|

Am primit o icoana de la o persoana care a fost foarte rea cu mine, ce sa fac cu ea, sa o dau de pomana, sa o tin in casa?

28 răspunsuri:
| a răspuns:

Bai, deci mie nu îmi vine sa cred ca sunteți pe bune ăștia care postați întrebări pe subiectul asta de religie.

| a răspuns:

Sa i-o dai inapoi persoanei care ti-a dat-o, si sa nu primesti nimic altceva in schimb.
O icoana nu ajuta cu nimic pe nimeni.
Ba chiar sunt cate unii care se indeletnicesc cu asa zisa "magie alba", folosindu-se de lucruri bisericesti. Dar magia alba este tot de la diavolul ca si magia neagra; deci nu este nici o diferenta decat ca "ambalajul"/numele este schimbat.
Tu iarta persoana aceasta si nu tine ura pe ea. Apoi da-i icoana inapoi si spune-i ca nu ai nimic cu ea, dar ca nu poti primi acel obiect de la ea.
Unii oameni nu sunt doar ciudati, ci chiar bolnavi mintal. La un moment dat ajung sa realizeze un pic de raul facut, si cred ca dariund obiecte bisericesti/religoase si-au curatit constiinta de vinovatie si ca Dumnezeu i-ar primi in cer. Nici diavolul nu are ce face cu astfel de oameni, dara-mi-te Dumnezeu.
Astfel de oameni trebuie sa de-a pe fata o adevarata pocainta, o adevarat parere de rau de raul facut; sa vina sa isi ceara ietare chiar daca persoana respectiva este mai in varsta sau mai tanara. Dar chiar daca nu isi va cere iertare, tu trebuie sa o ierti.

| a răspuns:

Sa o bagi in foc sau sa o arunci la gunoi. Icoanele sunt idoli.

| a răspuns (pentru Steregoi):

Icoana nu e idol, idolule!
Informează-te şi nu mai veni cu argumente nefondate!
Icoana este o imagine pictată care reprezintă diferite divinităţi şi şcene religioase care serveşte ca obiect de cult.
Idol înseamnă divinitate păgână reprezentată printr-o statuie sau un chip cioplit.
Idol este statuia lui Buddha sau alea greceşti.

| a răspuns (pentru anonim_4396):

Iesirea 20:4, 5:"4. Să nu-ţi faci... nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ!
5. Să nu te închini lor, nici să le slujeşti"

| a răspuns (pentru Steregoi):

Eşti ateu? Sau ce religie ai?
Dragule, când spui sus, te referi la stele şi lună? Sau ce?laughing

| a răspuns (pentru Steregoi):

Ai auzit de cuvântul DICŢIONAR?
EU văd că nu ai auzit, dar vino la mine că-ţi dau unul gratis.
Acolo vei găsi ce înseamnă idol şi icoană.Ele sunt lucruri total diferite.

| a răspuns (pentru anonim_4396):

A II-a poruncă din Decalog: „Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ! Să nu te închini lor, nici să le slujeşti,

Icoana ce este?

| a răspuns (pentru Panamax):

Băi,icoana-i nu-i chip cioplit, icoana este o pictură desenată pe pânză, deşteptule.
Idol e statuia lui Afrodita la care te închini, băi!
Tu cu siguranţă nu eşti de aici. Eşti ateu sau ce dracu eşti?

| a răspuns (pentru anonim_4396):

"asemanare a unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ"
Cu cine seamana rahatul ala de icoana?
Stii sa citesti?

| a răspuns (pentru Panamax):

Nu numi icoana ***, ateistule! Nu-i deloc fondat ceea ce zici cu stele şi dibilizmuri din astea.De unde iei versurile astea magnifice? Cine este eul liric?

| a răspuns (pentru Panamax):

Astia habar nu au ca cerul e atmosfera planeitei rolling on the floor

| a răspuns (pentru anonim_4396):

Din Biblie, porunca a doua.
Dar trebuie sa stii sa citesti(Ies. 20, 4-5)

| a răspuns:

Icoane – infatisarea fizica a unui barbat sau a unei femei
"...Să nu greşiţi dar şi să nu vă faceţi chipuri cioplite, sau închipuiri ale vreunui idol, care să înfăţişeze bărbat sau femeie,"
(Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise – 4/15.16)
Tu decizi daca icoana este un idol sau nu.
"Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ!"
(Ieşirea - a doua carte a lui Moise – 20/4)
Deci sa nu faci "nici un fel de asemanare " cu lucruri indiferent de unde sunt, si mai ales sa te inchini la ele
"Ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi s-au închinat şi au slujit făpturii, în locul Făcătorului, Care este binecuvântat în veci, amin!"
(Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel – 1/22-25)
Treaba urata este ca ortodocsii se si inchina la sfinti, si dau un exemplu :
"Sfinte Antoane, prietenul şi ocrotitorul meu, îţi încredinţez trupul şi sufletul meu, tot ce gândesc şi fac, îndur şi sufăr, viaţa şi moartea şi tot ce mă priveşte. Recunosc că nu sunt vrednic de grija ta; dar tu ai ajuta atâţia păcătoşi: ai milă şi de mine. Iată, în mâinile tale pun mântuirea mea pământească şi pe cea veşnică; ţie îţi încredinţez sufletul meu, pe care Isus l-a răscumpărat cu preţul atât de scump al sângelui său. Părintele meu sfânt, păstrează-mă sub ocrotirea ta şi dobândeşte-mi iertarea păcatelor,..."
(CONDAC, glasul al 8-lea. )
Cum poti sa icredintezi sufletul altcuiva si nu lui Dumnezeu? Cum sa pui mantuirea in mana altcuiva si nu in mana lui Iisus care este Mantuitorul?
Cum sa numesti "parintele meu sfant " pe un om cand Iisus se adresa asa numai Tatalui (lui Dumnezeu)
"Zicand: Parinte, de voiesti, treaca de la Mine acest pahar. Dar nu voia Mea, ci voia Ta sa se faca. "(Luc.22:42)
Dar unii sustin ca nu sunt fiii lui Dumnezeu ci a unui sfat, Nicodim de ex.:
Apărătorului nostru celui din multe nevoi şi primejdii, pentru izbăvirea şi tămăduirea a tot felul de boli cu lucrarea multor minuni, cu darul Sfântului Duh, laude cu mulţumiri aducem ţie, sfinte, noi fiii tăi. Ci, ca cel ce eşti mult milostiv şi grabnic ajutător celor ce vin la tine cu credinţă, eliberează-ne cu rugăciunile tale din toate nevoile şi de primejdia diavolească cea rea; ca să strigăm ţie: bucură-te, mare făcătorule de minuni, Preacuvioase Părintele nostru Nicodim, Sfinţite şi pururea mărite!
Daca aceste lucruri nu inseamna inchinare la idoli, atunci explicati-mi si mie ce anume inseamna inchinare la idoli?

| a răspuns:

Maimutoi desenati pe bucati de lemn.
Nu seamana nici pe departe cu personajele pe care incearca sa le reprezinte.
Poti sa o arunci la gunoi.

| a răspuns (pentru Panamax):

Corect, man.Ai vazut ce se bateau pe apa in care s-a spalat un o laba de picior?

| a răspuns:

Acum ca sa raspund la intrebare, persoanei care a fost rece cu tine ai putea sa-i urezi multa caldura, asa cum se facea pe vremea comunistilor cand era interzis sa strige arză-te-ar focul.

| a răspuns:

Las-o in Biserica

| a răspuns:

Ce vrei tu, oricum biblia spune sa nu ne inchinam la icoane. Dar pastreaz-o ca un simbol de pace de la acea persoana. Si iart-o de orice ti-a gresit, poate nu vei primi inapoi recompense, de cate ori nu ai incercat sa dai de mancare unui catel pe strada si apoi sa ramai fara degete. Dar noi trebuie sa fim milosi, si sa umblam in dragoste, pentru ca vom primi de 10 ori mai multa recompensa, nu de la oameni, ci de la cel care vede tot si te iubeste nespus, de la Hristos.

| a răspuns:

Buna!
Nu cred ca are vreo utilitate(spirituala sigur nu are), o poti arunca daca nu este lucrata manual sa o poti pune undeva macar de munca celui ce a facut-o.

| a răspuns:

Da, tine icoana in casa! Ce vina are sfantul reprezentat in icoana ca persoana care ti-a daruit-o a fost, cum spui, rea cu tine?
Eu as tine icoana in casa si m-as ruga sfantul sau sfintei reprezentate in ea. Icoana este inceputul vederii faţă catre faţă. Daca din viata aceasta respingem pe Hristos, pe Maica Domnului si pe prietenii si casnicii lui Dumnezeu, care sunt sfintii, cum vom avea parte de ei in viata dupa moartea trupeasca?!

| a răspuns (pentru pacatosulBogdan):

Contează,că energia persoanei rele se abate asupra icoanei. Sfântul nu are nici o vină, dar energia negativă, da.Mă înervează când văd oameni de genu ca tine, care se plâng că vor ajunge în iad, aşa că trebuie să-l pupe pe Dumnezeu în fund.Mă înervează că îl faceţi pe Dumnezeu un călău care omoară şi pedepseşte.E de ajuns să crezi în el şi să-l iubeşti.

| a răspuns:

Fa cum simti tu.
Daca vrei sa o pastrezi, pastreaz-o.
Daca vrei sa nu o vezi in casa, daruieste-o cuiva.
Nu o arunca. Cu siguranta faci o bucurie cuiva daca i-o daruiesti.
Incearca sa vezi ce reprezinta acea icoana. Nu baga in seama comentariile celor pentru care icoana nu reprezinta nimic.
Cauta modelul de icoana pe care il ai, vezi ce sfant reprezinta sau prin ce e deosebita tema respectiva din icoana si apoi hotaraste-te. Gasesti istorisiri fie pe site-urile ce vand icoane, fie pe site-urile manastirilor in care exista icoana respectiva sau in povestirea vietii sfantului/persoanei reprezentata in icoana. Uite aici niste descrieri frumoase de icoane si impartite pe categorii.
https://www.classgifts.ro/icoane.html

Se zice ca icoanele se daruiesc. Deci e foarte probabil ca icoana respectiva ti-a fost daruita impreuna cu niste ganduri bune din partea cuiva care a realizat ca ti-a facut rau iar acum iti trimite un cadou din suflet.
De exemplu: Sf. Mina este renumit pentru cei care au pierdut bani, Sf. Pantelimon = ocrotitorul bolnavilor, Sf. Gheorghe = purtatorul de biruinta, Maica Domnului Stareta sau Sporul Casei, Sfintii Constantin si Elena ocrotitorii Crestinilor, Sf. Andrei cel care a crestinat inaintasii nostri, Sfantul Stilian ocrotitorul copiilor etc etc.
Incearca sa vezi mai departe de bucata de lemn din fata, vezi simbolul si darul primit de la o anumita persoana. Cu siguranta vei gasi raspunsul potrivit in sinea ta, in meditatia sau in rugaciunea ta, nu pe site-uri de vorba cu necunoscuti.
Si inca ceva, vezi daca ai reusit sa ierti acea persoana care ti-a facut ce numai tu stii in sufletul tau. Caci daca ai iertat-o nu ei i-ai facut un bine ci tie.
Linistea interioara nu e data de lucrurile care ne inconjoara ci de reflectia sau valoarea pe care le-o dam noi in interiorul nostru.

| a răspuns:

Pe cine sa dai de pomana? Persoana?

| explică:

De curand a fost ziua mea. Si am facut o masa. Aceasta persoana care ma vorbit de rau si mi.a bagat bete in roate in casnicie. A venit cu o icoana a zis ca sa nu fie cadou de ziua ta. Ti.o dau de pomana. Am zis bogdaproste si am pus-o intr-o cutie. Mi se pare cv ciudat faptul ca e de la manastire sihastria si imi da icoana sfintita de pomana dupa ce ma imi face rau si se baga in viata mea cu picioarele. Aceasta persoana este cumnata mea.

| explică:

Este cineva in masura sa raspunda la aceasta intrebare?

| explică:

Imi poate raspunde cineva la aceasta intrebare?

| explică:

Ma ajuta cineva cu un raspuns?