|

Editurile ce publiCA CArtile,cum isi dau seama ca unele nu sunt bune de publicat, le citesc inca o data pe toate? daca are 1000pg...

8 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Depinde ce intelegi prin editare si publicare.
Autorul are deja posibilitatea tehnica sa-si scrie cartea pe calculatorul lui, chiar sa-si faca paginarea.

Dupa ce este corectat si primeste "bun de tipar", cartea poate fi publicata, fie sub forma tiparita, fie in format electronic. Diferenta este doar costul tiparirii.

Tiparirea costa in functie de numarul de exemplare, a numarului de culori si calitatea tiparirii si se face in 2 etape:

1. Tiparirea unei pagini alb-negru necesita o matrita de tiparire, dar in full-color este nevoie chiar si de 4-6 matrite, pentru fiecare grup de culori (de exemplu la poze). Aceasta faza se numeste pregatirea tiparirii, iar matritele pot fi folosite pentru pana la 10 mii de imprimari.

2. Tiparirea efectiva a paginii se face in 1-7 randuri, prin supratiparirea culorilor, cu aparatura sofisticata si scumpa. Cu cat calitatea trebuie sa fie mai buna, cu atat si costul aparaturii este mai ridicat.
La calitate medie de tiparire color se calculeaza 1 pagina de hartie si 3-4 culori, ceea ce este compatibil cu dublul pretului hartiei + cernealei folosite, care se inmulteste cunumarul total de pagini.

3. La sfarsit, fiecare pagina trebuie legata in forma de carte, taiata, copertata, care costa in functie de modul de legare si calitatea copertei. Aici pretul poate varia in gama foarte mare, fiind implicata si multa munca manuala, de specialitate, respectiv si materiale de calitate.
O carte de 1000 pagini implica intai legarea in minim 10-20 "caiete" intermediare, care trebuie prinse laolalta (panzate), peste care se prinde coperta.

Orientativ, in cazul unei carti simple de 100 pagini alb-negru si coperta carton, costul tiparirii a 1000 pagini a costat cca. 3000 euro. (restul costurilor nusunt incluse).

7 răspunsuri:
| a răspuns:

Editura EDITEAZA materialul pentru carte: le aranjeaza in pagina, introduce elementele grafice (poze, desene etc). Editurile mai au si servicii suplimentare; dactilografiere (dupa manuscris), corectura etc.
Tot editura poate face demersurile pentru inregistrarea publicatiei si a dreptului de autor.

Unele edituri, daca considera ca le merita, se pot angaja la suportarea cheltuielilor de publicare, daca considera vandabila cartea, recuperandu-si cheltuielile din incasari. In acest caz vor analiza cartea in amanunt.

Daca autorul este in stare sa-si editeze cartea, atunci poate sa ocoleasca editura, ducand cartea gata pregatita la tipar, pe cheltuiala proprie. In acest caz nici editura, nici tipografia nu vor avea drept de imixtiune asupra cartii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Bula):

Ok,dar totusi cat costa sa editezi un roman de 1000 de pagini si sa l tiparesti pe panii tai? sa l publici etc...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Bula):

Multumesc mult de lamurire, o singura intrebare mai am, cine scrie ''carti'' prima data pe ce l e scrie pe coli a4, pe caiete sau pe ce, dupa care merge cu fituicile la editura sau ceva de genu?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Farcas_Paul_1990):

Indiferent daca este pe fituici sau coli de hartie, va trebui transcris in format electronic, care se va putea prelucra in continuare. Deci, textele vor trebui dactilografiate in calculator.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Desigur ca nu le citesc, le publica pe ochi frumosi. Ia si citeste de vreo trei ori ce enormitate ai intrebat si o sa iti dai singur raspunsul.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

In principiu, autorii au mai publicat deja cu ei, apoi cartile sunt verificate si o data cu asta sunt si citite! Adesea un autor revine la una si aceeasi tipografie... Numai bine!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Salutare! Sa spunem ca eu doresc sa-mi public cartea si ma duc la o editura.Acestia au oameni care citesc si corectează anumite cuvinte sau formele lor corecte sau vor adauga alte sinonime ale cuvintelor initiale.Chiar daca a mea carte nu are o tema abordată de oricine sau anumite secvente mai "speciale"ei tot imi editează cartea.Nu îi intereseaza pe acestia daca a mea carte are succes la cititori sau nu.Ei doar isi fac treaba contra cost.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează