| Ichigo a întrebat:

Vreau sa ma mut in chirie si proprietarul nu prea doreste sa incheie contract de inchiriere, insa accepta sa facem proces verbal.

Intrebare, care e diferenta dintre cele doua? Daca scriu procesul cu prevederile dintr-un contract, ca de exemplu despre returnarea garantiei, starea camerei, avertizarea inaintea plecarii/datului afara, conditiile de incetare a intelegerii, durata procesului, promisiunea de a nu creste pretul + multe alte prevederi. Mi se par cam aceleasi chestii. Doar ca pe una scrie contract si pe alta proces verbal

24 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Exista o mare diferenta intre un contract de inchiriere si un proces-verbal de predare-primire a locuintei inchiriate.
In contract se trec toate prevederile privind inchirierea - parti, obiect, durata, chirie lunara, garantie, reziliere, etc.
In procesul-verbal se trece doar starea locuintei si mobilierul - in ce stare sunt si ce piese de mobilier si acesta este doar o anexa la contractul de inchiriere.
Insista sa inchei contractul, chiar daca proprietarul il va inregistra sau nu la organul fiscal, este strict problema lui si el comite evaziune fiscala daca nu-l inregistreaza si nu plateste impozit pe chirie.

| Ichigo explică (pentru Ioandelasal):

Si daca nu vrea deloc sa faca contract, trebuie sa refuz chiria? Sau merg pe propriul risc daca imi fura garantia si ma da afara cand vrea?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Ichigo):

Faci ce vrei, dar o faci pe riscul tau.
Nu cred totusi ca se va purta chiar foarte rau cu tine, daca nu respecta intelegerea poti si tu sa-i faci denunt pentru evaziune fiscala.

| Ichigo explică (pentru Ioandelasal):

E o persoana ok, am obtinut mai multe detalii, a platit din banii lui intretinerea dupa ce niste fete s-au mutat si n-au mai platit. Insa daca teoretic ar fi de rea credinta, se baga singur in probleme. Hotul nu poate striga hotul. Deci amiabil e cea mai buna solutie. Altfel cum zici tu, bag pont la anaf ca acolo nu se plateste. Poate nu mai primesc garantia, dar el umfla amenda.

| Violleta2022 a răspuns:

Un contract este legal si trebuei inregistrat la fisc, unde propietarul plateste impozit pe abnii incasati.
Un proces verbal, este o hartie neoficiala, semnata intre tine si el, unde el nu declara nimic la fisc, putand sa nu-ti mai dea garantia inapoi si sa te dea afara cand are el chef.

| Ichigo explică (pentru Violleta2022):

Cum sa poata sa faca asta daca am proces verbal cu el? Daca-l dau in judecata castig

| Violleta2022 a răspuns (pentru Ichigo):

Procesul verbal nu este un document cu "putere" ca un contract.
De ce crezi tu ca nu vrea propietarul contract?
Ca sa nu raspunda legal in fata nimanui.
Cu un proces verbal te poate da afara din casa cand vrea el, si daca vrea, nu-ti da garantia inapoi, ca nu-i raportata nicaieri.
Da, poti sa-l dai in judecata, daca-ti da mana sa umblii prin tribunale ani de zile si sa platesti avocati.
Pe asta mizeaza si propietarul, ca nu se complica nimeni sa il dea in judecata si sa se judece cu el prin tribunale.
In orice caz, judecatorul te va intreba, daca stiai de existenta contractului si de ce nu i-ai cerut prpietarului sa-l intocmeasca.
Exact ca si la cumparaturile de la magazin, unde ai obligatia sa ceri bon fiscal.
Ceea ce tu accepti acum, prin procesul verbal, este o ilegalitate, de care te faci si tu vinovat, pentru ca ai consmtit sa semnezi un act incorect, ajutandu-l pe propietar sa nu declare veniturile din inchiriere.
Daca el nu declara nimic la stat, cum crezi ca poti justifica la tribunal ca i-ai platit chirie luna de luna?
Sau cum poti sa fii sigur ca-ti va da garantai inapoi?
Trebuie sa intelegi ca, prin nesemnarea unui contract de inchiriere cu propietarul, consimtesti la efectuarea unui act ilegal, facandu-te partas la ilegalitate.

| Ichigo explică (pentru Violleta2022):

Ok, si daca nu facem nici proces verbal, eu ii cer verbal sa facem contract, ea refuza. Ce e de facut acum? Sa refuz chiria? Pentru ca ea nu vrea sa se alinieze legii?

| Violleta2022 a răspuns (pentru Ichigo):

Nesemnanad un contract, este doar pe riscul tau!
Daca nu vrea contract legal, inseamna ca nu este un om cinstit si are intentii ascunse, inclusiv sa te dea afara cand are ea chef.
Caz in care, nu recomand sa te bagi intr-o chirie unde tu nu ai nici un drept si nici nu o poti acuza de nimic.
Dupa cum spuneam, in fata judecatorului, vei fii intrebat de ce ai consimtit la o ilegalitate? Ca te faci partas la ilegalitatea propietarului.
Daca ai refuza sa iei chiria fara contract si toti ati face la fel, propietarii nu ar avea incotro, decat sa faca lucrurile legal si corect, raspuzand in fata legii si respectandandu-te ca chirias, recunoascandu-ti nu numai indatoririle dar si drepturile pe care le ai, pentru ca-i platesti chirie.

| Ichigo explică (pentru Violleta2022):

"Daca nu vrea contract legal, inseamna ca nu este un om cinstit si are intentii ascunse"

Nu chiar, ca majoritatea doar nu vrea sa plateasca impozit.

"de ce ai consimtit la o ilegalitate?"
Nu am consimtit, am cerut contract, nu a vrut. Asta e. Eu am nevoie de un loc unde sa stau acum. Daca eu sunt vinovat pentru ca proprietarul vrea sa faca o ilegalitate, atunci tot sistemul e defect si trebuie reformat. De ce sa fiu eu de vina ca el refuza?

Ultima parte n-am inteles-o. "Daca ai refuza sa iei chiria fara contract si toti ati face la fel, propietarii nu ar avea incotro, decat sa faca lucrurile legal si corect" Emm, eu dau, nu iau chiria...
Si e fix problema proprietarului. Eu am cerut contract, el a refuzat. Intentia de a vicia statul e la el. Eu mi-am facut datoria. Daca el pastreaza toti banii, sa mearga fiscul peste el

| Violleta2022 a răspuns (pentru Ichigo):

De ce esti obligat sa iei bon fiscal cand cumperi ceva?
Ca sa fortezi vanzatorul sa nu mai vanda la negru, adica sa nu mai faca ilegalitati!
Iar daca nu intelegi partea cu legalitatea si fiscalitatea, atunci este problema ta. Ca ignoranta se plateste scump.

| Ichigo explică (pentru Violleta2022):

Se plateste pe dracu, in tara lui Dragnea si a celor 7 pitici. Nu sunt obligat sa iau bon fiscal, plec din magazin fara el. Putin imi pasa de stat si de veniturile lui, ca oricum toti banii se fura. N-au decat sa gaseasca alta cale sa-i faca pe cei ce genereaza profit sa-si achite taxele, nu sa ma deranjeze pe mine sa fac pe politaiu cu ei. Eu imi iau produsul, dau banii, la revedere. Sa va bateti voi intre voi

| Violleta2022 a răspuns (pentru Ichigo):

Nu stiu la ce te referi cand spui "sa va bateti voi intre voi", poate clarifici!

Cum tu traiesti acolo, avand pretentie sa primesti salariul pe merit si-ti platesti legal toate darile la stat, de ce nu impui ca si ceilalti sa respecte legea si sa faca acelasi lucru? De ce incurajezi ilegalitatea?
In situatia de fata, te va dezavantaja doar pe tine! O chirie fara contract semnat, ii da drepturile propietarului sa faca ce vrea cu tine si cu banii tai, fara sa aiba nici o raspundere legala.
Dar, pana nu ti se intampla tie, nu poti sa crezi!

| Violleta2022 a răspuns (pentru Ichigo):

Inca o fraza fara pic de logica: "...Eu imi iau produsul, dau banii, la revedere".
Te-ai gandit ca facand chestia asta, ajungi la susa magazinului si te trezesti cu un control de la fisc, care iti cere sa le arati sacosa si bonul doveditor ca ai cumparat marfa si nu ai furat-o?
Cum dovedesti asta?
Stii ca este lege care te pedepseste pe tine?

| Ichigo explică (pentru Violleta2022):

1. Sa va bateti voi intre voi, adica cei ce iau bani si statul care isi vrea partea. Eu n-am niciun amestec in treburile lor.

2. "De ce nu impui" Am eu putere sa impun? Da-mi o lege ce-mi permite asa ceva, si maine intru peste proprietar cu bastoane, gaze si gloante ca sa-l fortez sa respecte legea. Faza e ca NU AM nicio putere.

3. "De ce incurajezi ilegalitatea" Nu o incurajez, am cerut contract, am fost refuzat. Bati la usa gresita amigo, ca doar nu dai vina pe pompieri c-au dat foc la casa pe motiv ca ei mereu sa afla acolo unde este focul.

4. Hai sa vedem cum pretinde proprietarul sa ma dea afara cand el nu a platit taxele la anaf si a inchiriat ilegal. Se baga singur in rahat. Nu stiu de ce naiba ii aperi pe proprietarii de rea credinta da ma rog, ideea e ca daca faci scandal te impusti singur in picior.

| Ichigo explică (pentru Violleta2022):

Simplu, ei trebuie sa-mi dovedeasca vinovatia, nu invers. Legile s-au schimbat din comunism.
Si oricum, e in inventarul magazinului faptul ca acele produse au fost achizitionate si apar pe camera de supraveghere la ora in care au fost inregistrate de casa de marcat ca fiind vandute. Mai simplu de atat nu se poate.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Ichigo):

Este doar parerea ta, eronata bineinteles, dar evit sa ma mai cert cu tine, ca m-am plictisit.
Oricum, nu se va schimab nimic in tara aia, atata vreme cat preferati sa le faceti jocul, celor care se sustrag de la lege, incalcand-o. asat nu te face decat partas, pentru ca, odata ce ea este prinsa, tu intri de asemena in bucluc, pentru nsemnarea unui contract si la refuzul propietarei sa- intocmeasca, nu ai reclamat-o.
Sper sa-ti primesti garantie la sfarsit, desii, ma indoiesc de sinceritatea si corectitudinea propietarei.
Poate ai nevoie sa o patesti, ca sa-ti inveti lectia si sa nu mai accepti ilegalitati.

| Ichigo explică (pentru Violleta2022):

"In tara aia"
Bai, tu ai fugit si ai tupeul sa mai spui ceva celor care incearca sa-si duca viata aici? Un sincer sa-ti fie rusine.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Ichigo):

"Bai", sa-i spui cui vrei tu copilas, ca nu suntem de o seama.
Am de 2 ori varsta ta!

Cat despre rusine, cred ca tie iti lipseste bunul simt si cei 7 ani de acasa.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Iar contractul se inregistreaza la anaf si se platesc taxe pe banii incasati

| anonimg a răspuns:

Intr-un contract de inchiriere se stabileste perioada de inchiriere; intr-un proces verbal de predare-primire nu se stabileste nici o data.
Nu stiu daca contractul trebuie sa fie obligatoriu inregistrat la anaf; inchirierea poate sa fie si gratuita. Dar daca inchirierea este cu bani, atunci trebuie inregistrat. Daca iti face contract, proprietarul trebuie sa plateasca impozit pe venitul care il are in urma chiriei.

Procesul verbal, ca sa fie valid, trebuie legalizat de un notar; si notarul nu-l legalizeaza pe bani putini. Nelegalizat, procesul verbal nu are nici o putere in instanta, in fata legii (daca va fi cazul). Altfel este doar o intelegere scrisa intre voi doi.

Daca vrei ca totul sa fie legal, va trebui sa inchiriezi locuinta prin agentie imobiliara. Dar pretul va fi ceva mai mare.

Poate te ajuta si asta: http://blog.equinox.ro/......partament/

| FruttiFresh300 a răspuns:

Contractul e înregistrat la fisc și procesul verbal nu.

| Ichigo explică:

@AnnaBlandiana
Varsta e absolut irelevanta, cu argumentul asta deja isi da toata lumea seama ce mentalitate ai. Tu iti traiesti viata dupa numarul anilor, nu dupa ce ai facut in acei ani. Afla ca respectul se castiga, nu e dat automat doar pentru ca imbatranesti. Si-n cazul tau, respect 0 pentru ca sustii hotia si arunci vina pe cei care vor sa faca lucrurile asa cum trebuie.

Din nou, cica 7 ani de acasa. Tu doar atat inveti sa te comporti in viata? Sau folosesti pilde ca sa-ti simplifici procesul cognitiv, sa nu fi nevoit sa gandesti dincolo ce "vorbele din batrani". Fugit ca fugit, dar ai ramas mai roman ca tot PSD-ul la un loc. Incurajezi hotia si arunci vina pe cei nevinovati. Sa nici nu te intorci. Ti-ai pierdut acest drept moral.

| MarcelGigelCanal a răspuns:

E bine sa vrei