| Valy4567 a întrebat:

Avem o trupă muzicală alcătuită din 5 membri. Peste cîteva luni, unul dintre ei părăsește trupa și este înlocuit de altul nou. Peste alte cîteva luni pleacă altul și este înlocuit. Tot așa pînă cînd pleacă toți membri originali și trupa este alcătuită din 5 oameni total noi. Mai poate fi numită trupa respectivă cea originală sau nu? Dar dacă cei 5 originali se reunesc ulterior și cântă iarăși? Care este trupa originală? Cea care are continuitatee sau cea care are membri originali?

2 răspunsuri:
| aditimus a răspuns:

Daca pleaca toti membrii trupa ramane cu numele initial mai ales daca este si o trupa oficiala inregistrata.
Daca cei 5 se reunesc nu pot sa ia acelasi nume cu care au inceput decat daca revin in bandul vechi.

| johnnny123 a răspuns:

Acum ce faci, reformulezi intrebarea cu masina folosind exemplul unei trupe? Urmeaza sa intrebi "daca unui cutit ii schimb mai intai manerul si apoi lama, mai este acelasi cutit?"

Singura constanta din univers este schimbarea. Identitatea nu este ceva absolut, imuabil si etern, ci este o problema de perceptie in timp. Totul depinde de viteza si magnitudinea schimbarii. Daca transformarea este suficient de lenta si in incremente foarte mici, atunci creierul percepe o persistenta a identitatii. Daca schimbarea este brusca si radicala, perceptia continuitatii dispare.

In corpul tau de acum nu mai exista nici macar o celula complet originala cu care te-ai nascut. Cu toate astea, te consideri aceeasi persoana. Pentru ca schimbarea s-a efectuat in incremente mici, de-a lungul unui interval lung de timp.