| anonimulll12345 a întrebat:

Ce se intampla daca vrei sa pleci din chirie inaintea termenului contractului, anuntand proprietarul din timp. Pot sa pierd garantia dar in afara garantiei exista posibilitatea sa trebuiasca sa platesc o parte din restul chiriei de pe toata durata contractului?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti pleca, in acest caz contractul de inchiriere inceteaza, conditia este sa notifici proprietarul intr-un anumit termen anterior incetarii contractului, conform Codului civil, citez:
"ART. 1.824. Închirierea făcută fără determinarea duratei  
(1)Atunci când contractul de închiriere s-a încheiat fără determinarea duratei şi nu s-a convenit altfel, chiriaşul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei.
ART. 1.825.Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată  
(1)Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă."
Nu se pierde garantia daca la data incetarii vei fi la zi cu plata chiriei si a utilitatilor.

| gabicoo a răspuns:

Se întâmplă că plătești toată luna. Doar dacă vrea proprietarul poți recupera o parte din chirie.

| sweetys a răspuns:

Depinde de proprietar. Daca e unul ok sau unul care e in stare sa te arda pe orice parte. Eu am mai platit 7 zile de chirie, nu toata luna, iar restul de intretinere si alte utilitati nu mi le-a mai pus in calcul, și mi-a dat si garantia intreaga.

| anonimulll12345 explică (pentru sweetys):

Ma refeream ca exemplu facem contract de 6 luni iar eu plec dupa 2 luni. Imi e frica sa nu ma arda sa platesc ceva din ceilalti 4 luni, dar IONDELASAL spune ca nu. Vreau sa ma mut intr-un oras numa asa pentru distractie o perioada foarte scurta, cred ca 2-3 luni? si sa am unde sta ca hotelul sau garsonierele de regim hotelier is mult mai scumpe

| suntserios a răspuns (pentru anonimulll12345):

Daca semnezi contract vezi clar care sunt clauzele puse de proprietar

| Standt a răspuns:

Nu ai de cesa platesti toata chiria. Mai ales daca il anunti din timp. Platesti facturile la zi, sau lasi garantia sa plateasca facturile ce vor veni din urma.