| ucin a întrebat:

Intrebarea mea este cu privire la sarutatul icoanelor in traditia crestin-ortodoxa.
Daca o persoana sufera fara sa stie de-o boala ce se poate transmite prin saliva, in momentul sarutarii unei icoane, este logic ca o cantitate infima de saliva infestata va ramane pe icoana.
Este posibil ca o alta persoana ce saruta icoana sa se infesteze?
Slujitorii bisericii aplica metode de combatere a acestei probleme?
Daca da, care sunt acestea si cum functioneaza?

63 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Conform Bibliei, oamenii nu ar trebui sa se inchine la icoane. Exod20:4,5

| Mădă0611 a răspuns:

Buna!
Din cate am observat, in unele biserici sunt niste tanti care sterg icoanele cu solutie de geamuri si carpa, dar nu prea conteaza, oricum oamenii nu stiu de bacterii (care se inmultesc singure la vreo 20 de minute) si daca se imbolnavesc, icoanele nu sunt pe lista suspectilor. Becali a zis ca dracu da idei oamenilor ca pe lingurita cu care se impartasesc sunt microbi, tu esti prin zona. laughing

| milan9 a răspuns:

Scopul NU era acela de a interzice obiecte care să medieze cinstirea lui Dumnezeu. Scopul era evitarea politeismului, ferirea evreilor de cultul zeităţilor păgâne, foarte răspândit pe atunci printre toate popoare învecinate.

Riscul de corupere era foarte mare, şi de aceea era nevoie de această poruncă din decalog. Ori, popoarele invecinate, se închinau nu numai acelor zeităţi, ci divinizau înseşi statuile care reprezentau acele zeităţi, atribuindu-le aceleaşi puteri supranaturale. De aceea Dumnezeu, poruncind: "Să nu-ţi faci chip cioplit ca să i te închini", motivează imediat, adăugând: "căci Eu sunt Domnul Dumnezeul tău" (această completare ulterioară explică faptul că interdicţia viza zeităţile multiple).

Ori, noi creştinii nu credem că icoanele ar fi Dumnezeu(!) ori că ar avea în sine putere divină... Şi nu lor ne rugăm, şi nu în ele ne punem încrederea (icoanele nu se cinstesc excluzându-L pe Dumnezeu), ci – precum ne-o spune sinodul Tridentin –

Porunca a doua a fost data doar într-un context istoric izolat – mai exact acum 3500 de ani. Astăzi nici evreii și nici un alt popor nu se mai confruntă cu zeități false, păgâne...

| milan9 a răspuns:

Pentru alte neînţelegeri legate de această întrebare, porunca a II-a nu se citeşte habotnic şi ANACRONIC, în contextul evreilor de acum 4000 de ani, ci în contextul de azi, în cel al creştinilor...

Toată lumea ştie ce se afla deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI!
Se aflau STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR DIN AUR, şi asta chIar la porunca lui Dumnezeu!

Asta ce înseamnă? Că trebuie să renunţăm interpretarea obtuză şi să vedem că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit context, nu al creştinilor ci al evreilor, şi nu celor de acum, ci de acum 4000 de ani în urmă!

Un context care a ţinut de o ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!), contexte care au ţinut de ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau SUTE de obiecte de cult…

Şi câte confuzii se nasc din IGNORANŢĂ şi din eludarea contextelor istorice. Aproape 40000 de secte au luat naştere doar pe această cale, a "sfintei ignorante"…

| milan9 a răspuns:

Este de bun simţ faptul că sărutarea lor nu este obligatorie, nu este impusă de nimeni, nu este condiţie pentru mântuire...

Acesta este însă o formă de manifestare a unui respect sau a unei unei consideraţii umane...

Chiar şi simplul gând de respect este tot o formă de manifestarea a cinstirii persoanei respective...

În privinţa riscurilor unei eventuale îmbolnăviri, acestea sunt limitate de faptul că aceste obiecte se dezinfectează periodic.

| milan9 a răspuns:

Sunt astăzi în lume cel puţin 30 de boli foarte grave din categoria "BTS", dar pe nici una nu o vei lua prin atingerea de o icoană.
Toate acele 30 de "BTS" le vei lua însă prin alt fel de atingere, dar nimeni nu-şi face pobleme pentru asta, deşi contactarea uneia singure din cele 30 duce spre exemplu la scaderea cu 30% a sanselor de a avea copii. O infectare de care poti sa nu afli niciodata...

| milan9 a răspuns:

Un tânăr din Statele Unite (ţara cu cel mai performant sistem medical din lume) are în medie (a se înţelege că nu fiecare!) 2, 3 boli cu transmitere sexuală.

HPV – Human Papiloma Virus este cea mai întâlnită, şi la fiecare contactare (chiar dacă e urmată de vindecare) scade cu 30% şansele de a mai avea copii! După 2-3 contactări (şi vindecări) afli că nu mai poţi avea copii. Dar la sistemul medical de la noi? Sau suntem noi atât de înapoiaţi şi izolaţi de nu au ajuns la noi aceste boli? Nu aş crede!

Şi atunci ce este mai important? Să ne interesăm de probleme fictive nedemonstrate de nimeni niciodată (ca să vezi, presupusa infectare prin atingerea "simbolică" a icoanelor) sau de problemele reale ale infectării ÎN DEPLIN ACORD CU IMORALITATEA: "BTS"-urile se datorează ÎN PRINCIPAL partenerilor multipli de întreţinere a relaţiilor sexuale…

| Wøodenpints a răspuns:

Dacă o să am vreodată herpes, am să intru în toate bisericile în care apuc și o să-mi frec buzele de toate icoanele.

| milan9 a răspuns (pentru Wøodenpints):

Şi asta este pentru Dumnezeu o cale de a te aduce în Biserică... happy

| Wøodenpints a răspuns (pentru milan9):

Deci când mă duceam prin curțile bisericilor să mă piș pe-acolo, tot mâna lu' dumnezeu era?

| BlackSulphur a răspuns:

Este o diferenta intre a saruta si a linge.
Oricum, da, poti lua boli, insa nu te gandi ca o sa te trezesti cu SIDA sau Siphilis. Doar o raceala, acolo, sa fie, caci mai nou lumea se treateaza la biserica, nu mai merge la doctor.

| HDeNiSaR a răspuns:

Pe bune acum dar unde se arată în Biblie că trebuie să lingi icoanele?
În Exodul se arată foarte clar să nu te închini la icoane de fapt spune nici să nu-ţi faci chip cioplit dar să te mai închini.

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Multi nu inteleg diferenta dintre idol si icoana.
Idolul era in locul domnului, iar icoana nu este Dumnezeu ci doar o reprezentare.

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Si de ce ai nevoie de icoane pentru a te ruga la Dumnezeu?
Uimeşte-mă!

| milan9 a răspuns (pentru Maxim96):

Ca definiție metaforică, cea mai potrivită este aceea de "FEREASTRĂ" spre lumea spirituală, spre persoane cu existență reală.

ICOANEI NU I SE ADUCE ÎNCHINARE, CA LUI DUMNEZEU, ci doar cinstire, ca simbol şi cale de apropiere!

Icoana valorifică funcția de reprezentare a imaginii, iar valorificarea acestei funcții este întâlnită în absolut toate cultele creștine!

ICOANEI NU I SE ADUCE ÎNCHINARE, CA LUI DUMNEZEU, ci doar cinstire, ca simbol, ca pretext al amintirii persoanelor cărora li se datorează cinstire amintirii lor!

Concret, cei care au acasă albume cu fotografii, nu se închină la ele (!), chiar dacă le privesc de multe ori cu emoţie! Pot cinsti amintirea lor şi fără să se închine la ele. La fel este şi cu rolul obiectelor de cult precum icoanele, (evreii aveau şi ei STATUI din aur REPREZENTÂND PE HERUVIMI, şi asta la CEREREA EXPRESĂ A LUI DUMNEZEU!

| milan9 a răspuns (pentru Maxim96):

TOATE CULTELE FOLOSESC IMAGINEA!
Toate denominaţiunile sectante au cel puţin 70 % din cultul "reprezentărilor"! Fiecare cult creştin exploatează excesiv FUNCŢIA DE REPREZENTAREA A IMAGINII!

De ce spun că au şi ei cel puţin 70 % din cultul "reprezentărilor"? Pentru că în fiecare cult creştin exploatează excesiv FUNCŢIA DE REPREZENTAREA A IMAGINII!

Astfel, „imagini" ale lui Hristos şi ale sfinţilor, apar în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect! Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli? La fel, în Biserică, icoanele sunt însoţite doar de un "gând" de cinstire, respect, şi legătură cu persoana reală!

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Nu e neaparat sa te rogi in fata icoanelor.Ele sunt niste obiecte de cult care ne infatiseaza chipul Mantuitorului, Maicii Domnului, Sfintilor, scene biblice.Nu le aducem inchinare ca lui Dumnezeu, ci le cinstim.La fel cum te-ai uita la o fotografie de-a mamei tale dragi.Ce te inchini la fotografie? Daca sa admitem ca sa nu avem icoane, atunci nici fotografii nu am avea voie sa avem.

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Odată ce au apărut o sută şi o mie de sfinţi doar normal trebuie şi o icoană pentru al putea identifica.
Arată-mi verset biblic în care se arată să cinstim icoanele?
Ioan 4:23, 24: "Totuşi, vine ceasul, şi acesta este acum, când închinătorii adevăraţi i se vor închina Tatălui cu spirit şi cu adevăr, căci astfel de închinători caută Tatăl. Dumnezeu este Spirit şi cei care i se închină trebuie să i se închine cu spirit şi cu adevăr". -
Cei ce folosesc chipuri sau icoane ca ajutoare în închinare nu i se închină lui Dumnezeu "în spirit" deoarece ei depind de ceea ce văd cu ochii fizici.

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

La al 7-lea sobor ecumenic s-a pus odata si pentru totdeauna cinstirea icoanelor.Ele sunt inca din primele veacuri ale crestinismului. Evanghelistul Luca a pictat icoana Maicii Domnului.

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Verset Biblic în care se arată că Luca a pictat icoana Maicii Domnului!
Când Dumnezeu a dat porunca a doua israeliţii tocmai asta făceau.
apoi Dumnezeu a detaliat-o în Deuteronomul 4:15-18
"Fiţi deci foarte atenţi la sufletele voastre, fiindcă n-aţi văzut nicio imagine în ziua aceea, când Iehova v-a vorbit la Horeb din mijlocul focului, 16 ca nu cumva să faceţi ce este rău, făcându-vă vreun chip cioplit, imaginea vreunui simbol, reprezentarea unui bărbat sau a unei femei, 17 reprezentarea vreunui animal de pe pământ, reprezentarea vreunei păsări înaripate care zboară pe cer, 18 reprezentarea vreunui animal care se mişcă pe pământ, reprezentarea vreunui peşte din apele de sub pământ. "

"reprezentarea unui bărbat sau a unei femei*"

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Dar ce spui de cel al 7 sobor ecumenic?

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Teologie pură!
Biblia la gunoi cu ea!

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Dar singura sursa este Biblia vrei sa zici?

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Atunci cand te rogi lui Dumnezeu, tot "în duh" sau "în spirit" te rogi pentru că icoana es tedoar o "metaforă"o "FEREASTRĂ" spre lumea spirituală, spre persoane cu existență reală.

ICOANEI NU I SE ADUCE ÎNCHINARE, CA LUI DUMNEZEU, ci doar cinstire, ca simbol şi cale de apropiere!

Icoana valorifică funcția de reprezentare a imaginii, iar valorificarea acestei funcții este întâlnită în absolut toate cultele creștine!

ICOANEI NU I SE ADUCE ÎNCHINARE, CA LUI DUMNEZEU, ci doar cinstire, ca simbol, ca pretext al amintirii persoanelor cărora li se datorează cinstire amintirii lor!

Concret, cei care au acasă albume cu fotografii, nu se închină la ele (!), chiar dacă le privesc de multe ori cu emoţie! Pot cinsti amintirea lor şi fără să se închine la ele. La fel este şi cu rolul obiectelor de cult precum icoanele, (evreii aveau şi ei STATUI din aur REPREZENTÂND PE HERUVIMI, şi asta la CEREREA EXPRESĂ A LUI DUMNEZEU!

| milan9 a răspuns (pentru Maxim96):

Porunca a II-a nu se citeşte habotnic şi ANACRONIC, în contextul evreilor de acum 4000 de ani, ci în contextul de azi, în cel al creştinilor...

Poate cineva să-şi imagineze ce se afla deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI? Se aflau STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR, şi asta char la porunca lui Dumnezeu!

Asta ce înseamnă? Că trebuie să dăm jos ochelarii de cal, că trebuie să renunţăm odată la ipocrizie şi să vedem că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit context!
Un context care a ţinut de O ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!), contexte care au ţinut de ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau SUTE de obiecte de cult…

Şi câte confuzii se nasc din IGNORANŢĂ şi din eludarea contextelor istorice. Aproape 40000 de secte au luat naştere doar pe această cale, a "SFINTEI IGNORANŢE"…

| HDeNiSaR a răspuns (pentru milan9):

Si cand te duci la biserică şi pupi icoana aia ce mai e?

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Da la mine singura sursă adevărată este Biblia.Nu mă interesează că la scoala voastră de teologie vă predă învătături omeneşti.
nu laşi Biblia pentru o altă carte.
şi nu m-ar deranja deloc dacă ar fi ceva de genu "să vă închinaţi cu ajutorul icoanelor" cu verset Biblic unde se arată cele spuse: ar fi perfect...
dar nohhh... fiecare de capul lui, cu interpretarea lui-si " ce mai contează Biblia când totul e atat de perfect" nu?

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Spuneam că toţi avem acasă albume cu fotografii, uneori le strângem puternic în mână pe ale celor dragi, iar o fotografie a persoanei iubite se întâmplă poate să o şi săruţi gândindu+te la acea persoană.

Dar asta nu înseamnă că cineva se închină la ele! Se cinsteşte doar amintirea celor dragi, fără să se închine nimeni la ele.


| HDeNiSaR a răspuns (pentru milan9):

Ce context dai tu acolo omule bun? si astea ce mai sunt?
Faptele 17:29
Isaia 42:8
Ieremia 10:14, 15
Isaia 44:13–19
Ezechiel 14:6
1 Ioan 5:21
1 Corinteni 10:14, 20



Şi astea trebuie date în contextul de azi? Pardon! cum spuneai? a daaaaa! a "CREŞTINILOR"!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

La fel este şi cu rolul obiectelor de cult (precum icoanele). Au valoare simbolică, artistică, inspiră gândul să transceadă spaţio-temporalitatea concretă pentru a trece într-o altă dimensiune (în acest sens icoana este ca o "fereastră" spre acea "altă dimensiune").

Icoanele reprezintă un "pretext" pentru a conştientiza apropierea persoanelor sfinte ce există cu adevărat în planul ce depăşeşte limitele noastre senzoriale!

Evreii aveau şi ei sute de obiecte de cult, STATUI din aur REPREZENTÂND PE HERUVIMI, şi asta la CEREREA EXPRESĂ A LUI DUMNEZEU!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

TOATE CULTELE FOLOSESC IMAGINEA!
Toate denominaţiunile sectante au cel puţin 70 % din cultul "reprezentărilor"! Fiecare cult creştin exploatează excesiv FUNCŢIA DE REPREZENTAREA A IMAGINII!

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Dar sa-mi raspunzi te rog la o intrebare.Cum se mantuiau oamenii pana a fi scrisa Biblia?

| HDeNiSaR a răspuns (pentru milan9):

Culmea eu nu cinstesc icoanele şi nici religia din care fac parte!
păi nu te poţi ruga lui Dumnezeu şi fără icoane dacă nu semnifică nimic?

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Dacă mai rugat atât de frumos îţi răspundwinking
păi înainte de a fi scrisă Biblia, Dumnezeu trimitea profeţi care să-i avertizeze pe oameni de ceea ce făceau.Din moment ce a fost scrisă Biblia, avem totul în ea! dar faceţi aşa cum făceau oameni cu profeţii când spuneau " nu vă închinaţi la icoane" şi ei ce ziceau " da cine te crezi tu"!
asa si voi cu Biblia " dar ce e Biblia"?

| milan9 a răspuns (pentru Maxim96):

Icoana nu primeşte "personalitate proprie", ea are doar „funcţia" de a „reprezenta" o persoană reală (care există în realitate, în afara icoanei), are funcţia de a aminti persoana reprezentată, aşa cum cărţile, bibliile şi revistele şi filmele oricărui cult amintesc de persoanele biblice! Gândul de respect sau cinstire care însoţeşte privirea icoanei se îndreaptă spre personele respective, cu existenţă reală!

Cinstirea icoanelor este doar o formă de respect, care, trece dincolo de imagine, spre persoana reală (aşa cum raza de lumină trece dincolo de FEREASTA transparentă) şi ajunge acolo unde trebuie să ajungă!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

De ce spun că au şi ei cel puţin 70 % din cultul "reprezentărilor"? Pentru că în fiecare cult creştin exploatează excesiv FUNCŢIA DE REPREZENTAREA A IMAGINII!

Astfel, „imagini" ale lui Hristos şi ale sfinţilor, apar în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect!

Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli? La fel, în Biserică, icoanele sunt însoţite doar de un "gând" de cinstire, respect, şi legătură cu persoana reală!

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Dar Iisus Hristos a scris ceva?
Cum a fost pana a se scrie Evangheliile?
"Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris. Amin."
Noi tinem si Traditia, adica cuvantul lui Dumnezeu pe care apostolii nu l-au scris. Iisus nu a scris nimic, nici apostolilor nu le-a poruncit sa scrie, ci sa predice. Apostolii nu au scris invatatturile lor, multe au ramasa ramase prin grai viu si mai tarziu au fost scrise de altii.
Apostolul Pavel zice:"Aşadar, fraţilor, rămâneţi tari şi ţineţi învăţăturile pe care le-aţi primit fie prin viu grai, fie prin epistola noastră."
Tot sf.Ioan zice:"Ce ati auzit dintru inceput, sa ramana intru voi"
Tot el zice:"Multe avand a va scrie nu am avut hartie si cerneala, ci nadajduiesc ca voi veni la voi si vom grai gura catre gura"
Apostolii poruncesc sa tina acele auzite prin grai viu.In Biblie nu se cuprinde toata invatatura lui Hristos, unele carti lipsesc.
Multi ani s-a tinut traditia, pana cand vin niste oameni si incep sa propovaduiasca ca traditia nu e buna, ci numai Biblia.Ce ratacire!

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Tot ceea ce a fost important a fost scris în Biblie.
Invăţăturile care au fost transmise prin viu grai au fost interpretate de fiecare cum l-a durut capul. nu vezi şi astăzi : când este o poruncă: asculti; dar când este un principiu : "Stai să vezi cum a fost" "Stai să vezi că principiul acesta nu se refera la problema mea" cam asa ceva...
la fel şi după apostoli-Apostolul Pavel a spus ca oameni să se păzească de idoli:-Aici nu se referea la icoane ci la idoli nu?
şi apropo de tradiţie:
Marcu 7:6–13:
"6 El le-a zis: „Bine a profeţit Isaia despre voi, ipocriţilor, după cum este scris: «Poporul acesta mă onorează cu buzele, dar inima lor este departe de mine. 7 În zadar mi se închină ei, fiindcă îi învaţă pe oameni doctrine care sunt porunci omeneşti». 8 Voi respectaţi cu stricteţe tradiţia oamenilor, lăsând la o parte porunca lui Dumnezeu".
9 Apoi le-a mai zis: „Voi daţi la o parte cu abilitate porunca lui Dumnezeu ca să vă păstraţi tradiţia. 10 De pildă, Moise a zis: «Onorează-i pe tatăl tău şi pe mama ta» şi: «Cine îşi insultă tatăl sau mama să plătească cu moartea». 11 Dar voi ziceţi: «Dacă un om îi spune tatălui sau mamei lui: „Orice lucru pe care-l am şi cu care ţi-aş putea fi de folos este corban (adică un dar dedicat lui Dumnezeu)"», 12 nu-l mai lăsaţi să facă nimic pentru tatăl sau pentru mama lui 13 şi anulaţi cuvântul lui Dumnezeu prin tradiţia voastră, pe care le-aţi transmis-o altora. Şi faceţi multe lucruri asemănătoare".

| milan9 a răspuns (pentru Maxim96):

Sf. Ap. Pavel în Epistola către Romani, atunci când a condamnat idolatria, nu s-a referit nicidecum la obiectele de cult ale creştinilor ci la DESFIINŢAREA lui DUMNEZEU de către romani, şi înlocuirea Lui cu DIFERITE ALTE ZEITĂŢI, false însă (mitologia romană)!

Tot la fel a fost şi atunci când s-a adresat grecilor din Corint, cei care aveau personaje IREALE, oameni şi animalele TRANSFORMATE ÎN ZEITĂŢI:


• CERBER: caine cu 3 capete, paznic al infernului, coada de sarpe, serpi agresivi pe spate.
• ECHIDNA: jumatate vipera, jumatate om.
• GRIFON: monstru cu trup leonin cu cap si aripi de vultur
• HARPII: monstrii feminini. Femei batrane cu corp de pasare. Rapeau sufeletele mortilor.
• HIMERA: monstru tricefal cu cap de leu, capra, sarpe sau de balaur.
• PHOENIX: pasare alegorica ce renastea din propria cenusa
• TYPHON: monstru cu 100 de capete si serpi pe trup.

• AFRODITA: zeita iubirii, a frumusetii, sotia lui HEFAISTOS. Principalul amant: ARES. Simboluri: sceptrul şi porumbeii.
• APOLLO: zeul muzicii si al sagetilor, al luminii si al adevarului. Asociat cu soarele. Cel mai frumos
dintre zei. Fiul lui ZEUS. Simboluri: arcul, lira si laurul.
• ARES: zeul razboiului si varsarii de sange. Fratele ATENEI si fiul lui ZEUS. Simboluri: vulturii, cainii
si sulita.
• ARTEMIS: zeita vanatorii si a salbaticiunilor. Protectoarea virginelor. Asociata cu luna. Frate geaman:
APOLLO. Este zeita casta. Simboluri: arcul si caprioara.
• ATHENA: zeita intelepciunii, a razboiului si mestesugurilor. Sora lui ARES si fiica lui ZEUS. Cea mai
inteleapta dintre zei. Simboluri: egida, bufnita, maslinul.
• DEMETRA: zeita fertilitatii, a graului si holdelor. Fiica lui CRONOS si al RHEEI, sora lui ZEUS.
Simboluri: sceptrul, torta si cornul.
• DIONYSOS: zeul petrecerii, vinului si betiei. Simboluri: strugurii, iedera si tirsul.
• HADES: zeul infernului, focului. Fiul lui CRONOS si RHEEI. Cand s-a facut impartirea Universului,
lui ZEUS i-a revenit cerul, lui POSEIDON marea si lui HADES infernul. Simbolul: sabia.
• HEFAISTOS: zeul pamantului si al metalului. Frati: ACHILLES, ZEUS, HADES, POSEIDON,
HELIOS. Simbolul: toporul si securea.
• HERA: zeita casatoriei, sotia lui ZEUS. Apare cu pene de paun. Simboluri: sceptrul, diadema, paunul.
• HERMES: zeul zborului, hotilor si comerului, mesagerul zeilor. Inventeaza LIRA din carapacea unei
broaste testoase. Simboluri: caduceul, incaltamintea inaripata.
• HESTIA: zeita caminului si a vatrei. Simbol: vatra.
• POSEIDON: zeul apelor, cailor si cutremurelor. Creeaza caii din spuma marii. Simboluri: trident, cal,
taur, spuma marii.
• ZEUS: Stapanul zeilor. Fiul lui CRONOS. Zeul cerului si traznetelor. Fratele lui
POSEIDON,HELIOS, HEFAISTOS si HADES. Sotul lui HERA. Simboluri: fulgerele, uliul si stejarul.
• SELENE: zeita luna. Chemata in Olimp de catre ZEUS. Martora la toate cat este noapte.
• MAIA: mama lui Hermes, casataorita cu ZEUS.
• LETO: casatorita cu ZEUS, doi copii: APOLLO si ARTEMIS.
• HEBE: zeita tineretii. Fiica lui ZEUS si a HEREI. Ea turna nectar zeilor. Casatorita cu HERACLE.
• GANYMEDES: zeul vesnic tanar. Inviat de ZEUS in Olimp si a devenit paharnicul lui.
• ZEII PRIMORDIALI
• AETHER: zeita aerului pur superior, al spatiului si al Raiului
• HAOS: zeita asexuata a vidului
• CRONOS: zeul timpului eternwww.cartiaz.ro – Carti si articole online de la A la Z
• EREBUS: zeul umbrelor si intunericului
• GAIA: zeita pamantului, mama lui URANUS
• HEMERA: zeita zilei
• NYX: zeita noptii
• TARTARUS: locul cel mai adanc al lumii lui HADES
• URANUS: zeul cerului si tatal TITANILOR. Ii trimite pe ciclopi in lumea subterana pentru. ca nu ii erau pe
plac.
• TITANII
• THEMIS: zeita dreptatii. Poarta balanta dreptatii
• CRONOS: liderul titanilor si tatal zeilor Olimpieni. Isi manca copiii.
• PROMETEU: a adus focul muritorilor. Inlantuit pe o stanca si chinuit de vulturul lui ZEUS. Dupa mii si
mii de ani eliberat de HERACLE.
• ATLAS: pedepsit sa pandeasca pomul cu merele de aur si sa tina cerul. Fiul lui LAPETUS si
CLYMENE
• OCEANUS: personificarea oceanului Atlantic. Tatal oceanidelor.
• TETHYS: zeita apelor, zeita titanida. Parinti: GEEA si URANUS. Sot: OCEANUS.
• KOIOS: aruncat in TARTAR de catre ZEUS.
• PHOEBE: asociata cu luna
• HYPERION: fiul lui URANUS si a GEEI.
• THEIA: a dat nastere lui HELIOS (soarele), SELENE (luna) si EOS (zorii)
• IAPETUS
• KRIOS
• MNEMOSYNE: din unirea ei cu ZEUS s-au nascut cele 9 muze. Este personificarea memoriei.
• RHEA: casatorita cu titanul CRONOS, 6 copii: DEMETER, HADES, HERA, HESTIA, POSEIDON,
ZEUS. ZEUS a fost singurul care a scapat de mania tataului si cel care l-a si detronat.
• CEI CU 100 DE BRATE (HECATONCHIRE)
• creaturi oribile cu 100 de brate. Toate fiind copiii lui URANUS cu GEEA. Acestia sunt aruncati din
scarba de URANUS in TARTARUS (cea mai joasa regiune a lumii) fiind lasati acolo de CRONOS dar
apoi salvati de ZEUS.
• Hecantochiri: BRIAREUS, GYGES, COTTUS
• CICLOPII
• creaturi oribile cu un singur ochi. Copiii lui URANUS cu GHEEA.Acestia sunt aruncati din scarba de
URANUS in TARTARUS (cea mai joasa regiune a lumii) fiind lasati acolo de CRONOS dar apoi salvati
de ZEUS.
• Ciclopi: ARGES, BRONTES, STEROPES, POLIFEM, ANTEU
• ZEII RAURILOR
• ACHELOUS: zeul fluviului cu acelasi nume. Cel mai mare dintre alti 3000 de frati-rauri. Parintele
sirenelor.
• ACHERON: raul tristetii (durerii). Descris in POEMELE HOMERICE.
• ALPHEUS: zeul apei cu acelasi nume care izvora din ARCADIA si se varsa in mare.
• ASOPUS: numele a 5 rauri diferite din Grecia si Turcia
• CLADEUS
• PENEUS
• STYX: cel mai respectat rau de zei.
• NIMFE
• ADRASTEIA: hranitoare a lui ZEUS
• CLYTIE: transformata intr-o planta numita heliotropium (floarea-soarelui)www.cartiaz.ro – Carti si articole online de la A la Z
• CRATAEIS: nimfa din Odiseea lui HOMER.
• DAPHNE: face parte din ceata de vanatoare a zeitei ARTEMIS. Metamorfizata in dafin.
• DRIADE: nimfe ale copacilor (stejari)
• HAMADRIADE: parte integrala a copacilor
• METOPE
• NAIADE: nimfe ale apelor dulci
• NEREIDE: nimfe ale marii Mediteraneene
• OCEANIDELE: nimfe ale oceanelor
• OREADE: nimfe ale muntilor, vailor.
• GIGANTII
• AGRIUS
• ALOADAE
• ORION: vanator gigant
• ANTAEUS: extrem de puternic. Invins de HERCULE.
• ARGUS: gigant cu 100 de ochi
• EROI
• AHILE
• ENEA: a participat la razboiul troian
• HERACLE: cea mai cunoscuta poveste: Cele 12 munci (Dodecathlos). L-a eliberat pe PROMETEU
• ODISEU: regele ITHACAI, Casatorit cu PENELOPA.
• PERSEU: origine argiana
• TEZEU: l-a ucis pe MINOTAUR
• HERACLIZI
• copiii lui HERACLES si DEIANIRA
• HYLLUS: a fost la punerea lui HERACLES pe rug
• MACARIA: jertfita dupa moartea eroului
• FIINTE MITOLOGICE
• AMFISBENA: sarpe monstruos cu 2 capete. Nascuta din sangele gorgonei MEDUSA.
• GORGONE:
• MEDUSA: monstru feminin htonic. Cei care o priveau se prefaceau in stana de piatra. Decapitata de
PERSEU.
• STHENO: nemuritoare
• EURYALE: putea preschimba pe oricine in piatra. Nemuritoare.
• GRAIELE: fiicele lui PHORCYS si CETO. Par grizonat, au un ochi si un dinte pe care le impart intre ele.
Numele lor: ENYO (oroare), DEINO (groaza), PEMPHREDO (alarma).
• HORE: divinitati care vegheau asupra ordinii din natura si societate. Trei la numar: EUNOMIA (disciplina),
DICE (dreptatea) si IRENE (pacea)
• MOIRELE: calauzeau destinele omenesti. Numite si torcatoarele (una torcea, alta depana iar a 3-a curma firul
vietii muritorilor). In mitologia romana ele purtau numele de PARCE. www.cartiaz.ro – Carti si articole online de la A la Z
• CLOTHOS: torcea firul vietii din fusul sau
• LACHESIS: decidea durata vietii fiecarei fiinte
• ATROPOS: taia firul vietii unui om.
• MUZELE:
• CALLIOPE: muza muzicii, cantecului, dansului, elocventei. cea mai inteleapta dintre muze.
• CLIO: muza a istoriei
• ERATO: muza a poeziei erotice. Reprezentata cu o lira in mana, inconjurata de trandafiri si mirt.
• EUTERPE: muza poeziei lirice
• MELPOMENE: muza tragediei
• POLYHYMNIA: muza imnurilor de slava
• TERPSSICHORE: muza dansului si a cantecului coral
• THALIA: muza comediei
• URANIA: muza astronomiei reprezentata ca o adolescenta. Singura muza cu sanii dezveliti ce tinea in mana un glob ceresc.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Ipocrizia uneia dintre secte, profundă până în măduva oaselor, este incapabilă să facă diferenţa dintre Dumnezeul evreilor şi zeii păgâni, dintre evrei şi creştini, dintre prezent şi trecutul de acum 4000 de ani!

IPOCRÍT - s., adj. 1. care arată lucrurile altfel decât sunt; 2. Care este lipsit de sinceritate; 3. s. fățarnic, mincinos, perfid, prefăcut, șiret, viclean, fariseu, trombonist. 4. adj. duplicitar, fals, machiavelic, pestriț, etc…

Porunca a II-a a fost dată doar EVREILOR şi doar în contextul în care ei ÎL DESFIINŢAU PE DUMNEZEU, pentru a-L înlocui cu DIFERITE ALTE ZEITĂŢI, false însă!

Un context care a ţinut de O ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!), contexte care au ţinut de încercarea de a ELIMINA CONCURENŢA (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau SUTE de astfel de obiecte de cult recomandate de Dumnezeu …

Idoli întâlneşti doar în istoria de acum 4000 de ani a evreilor, în Vechiul Testament. Porunca a II –a, pentru acei evrei şi acele vremuri a fost dată. Mântuitorul nu o mai repetă în Noul Testament.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Spuneam şi mai înainte că toate cultele au cel puţin 70 % din cultul "reprezentărilor"? Pentru că în fiecare exploatează excesiv de mult FUNCŢIA DE REPREZENTARE A IMAGINII!

Astfel, „imagini" ale lui Hristos sau ale apostolilor apar în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect!

Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli? Nicidecum, vor spune fiecare. Şi într-adevăr, imagine în creştinism are o cu totul altă funcţie decât aveau idoli în păgânism!

O altă asemănare forţată pe care o pot găsi cârcotaşii ar fi aceea că atât păgânii cât şi noi creştinii avem ochi, cu care putem vedea, şi putem dinte la folosirea "funcţiei reprezentative a IMAGINII". În rest, nici o asemănare...

La fel, în Biserică, icoanele sunt însoţite doar de un "gând" de cinstire, respect, şi legătură cu persoana reală!

| HDeNiSaR a răspuns (pentru milan9):

Pfuiii... m-am plictisit
în discuţie nu era religia mea care de asemenea vorbeşti din auzite.omule nu m-am referit la imagini decorative ci l-a venerarea acestora.
la biserică când te duci şi pupi icoanele ce faci nu te închini lor?
sau...
când te rogi la Dumnezeu nu te rogi cu icoana în mână sau te asezi cu faţa la ea?

| HDeNiSaR a răspuns (pentru milan9):

Probabil nu ai înţeles faptul că doresc un verset biblic care să spună " Închinaţi-vă la Dumnezeu prin intermediul imaginilor"...

şi am mai găsit un verset din Apocalipsa19:10 :
"Atunci i-am căzut la picioare ca să mă închin lui. Dar el mi-a zis: „Ai grijă! Să nu faci lucrul acesta! Eu nu sunt decât un tovarăş de sclavie al tău şi al fraţilor tăi, care au lucrarea de mărturie despre Isus. Închină-te lui Dumnezeu, fiindcă depunerea mărturiei despre Isus este spiritul profeţiei!"

-apostol Ioan a fost atât de emoţionat când un înger i s-a arătat, încât s-a plecat până la pământ înaintea lui în semn de veneraţie.dar îngerul ce i-a spus?

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Îngerul a respins închinarea apostolului DOAR pentru ca exista riscul de a fi confundat cu divinitatea sau considerat "extensie" a Divinităţii, pe când el era doar un "egal".
Mai exista apoi riscul ca cei din jur (niniţiaţi încă deplin în creştinism) să îl confunde pe acel înger cu un zeu – lucru total inacceptabil în situația respectivă (pentru că riscul era real – ei trăiau într-o vreme a idolatriei care Îl excludea pe Dumnezeu). Astăzi nu mai există riscul ca cineva să confunde pe Unicul Dumnezeu cu creaţia!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Este un lucru esenţial faptul că sfinţilor sau obiectelor de cult li se acordă doar "CINSTIRE" şi "NU ÎNCHINARE" (nu divinaţie)!


Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată de polisemia termenului, foarte gravă sub aspect lingvistic, terminologic. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.

Ori ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…
Nu există nici o "speranţă" pentru cârcotaşi happy de a-L confunda pe Dumnezeu cu creaţia Sa minunată…

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Atat timp Hristos fiind cu noi, biserica Sa nu da gres.Caci nici portile iadului nu o vor birui."Un Domn, o credinta, un botez", spune Sf.Pavel.Hristos nu a infiintat mai multe biserici, ci una drept maritoare.Da, esentialul s-a scris in Biblie, dar sunt si o multime de nuante care nu s-au scris, ci au fost propovaduite prin viu grai.

| HDeNiSaR a răspuns (pentru milan9):

Lasa-ma cu interpretarea asta a ta cu cărtile tale teologice că nu mă ajută cu nimic-nu contează că porunca a fost dată de acum 4000 de ani! Porunca este clara? da!
Se arată să nu-ţi faci chip cioplit? DA!
Icoanele sunt chipuri cioplite? DA!

ICOÁNĂ, icoane, s. f. 1. 2. Fig. Imagine, chip. – Din sl. ikona.

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Ce-mi place de voi la maxim!
când aveţi un verset biblic care va apără aparent punctul de vedere il duceţi până şi în Australia dar când sunt versete care condamnă doctrinele creştinătăţi ştiţi ce spuneţi:
Că trebuie date în contextul de azi nu cel de 4000 de ani.

DA! Milan9 trebuie să recunosc de data asta m-ai uimit nu glumă!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

"Anacronicul" (mai ales unul dintr-o sectă ce exploatează LA MAXIM IMAGINEA) nu iese din definiţia ipocritului (pe care am dat-o mai sus)…

Porunca a II-a nu se citeşte habotnic şi ANACRONIC, în contextul evreilor de acum 4000 de ani, ci în contextul de azi, în cel al creştinilor...
Poate cineva să-şi imagineze ce se afla deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI? Se aflau STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR, şi asta char la porunca lui Dumnezeu!

Asta ce înseamnă? Că trebuie să dăm jos ochelarii de cal, că trebuie să renunţăm odată la ipocrizie şi să vedem că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit context!
Un context care a ţinut de O ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!), contexte care au ţinut de ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau SUTE de obiecte de cult…

Şi câte confuzii se nasc din IGNORANŢĂ şi din eludarea contextelor istorice. Aproape 40000 de secte au luat naştere doar pe această cale, a "SFINTEI IGNORANŢE"…

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Este un lucru esenţial faptul că sfinţilor sau obiectelor de cult li se acordă doar "CINSTIRE" şi "NU ÎNCHINARE" (nu divinaţie)!


Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată de polisemia termenului, foarte gravă sub aspect lingvistic, terminologic. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.

Ori ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…
Nu există nici o "speranţă" pentru cârcotaşi happy de a-L confunda pe Dumnezeu cu creaţia Sa minunată…

| HDeNiSaR a răspuns (pentru milan9):

La fel ca la colegul tău-când citesc un răspuns de al tău mă apuca durerile de cap: datorită ţie am făcut vânzare la farmacie laughing

deci tu când te duci la biserică- te înclini nohhh? ...bine de ştiut

| HDeNiSaR a răspuns (pentru milan9):

Dacă au fost date doar evreilor atunci ia şi fă vreo câteva crime (poate ajungi şi criminal în serie).sau pleacă l-a furat, adulterul te aşteaptă, ceilalti dumnezei unde i-ai lasat? astea de ce nu le faci? că doar poruncile sunt ale evreilor.
drum bun!

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

"La fel cum te-ai uita la o fotografie de-a mamei tale dragi.Ce te inchini la fotografie? Daca sa admitem ca sa nu avem icoane, atunci nici fotografii nu am avea voie sa avem."
Păi la fotografia lui mami meu şi tati meu nu te închini.nu cred că intri în casă şi vezi poza, te pui în genunchi şi o pupi, icoanele pentru asta au fost făcute.pentru închinarea la ele.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Porunca a II-a nu se citeşte habotnic şi ANACRONIC, în contextul evreilor de acum 4000 de ani, ci în contextul de azi, în cel al creştinilor...
"Anacronicul" (mai ales unul dintr-o sectă ce exploatează LA MAXIM IMAGINEA) intră tot în definiţia ipocritului…

Poate cineva să-şi imagineze ce se afla deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI? Se aflau STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR, şi asta char la porunca lui Dumnezeu!

Asta ce înseamnă? Că trebuie să dăm jos ochelarii de cal, că trebuie să renunţăm odată la ipocrizie şi să vedem că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit context!
Un context care a ţinut de O ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!), contexte care au ţinut de ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau SUTE de obiecte de cult…

Şi câte confuzii se nasc din IGNORANŢĂ şi din eludarea contextelor istorice. Aproape 40000 de secte au luat naştere doar pe această cale, a "SFINTEI IGNORANŢE"…

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Icoanele nu au fost făcute "pentru închinarea la ele", ci pentru funcţia lor reprezentativă, imagistică, prin care se intensifică sentimental religios, se conturează mai bine sentimental PREZENŢEI lui DUMNEZEU, care ştim că există şi ne aude dar la fel de bine ştim şi ce uşor facem abstracţie de El, de prezenţa Lui.

"Ochii care nu se văd se uită" spunea cineva, ori asta se întâmplă şi atunci când lipsa de concentrare la rugăciune ne face să-L considerăm prea departe, prea abstract pe Dumnezeu.

Aşa putem înţelege de ce încă din seciolul al doilea existau deja (cine ştie de cât timp) reprezentări iconografice pe pereţii din catacombele creştinilor …

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Dacă soţia sărută şi strange în braţe (simbolic) o fotografie cu un bărbat simpatizat, altul decât soţul(!), atunci soţul intră la idei şi are toate motivele să fie "deranjat", şi i-ar da şi el atunci "a doua poruncă"!

Dar dacă fotografia "strânsă în braţe" este a soţului (în lipsa lui, desigur), nu ar fi ridicol soţul şi exagerat, să ridice un scandal din cauza asta în casă? happy

La fel este şi cu motivul pentru care Dumnezeu a lăsat porunca a II-a! Pentru eliminarea concurenţei zeilor falşi prin care evreii îl PĂRĂSEAU CU TOTUL PE DUMNEZEU!

Dar obiectele de cult (şi icoanele) dimpotrivă, ele nu îndepărtează de Dumnezeu, ci au ca singur scop APROPIEREA DE EL. Ele chiar TRIMIT GÂNDUL mai aproape de Dumnezeu happy

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Dacă tu pleci într-un loc departe, în război să spunem, iar soţia ta NU vrea să rămână cu nici o fotografie de-a ta, bineînţeles că nu o să creezi o mare ceartă din cauza asta, nu o să te superi foarte mult pe ea, nu o să dai divorţ din cauza asta.

DAR, ţi se va părea totuşi ciudat că refuză să te păstreze în fotografie, să păstreze un mijloc de "apropiere" ("un fel" de apropiere, simbolică, afectivă, un pretext meditativ, ceva asemănător)… thinking

Un alt aspect în afara "neutralităţii" faţă de icoane ca simboluri, îl reprezintă faptul că nici nu poţi să tratezi cu necinste un "mijloc" devenit simbol.
Nu poţi spre exemplu să faci orice cu hârtia revistei care are chipuri ale Mântuitorului, Maicii Sale, ale apostolilor, etc…

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Chiar dacă tu exişti, şi fiinţial şi telepatic, soţia ta, în lipsa ta va simţi validitatea dictonului "ochii care nu se văd se unită". happy

Nu este vreo nouă descoperire faptul că Dumnezeu este pretutindeni, DAR, întotdeauna, sunt contexte care INTENSIFICĂ SENTIMENTUL RELIGIOS:
-rugăciunea,
-cântarea,
-Biserica ca şi loc special,
-meditaţia,
-imaginea - exploatată intens de toate cultele, smirna şi tâmâia, etc...)

Deci este nevoie de astfel de CONTEXTE ce INTENSIFICĂ sentimental religios, chiar dacă, Dumnezeu este pretutindeni...

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Este un lucru esenţial faptul că ICONELOR li se acordă doar "CINSTIRE" şi "NU ÎNCHINARE" (nu divinaţie)! Au doar valoare simbolică şi harică, sunt doar obiecte de cult, tot la fel cum evreii nu se "temeau" de setele de feluri de obiecte de cult adoptatea la recomandarea profeţilor şi chiar a lui Dumnezeu...

Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată de polisemia termenului, foarte gravă sub aspect lingvistic, terminologic. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Ori ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…
Nu există nici o "speranţă" pentru cârcotaşi happy de a-L confunda pe Dumnezeu cu creaţia Sa minunată…

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Dumnezeu a cerut evreilor ca aceştia SĂ AIBĂ OBIECTE DE CULT pentru că acestea aveau rolul de a INTENSIFICA sentimentul religios, de a sugera SEMNIFICAŢII spirituale. Cel ce sfinţeşte este însă Harul divin!

Creştinismul a folosit încă DE LA ÎNCEPUTUL lui obiectele de cult ( icoanele de acum 2000 de ani!), după modelul evreilor!

Dumnezeu este Cel care, în Vechiul Testament, LE-A DAT PORUNCĂ să-şi facă statui cu CHIPUL HERUVIMILOR aşezaţi chiar deasupra CELE ZECE PORUNCI! Acele CHIPURI erau un alt fel de ICOANE!

Deci, aşa cum DUMNEZEU I-A PORUNCIT în Vechiul Testament lui Moise dimensiunile exacte ale acelor STATUI DIN AUR!) pentru a apropia pe oameni de planul spiritual, tot la fel, icoanele primelor comunităţi creştine, precum ICOANA Mântuitorului erau DOAR un SIMBOL de legătură, care făcea TRIMITERE LA DUMNEZEU!

| OmuFoarfeca a răspuns:

Pai daca persoana de dinainte a sarutat icoana/crucea si este bolnava normal ca este un grad mare de infectare si se poate transmite prin microbi, dar oricum e destul de scarbos sa pupi icoana dupa ce a fost in contact cu atatia oameni si nu cred ca se iau masuri in aceasta problema cred ca nici nu le pasa popilor sau oricui din biserica. Eu nu merg la biserica dar dingurele masuri le poti lua tu.

| JustSolutions a răspuns:

Nu cred ca se poate intampla asa ceva oricum daca cineva sar imbolnavi ar faceo tot cu stiinta lui dumnezeu

Întrebări similare