| TpUsername a întrebat:

Ati putea sa-mi spuneti ce religie este aceasta? Nu merg la biserica, nu ma inchin preotului, icoanelor(deoarece una dintre cele 10 porunci spune ca"nu trebuie sa-ti faci chip cioplit...si sa nu te inchini lor") si crucilor( se spune ca Iisus a fost rastignit pe o cruce si de aici a ramas semnul"crucii" .....asta ar insemna ca daca Iisus ar fi murit innecat ar trebui sa-mi iau un vas cu apa si sa ma inchin lui). Ma supun lui Dumnezeu..ma rog lui(de acasa sau din orice alt loc, singur)

P.S: Nu vreau sa aud comentarii precum satanistule sau luciferianule....pentru ca o sa va demonstrati singuri prostia...

Răspuns Câştigător
| Musique a răspuns:

Ce religie să fie?
Ți se bagă în cap toate tâmpeniile!
Am întrebat și eu poful de religie de ce să ne închinăm la icoane dacă în cele 10 porunci scrie clar că nu trebuie să ne facem chip cioplit ca să ne închinăm lui.Mi-a răspuns sec că noi de fapt ne închinăm la imaginea din icoană, nu acelei bucăți de lemn. Că ne închipuim că-i cel de sus nu icoana.

E doar religie... plină de prostii. Ajunge să crezi în Dumnezeu ȘI ATÂT.Cel puțin eu așa fac.Cred în el, dar nu mă închin lui de nu știu câte ori pe zi, nu mă rog (deși poate e un păcat... ) și nici nu merg la biserică, că nu-mi place (alt păcat).
Chestia cu faptele bune, ar trebui să fie în noi, în conștiința noastră indiferent de religie, indiferent că suntem atei sau că suntem preoți.

O zi frumoasă!

42 răspunsuri:
| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Dacă "cei care credeau erau o inima si un suflet", atunci ce mofturi, ce aroganţă umană mă poate face să-mi repudiez semenii (indiferent cum sunt ei, cu slăbiciuni, cu lipsuri, cu defecte fizice, bătrâni, etc…)

În general orgoliul şi mândria îl fac pe om să nu îşi găseşti locul în Biserică. Dispreţul faţă de slăbiciunile şi neputinţele fraţilor, idea că eu sunt o "rasă superioară". A mă simţi una cu ceilalţi din Biserică nu ţine de mişcarea astrelor. Este un capriciu estetic sau e o cerinţă divină?
Dacă nu se întâmplă, atunci de vină este cine? Semenii mei cu neputinţele lor? Scriptura? Dumnezeu că a permis atâţia "inferiori" în jurul meu? Sau aroganţa mea?

Mântuitorului nu a avut dispreţ nici faţă de bolnavi, nici faţă de demonizaţi şi nici chiar faţă de leproşi şi desfrânaţi.
A numit Biserica drept "spital" în care a venit pentru vindecare, pentru cei bolnavi, nu pentru cei sănătoşi...

| RaduRadu01 a răspuns (pentru milan9):

"Icoane cu vechime de 2000 de ani"?! De unde atâta belşug?
Primele catacombe datează abia din sec. al II-lea d.Ch. (http://www.crestinortodox.ro/......98805.html ) Mai mult, arta decoratorilor creştini din acea epocă indică faptul ca unele scene din mitologia romană erau asimilate unor întamplări biblice pilduitoare şi că iconografia, aşa cum o cunoaştem astăzi, nici nu debutase. Nu există însă nici un indiciu referitor la închinarea la Maria sau referitor la alte teme atât de frecvente în arta „sacră" de mai târziu, de pildă aşa-numita crucificare. Multe scene din aceste catacombe sau din altele sunt împrumutate din arta păgână. Îl puteţi recunoaşte pe semizeul şi eroul greco-roman Orfeu; pe Cupidon şi Psyche, care reprezintă destinul sufletului în viaţa aceasta şi în cea de dincolo; precum şi viţa de vie şi recoltarea strugurilor, un bine cunoscut simbol dionisiac al extazului din viaţa de dincolo. Unele personaje divine nu poartă aura, iar drept simbol al Învierii este prezenţa unui păun pe mormânt. Sfântul Gheorghe era pe atunci asimilat lui Hercule ucigand un balaur. Potrivit istoricului J. Stevenson, acest amalgam de idei scripturale şi păgâne se datorează faptului că „religia unor creştini era pătrunsă de idei provenite din trecutul lor păgân". Este cert, „credincioşii" din Roma nu mai acţionau potrivit cunoştinţei transmise de adevăraţii discipoli ai lui Isus. Scripturile au profeţit că la scurt timp după moartea apostolilor doctrinele predate de Isus şi de discipolii săi vor fi contaminate (2 Tesaloniceni 2:3, 7). Într-adevăr, dovezile referitoare la cultul morţilor şi al martirilor, precum şi la ideea nemuririi sufletului, constituie o mărturie elocventă nu a unei credinţe bazate pe învăţăturile lui Isus, ci, mai degrabă, a unei puternice influenţe păgâne, prezente deja în rândul creştinilor romani apostaţi care au trăit între secolele al II-lea şi al IV-lea e.n.



| sempreinvolo30 a răspuns:

Nu ai nici o religie, deoarece o religie este formata din mai multe persoane care colaboreaza intr-e ele pentru a-l sluji pe Dumnezeu. Faci bine ca nu te inchini preotului deoarece este doar un muritor ca si tine.Numai lui dumnezeu trebuie sa ne inchinam.Si in ce priveste icoanele Biblia spune in Exod20:4". 4 Să nu-ţi faci chip cioplit sau imaginea vreunui lucru care este sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele de sub pământ
5 Să nu te pleci înaintea lor şi să nu te laşi convins să le slujeşti, fiindcă eu, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu care pretinde devoţiune exclusivă
Dumnezeu doareste sa nu ne inchinam la nimic altceva decat lui, cum zice versetul la nimic din cer sau de pe pamant.
Iar cine face acest lucru Biblia spune:

(Ieremia 10:14, 15) Toţi oamenii se dovedesc fără raţiune. Parcă n-ar avea cunoştinţă. Oricine prelucrează metalul se va ruşina negreşit din cauza chipului cioplit, căci chipul turnat de el este o minciună şi în ele nu este spirit. 15 Sunt o deşertăciune, o lucrare de batjocură. La vremea cercetării lor, vor pieri.
Psalmi115:4-8 "4 Idolii lor sunt argint şi aur, lucrarea mâinilor omului pământean.  5 Au gură, dar nu vorbesc, au ochi, dar nu văd,  6 au urechi, dar nu aud. Au nas, dar nu miros.  7 Au mâini, dar nu pipăie. Au picioare, dar nu umblă, nu scot niciun sunet din gâtlejul lor.  8 Ca ei vor ajunge cei care-i fac, toţi cei care se încred în ei
"Conform Bibliei acest persoane nu isi folosesc ratiunea
Ultimul aspect e ca ce faci tu este bine dar daca nu cautu religia pe care Dumnezeu o aproba ce faci tu este incomplet
efeseni4:5 "Este un singur Domn, o singură credinţă, un singur botez
"daca nu faci parte din aceasta credinta...degeaba

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Chiar şi la evrei, deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau chiar STATUILE HERUVIMILOR ("ICOANE" ale heruvimilor), şi asta char la porunca lui Dumnezeu!

Asta ce mai înseamnă? Că Dumnezeu S-a contrazis pe Sine? Nu, nicidecum! Asta înseamnă că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit CONTEXT ISTORIC, acela al evreilor de acum 4000 de ani! Nicidecum în contextul creştinilor DE AZI! Acel context a fost legat doar de o ANUMITĂ religie (poruncă dată DOAR evreilor!).

Din cauza înţelegerii greşite a textului biblic aproape 39.000 de SECTE diferite. Totul din ignorării contextelor!


Porunca dată DOAR evreilor acum 4000 de ani ("Să nu-ţi faci chip cioplit ca să i te închini") avea în vedere zeităţile false care îi făceau CONCURENŢĂ LUI DUMNEZEU (evreii cinsteau falsele zeităţi şi ÎL UITAU PE DUMNEZEU)! Se dorea doar avertizarea evreilor "trădători" care alergau după false zeităţi păgâne!
Riscul de corupere era foarte mare, toate popoarele vecine evreilor divinizau statuile unor false zeităţi. De aceea, porunca a II- a dorea să-i ferească pe evrei pentru a nu cădea în aceeaşi greşeală.


Diferente! Există o uriaşă diferenţă între "reprezentarea unei persoane" şi un "idol". O "reprezentare" (imagine precum cele din reviste, cărţi, Biblii) orientează gândul spre Dumnezeul, pe când falsul "idolul", falsa zeitatea păgână, ÎNLOCUIEŞTE PE DUMNEZEU, îi face "CONCURENŢĂ"!

Idolul înseamna doar "divinitate păgână", ori aşa ceva nu există în creştinism! OBIECTE DE CULT însă, aveau şi evreii foarte multe, de exemplu, STATUILE DE AUR ALE HERUVIMILOR, făcute LA CEREREA LUI DUMNEZEU se aflau chiar deasupra CELOR ZECE PORUNCI!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Întotdeauna Biserica a cinstit persoana Maicii Domnului fără să confunde acest lucru cu divinaţia, cu închinare adusă luiDumnezeu. Nu este absolute nimic "împrumutat" din arta păgână. Nici un element nici o semnificaţie! (astfel de acuze care vin din partea unei secte necreştine nu au nici o bază concretă)
Scenel din catacombe au numai personaje biblice, nicidecum alte alemente eterogene!

Dacă apare cumva viţa de vie ea nu poate trimite decât la Fiul lui Dumnezeu Cel ca a spus despre Sine că este "Viţa cea adevărată" şi că cin nu mănâncă din rodul acestei viţe nu va avea viaţă veşnică!
Sfântul Gheorghe a trăit în secolul al III-a timp în care mai existau şi romani neîncreştinaţi, dar după încreştinare, nimeni nu a mai văzut altceva în el decât un creştin adevărat, un martir al lui Hristos, fără alte confuzii!
Religia creştină în esenţa ei nu s-a lăsat influenţată cu nimic de păgânismul roman. Creştinismul este cel care a transformat mentalitatea cetăţenilor din Imperiul Roman şi nu invers!

(http://www.crestinortodox.ro/......98805.html )

Toată istoria creştinismului arată că acei creştini au păstrat neschimbată învăţătura Mântuitorului. ACEI CREŞTINI AI CATACOMBELOR SUNT CEI CE AU FORMAT SCRIPTURA! Dacă acei episcopi nu sunt credibili, atunci nici Scriptura nu este. Ei s-au ocupat de ea şi ulterior au apărat-o şi transmis-o neschimbată!



II Tesaloniceni 2, 3 "Să nu vă amăgească nimeni, cu nici un chip; căci ziua Domnului nu va sosi până ce mai întâi nu va veni lepădarea de credinţă şi nu se va da pe faţă omul nelegiuirii, fiul pierzării," Numai manipularea sectantă clasică poate să nu vadă aici mesajur real! Oare cele 40000 de secte care au călcat în picioare mesajul Scripturii nu înseamnă "lepădarea de credinţă" la care se referă Pavel apostolul? "Fiul pierzării" nu se referă oare la sfârşitul lumii şi la timpurile din urmă, acestea de peste mii de ani pe care le trăim noi?
Dacă Biserica ar fi căzut, oare mai păstra ea timp de 2000 de ani Scriptura nealterată? Dar oare o mai forma în primul rand? O mai alcătuia astfel precum este (după criterii stricte)?


Creştinii apostolici, cei din timpul apostolilor, cinsteau sfinţii, strângeau osemintele lor şi le cinsteau (unul dintre exemple este cel al actului martiric al Sf. Mucenic Ignatie, decedat între 98 – 117 în care se menţionează grija şi cinstea purtată de comunitatea creştină acestor martiri şi sfinţi)
„Noi am strâns osemintele lui ca un odor mai scump decât aurul şi decât pietrele scumpe şi le-am aşezat unde se cuvine; aici ne vom aduna cu bucurie şi Domnul ne va da nouă să sărbătorim ziua naşterii sale celei martirice, spre amintirea biruinţelor sale şi spre întărirea altor luptători." (Martiriul Sf. Policarp al Smirnei +155 d.Hr)
"Apoi a murit Elisei şi l-au îngropat, iar în anul următor au intrat în ţară cete de moabiţi. Dar iată, odată când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi speriindu-se au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela S-A ATINS DE OASELE LUI ELISEI ȘI A ÎNVIAT şi s-a sculat pe picioarele sale" ( IV.Regi13,20-22).


Biserica primelor secole era una puternică cu CREDINŢĂ UNITARĂ, fără "apostaţi" care s-o poată influenţa. Documentele istorice confirmă asta;
Bibliotecile de scrieri ale episcopilor acelei BISERICI din primele secole confirmă asta;
Mântuitorul (pe Care doar sectele îl acuză de minciună!?!) a confirmat acest lucru:
- " ...ca s-o înfăţişeze Sieşi, BISERICĂ slăvită, NEAVÂND PATĂ SAU ZBÂRCITURĂ, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană."- (Efes. 5, 25-27)
- "Drept aceea, luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi EPISCOPI, ca să păstraţi BISERICA(sg.) LUI DUMNEZEU, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său." - Fapte 20, 28
- "Învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată EU CU VOI SUNT (erau prezenţi doar apostolii- clerul Bisericii) în toate zilele, PÂNĂ LA SFÂRŞITUL VREMILOR. Amin." - Matei 28, 20

| RaduRadu01 a răspuns (pentru milan9):

Statuile heruvimilor din templul lui Solomon nu sunt nici pe departe echivalentul icoanelor de azi. Evreii nu aduceau niciun fel de închinare/venerație/adorație nici acelor statui, adică materiei fizice din care erau făcute statuile, și nici persoanelor cu existență reală pe care le reprezentau statuile, adică heruvimilor. De fapt, Scripturile arată foarte clar că singura persoană căreia trebuie să-I aducem închinare este Dumnezeu.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Statuile heruvimilor din templul lui Solomon SUNT echivalentul icoanelor de azi.

Dumnezeu este Cel care, în Vechiul Testament, le-a dat poruncă evreilor să-şi facă statui cu CHIPUL HERUVIMILOR aşezaţi chiar deasupra CELE ZECE PORUNCI! Acele CHIPURI CIOPLITE erau acolo LA PORUNCA LUI DUMNEZEU!

Ele erau un SIMBOL DE LEGĂTURĂ, la fel ca şi icoanele de astăzi! Dumnezeu LE CERUSE acest lucru: obiecte care să facă TRIMITERE la heruvimi, la slava Lui, spre cinstirea adusă lui Dumnezeu! "Lăudaţi pe Dumnezeu prin sfinţii lui" spune psalmistul…

Deci, aşa cum DUMNEZEU I-A PORUNCIT în Vechiul Testament lui Moise dimensiunile exacte ale acelor STATUI DIN AUR!) pentru a apropia pe oameni de planul spiritual, tot la fel icoanele primelor comunităţi creştine, precum ICOANA Mântuitorului (reprezentări pe pereţi în primul secol creştin) NU reprezintă vreo problemă!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Este un lucru esenţial faptul că ICONELOR li se acordă doar "CINSTIRE" şi "NU ÎNCHINARE" (nu divinaţie)! Au doar valoare simbolică şi harică, sunt doar obiecte de cult, tot la fel cum evreii nu se "temeau" de setele de feluri de obiecte de cult adoptatea la recomandarea profeţilor şi chiar a lui Dumnezeu...

Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată de polisemia termenului, foarte gravă sub aspect lingvistic, terminologic. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.

Ori ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…
Nu există nici o "speranţă" pentru cârcotaşi happy de a-L confunda pe Dumnezeu cu creaţia Sa minunată… happy

| danay72 a răspuns:

Inseamna ca ai inteles unele lucruri si nu mai vrei sa le practici, iar pentru asta esti de apreciat.De un real folos iti poate fi situl www.jw.org.

| milan9 a răspuns:

Multe secte invită la studii biblice, DAR, studiile biblice" oferite de diferite grupări nu fac altceva decât să "orienteze" persoana spre acea grupare, situaţie în care se preferă sensul "atrăgător" dar "viciat", şi nu cel din contextul istoric. Şi iată că "plăcute" au putut ajunge să fie mii şi mii de variante de interpretare a Bibliei.

Dificultatea înţelegerii textului sacru este data de predominanţa foarte mare a LIMBAJULUI METAFORIC, simbolic, a folosirii VALORILOR POLISEMANTICE ale cuvintelor!

Ştii ce este aceea literatură, ştii cât de uşor poate fi interpretat un text într-un fel sau altul! La fel este şi cu Scriptura. De aceea există astăzi aproape 40000 de secte de origine creştină…

| milan9 a răspuns:

Influenta exercitată de diferiţi factori, de diferite idei poate să fie devastatoare dacă persoana în cauză nu are o bază, noţiuni elementare despre credinţa sa.

Un "studiu" oferit de o sectă nu este altceva decât un curs de FORMARE A MODULUI DE A PRIVI lucrurile, şi o dată ce modul de gândire este viciat, toate ideile vor fi forţat interpretate în acea direcţie. Sute de secte oferă pe la noi "Studiile biblice" şi tot atâtea moduri de interpretare diferite vor exista, pentru a se crea impresia că Sciptura susţine fix gruparea lor.

Cel care doreşte să treacă peste dificultăţile de înţelegerea le textului, poate uşor să ceară sfatul unui preot. Să citească Biblia (cartea sau on-line) iar ulterior să întreabe fie un preot, fie un profesor de religie, asupra versetelor care par a ridica ceva probleme de înţelegere…
Numai bine!

| AnicaiAlin a răspuns (pentru sticla09):

Din punctul meu de vedere putem sa ardem toate icoanele toate bisericile si toate maicutele. Aduceam in plan confuzia facuta cu inchinatul la ceva.
Eu personal nu ma inchin nimanui.