel drogații, care ajung să cerșească ca să-și cumpere un gram de nu știu ce etc.

| johnnny123 a răspuns (pentru tudorvolcano):

"un dependent nu se lasă din cauza creșterii prețurilor."

Ți-am mai explicat o dată, dar refuzi să înțelegi:
Pentru ca bugetul de stat să colecteze 92 de miliarde de euro DOAR din accizele la țigări, ar trebui să se întâmple următoarele două lucruri:
1) Un pachet de țigări să coste 400 de lei
2) Volumul de țigări vândute să rămână același

Până aici e clar? Ok...

Acum explică-mi cum ar reuși un fumător cu salariu de 3000 de lei să-și cumpere în continuare 30 de pachete de țigări pe lună, dacă prețul unui pachet de țigări ar fi 400 de lei? De unde ar scoate 12 mii de lei pe lună doar pentru fumat?

Tu în loc să recunoști că ai greșit atunci când ți se demonstrează că ai greșit, te încăpățânezi întotdeauna să-ți duci aberația până în pânzele albe. Din acest motiv discuțiile cu tine nu au niciun sens.

| 120bulevard a răspuns:

E stupid, nu o sa creasca acciza peste limita, daca se va intampla asta atunci direct proportional ar creste si contrabanda de tigari, pentru ca nimanui nu i-ar conveni sa dea 50 de lei pe un pachet de tigari, practic muncesti doar ca sa-ti intretii viciul, totusi, 26 de lei pe un pachet de Dunhill nu prea e un pret prietenos pentru tara noastra bananiera unde salariul minim e mizer, cam de aia se lasa si multi, e win-win

| tudorvolcano explică (pentru 120bulevard):

S-a dovedit că oricât crește acciza, cresc veniturile la bugetul de stat.
Practic, acciza a tot crescut, tot așa și veniturile la buget, contrabanda cu țigările de la moldoveni, ucraineni etc. nu prea a avut efect, iar România mai și exportă tutun.

Un pachet poate să urce la 100 de lei, dar nu brusc, ci treptat.
Curând s-ar putea să ajungă la 50 de lei.

Și rușii, și bielorușii, și moldovenii etc., când vor vedea câți bani se fac din taxarea tutunului, ne vor urma și ei.
Că aceasta e cea mai sigură cale de a aduce bani la buget, mai ales în state sărace, din Europa de Est, unde se fumează pachete întregi.