anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Tot timpul aud expresia " roman psihologic ", imi spune si mie cineva ce inseamna? imi puteti da cateva exemple de romane?

Răspuns Câştigător
| Gabriela_Hermina_1995 a răspuns:

Romanul psihologic/de analiza are drept obiect investigarea detaliata a vietii interioare, observarea psihologica, iar drept subiect are cazurile de constiinta.Este scris de obicei la persoana I (perspectiva narativa subiectiva), pentru ca pune accent pe descrierea starilor sufletesti, a problemelor de constiinta sau chiar patrunderea in zonele obscure ale inconstientului.
exemplu:baltagul

11 răspunsuri:
| corolav a răspuns:

Corecte toate răspunsurile anterioare
dar, ATENȚIE!, sînt greu de citit, greu digerabile la vîrste de pînă în 15 ani, cînd cititorul adolescent nu a prins încă adevăratul gust al lecturii și, mai mult poate, nu are încă destule cunoș tințe de cultură generală, de trăiri de viață, de situații mai deosebite auzite sau petrecute.
Altcumva, acest cititor nu le va agre a niciodată și toate aceste introspec țiuni în psihologia omului ( să zicem doar Proust, Kafka, James Joyce, Feut wanger, sau poate și alții) îi vor da o categorică aversiune pentru acest gen de literatură și poate chiar pentru literatură, la modul general vorbind.
În mod categoric, cărțile trebuiesc citite fiecare la vremea lor.
Eu cred că am citit mult ( poate cîte va mii de titluri) dar, ca să dau doar două exemple, am încercat să citesc acum, la vîrsta de 68 de ani, două cărți pe care le-am citit în urmă cu peste 50 de ani: „Mathias Sandorf" de Jules Verne și „Seri albastre" de Costache Anton.
La acea vîrstă le-am considerat de excepție. Le-am citit, pe fiecare, ( peste 400 de pagini) în cîteva ore.
Am încercat, cu ambele în anul trecut. Ei bine, nu au mai fost aceleași pe care le-am citit atunci cînd a trebuit să le citesc. Atunci cînd aveam vreo 15 ani.
De aceea zic...

| anonim_4396 explică (pentru corolav):

Nu am chiar 15 ani, ci aproape 21 happy

| Teardrop a răspuns (pentru corolav):

Wow...atât de mult timp, și probabil că ați citit atât de multe cărți...
Țin minte că am citit Seri Albastre când aveam vreo 14 ani. Mi le-a dat un vecin, și a spus că fiică-sa (vreo 18 ani) a spus că îs cele mai faine cărți pe care le-a citit, în timp ce el (cam 50) credea că-s "prea de copii"

Mie mi s-au părut fascinante. Mereu mi-ai plăcut cărţile ce descriu viaţa românilor din secolul 20.

| corolav a răspuns:

Cu atît mai rău.
Înseamnă că ai citit destul de puțin la viața dumitale.

| anonim_4396 explică (pentru corolav):

Beletristica mai putina, alte carti da

| M25M a răspuns:

Nu iti mai defines romanul psihologic, au facut-o cei doi utilizatori care au postat inaintea mea. Iti recomand : Procesul si Castelul de F. kafka, Dublul, Crima si Pedeapsa, Demonii de Dostoievsky, Oras patriarhal de Cezar Petrescu, Exclusii de E. Jenilek.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru M25M):

Perfect raspuns, chiar nu am ce adauga!

| Cameliapantiru a răspuns:

Romanul psihologic este cel care muta accentul de pe universul exterior, al faptelor, pe universul interior, al sentimentelor si ideilor. Conflictul principal este interior si urmareste evolutia trairilor interioare ale protagonistului. Exemple, din literatura romana, ar fi "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" si "Patul lui Procust"-Camil Petrescu, "Padurea spanzuratilor" -Liviu Rebreanu, trilogia lui Anton Holban: "O moarte care nu dovedeste nimic", "Ioana" si "Jocurile Daniei", "Donna Alba"-Gib I. Mihaescu, "Panza de paianjen"-Cella Serghi etc. Sper ca te-am ajutat! O seara faina!

| Teardrop a răspuns:

Care pune accentul pe viața interioară a unui individ. Maijoritatea autobiografiilor scrise de români.

| Sadic a răspuns:

Frate rolling on the floor Ai numele de Hannibal şi ai dileme în ce înseamnă roman psihologic? Păi, sunt nişte cărţi cu Hannibal, ia citeşte-l şi o să înţelegi!

| anonim_4396 explică (pentru Sadic):

laughing nu e nevoie am vazut seria de filme big grin