| ucin a întrebat:

Intrebarea mea este cu privire la sarutatul icoanelor in traditia crestin-ortodoxa.
Daca o persoana sufera fara sa stie de-o boala ce se poate transmite prin saliva, in momentul sarutarii unei icoane, este logic ca o cantitate infima de saliva infestata va ramane pe icoana.
Este posibil ca o alta persoana ce saruta icoana sa se infesteze?
Slujitorii bisericii aplica metode de combatere a acestei probleme?
Daca da, care sunt acestea si cum functioneaza?

63 răspunsuri:
| HDeNiSaR a răspuns:

Pe bune acum dar unde se arată în Biblie că trebuie să lingi icoanele?
În Exodul se arată foarte clar să nu te închini la icoane de fapt spune nici să nu-ţi faci chip cioplit dar să te mai închini.

| BlackSulphur a răspuns:

Este o diferenta intre a saruta si a linge.
Oricum, da, poti lua boli, insa nu te gandi ca o sa te trezesti cu SIDA sau Siphilis. Doar o raceala, acolo, sa fie, caci mai nou lumea se treateaza la biserica, nu mai merge la doctor.

| Mădă0611 a răspuns:

Buna!
Din cate am observat, in unele biserici sunt niste tanti care sterg icoanele cu solutie de geamuri si carpa, dar nu prea conteaza, oricum oamenii nu stiu de bacterii (care se inmultesc singure la vreo 20 de minute) si daca se imbolnavesc, icoanele nu sunt pe lista suspectilor. Becali a zis ca dracu da idei oamenilor ca pe lingurita cu care se impartasesc sunt microbi, tu esti prin zona. laughing

| OmuFoarfeca a răspuns:

Pai daca persoana de dinainte a sarutat icoana/crucea si este bolnava normal ca este un grad mare de infectare si se poate transmite prin microbi, dar oricum e destul de scarbos sa pupi icoana dupa ce a fost in contact cu atatia oameni si nu cred ca se iau masuri in aceasta problema cred ca nici nu le pasa popilor sau oricui din biserica. Eu nu merg la biserica dar dingurele masuri le poti lua tu.

| milan9 a răspuns:

Scopul NU era acela de a interzice obiecte care să medieze cinstirea lui Dumnezeu. Scopul era evitarea politeismului, ferirea evreilor de cultul zeităţilor păgâne, foarte răspândit pe atunci printre toate popoare învecinate.

Riscul de corupere era foarte mare, şi de aceea era nevoie de această poruncă din decalog. Ori, popoarele invecinate, se închinau nu numai acelor zeităţi, ci divinizau înseşi statuile care reprezentau acele zeităţi, atribuindu-le aceleaşi puteri supranaturale. De aceea Dumnezeu, poruncind: "Să nu-ţi faci chip cioplit ca să i te închini", motivează imediat, adăugând: "căci Eu sunt Domnul Dumnezeul tău" (această completare ulterioară explică faptul că interdicţia viza zeităţile multiple).

Ori, noi creştinii nu credem că icoanele ar fi Dumnezeu(!) ori că ar avea în sine putere divină... Şi nu lor ne rugăm, şi nu în ele ne punem încrederea (icoanele nu se cinstesc excluzându-L pe Dumnezeu), ci – precum ne-o spune sinodul Tridentin –

Porunca a doua a fost data doar într-un context istoric izolat – mai exact acum 3500 de ani. Astăzi nici evreii și nici un alt popor nu se mai confruntă cu zeități false, păgâne...

| milan9 a răspuns:

Pentru alte neînţelegeri legate de această întrebare, porunca a II-a nu se citeşte habotnic şi ANACRONIC, în contextul evreilor de acum 4000 de ani, ci în contextul de azi, în cel al creştinilor...

Toată lumea ştie ce se afla deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI!
Se aflau STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR DIN AUR, şi asta chIar la porunca lui Dumnezeu!

Asta ce înseamnă? Că trebuie să renunţăm interpretarea obtuză şi să vedem că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit context, nu al creştinilor ci al evreilor, şi nu celor de acum, ci de acum 4000 de ani în urmă!

Un context care a ţinut de o ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!), contexte care au ţinut de ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau SUTE de obiecte de cult…

Şi câte confuzii se nasc din IGNORANŢĂ şi din eludarea contextelor istorice. Aproape 40000 de secte au luat naştere doar pe această cale, a "sfintei ignorante"…

| milan9 a răspuns:

Este de bun simţ faptul că sărutarea lor nu este obligatorie, nu este impusă de nimeni, nu este condiţie pentru mântuire...

Acesta este însă o formă de manifestare a unui respect sau a unei unei consideraţii umane...

Chiar şi simplul gând de respect este tot o formă de manifestarea a cinstirii persoanei respective...

În privinţa riscurilor unei eventuale îmbolnăviri, acestea sunt limitate de faptul că aceste obiecte se dezinfectează periodic.

| milan9 a răspuns:

Sunt astăzi în lume cel puţin 30 de boli foarte grave din categoria "BTS", dar pe nici una nu o vei lua prin atingerea de o icoană.
Toate acele 30 de "BTS" le vei lua însă prin alt fel de atingere, dar nimeni nu-şi face pobleme pentru asta, deşi contactarea uneia singure din cele 30 duce spre exemplu la scaderea cu 30% a sanselor de a avea copii. O infectare de care poti sa nu afli niciodata...

| milan9 a răspuns:

Un tânăr din Statele Unite (ţara cu cel mai performant sistem medical din lume) are în medie (a se înţelege că nu fiecare!) 2, 3 boli cu transmitere sexuală.

HPV – Human Papiloma Virus este cea mai întâlnită, şi la fiecare contactare (chiar dacă e urmată de vindecare) scade cu 30% şansele de a mai avea copii! După 2-3 contactări (şi vindecări) afli că nu mai poţi avea copii. Dar la sistemul medical de la noi? Sau suntem noi atât de înapoiaţi şi izolaţi de nu au ajuns la noi aceste boli? Nu aş crede!

Şi atunci ce este mai important? Să ne interesăm de probleme fictive nedemonstrate de nimeni niciodată (ca să vezi, presupusa infectare prin atingerea "simbolică" a icoanelor) sau de problemele reale ale infectării ÎN DEPLIN ACORD CU IMORALITATEA: "BTS"-urile se datorează ÎN PRINCIPAL partenerilor multipli de întreţinere a relaţiilor sexuale…

| Wøodenpints a răspuns:

Dacă o să am vreodată herpes, am să intru în toate bisericile în care apuc și o să-mi frec buzele de toate icoanele.

| milan9 a răspuns (pentru Wøodenpints):

Şi asta este pentru Dumnezeu o cale de a te aduce în Biserică... happy

| Wøodenpints a răspuns (pentru milan9):

Deci când mă duceam prin curțile bisericilor să mă piș pe-acolo, tot mâna lu' dumnezeu era?

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Multi nu inteleg diferenta dintre idol si icoana.
Idolul era in locul domnului, iar icoana nu este Dumnezeu ci doar o reprezentare.

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Si de ce ai nevoie de icoane pentru a te ruga la Dumnezeu?
Uimeşte-mă!

| milan9 a răspuns (pentru Maxim96):

Ca definiție metaforică, cea mai potrivită este aceea de "FEREASTRĂ" spre lumea spirituală, spre persoane cu existență reală.

ICOANEI NU I SE ADUCE ÎNCHINARE, CA LUI DUMNEZEU, ci doar cinstire, ca simbol şi cale de apropiere!

Icoana valorifică funcția de reprezentare a imaginii, iar valorificarea acestei funcții este întâlnită în absolut toate cultele creștine!

ICOANEI NU I SE ADUCE ÎNCHINARE, CA LUI DUMNEZEU, ci doar cinstire, ca simbol, ca pretext al amintirii persoanelor cărora li se datorează cinstire amintirii lor!

Concret, cei care au acasă albume cu fotografii, nu se închină la ele (!), chiar dacă le privesc de multe ori cu emoţie! Pot cinsti amintirea lor şi fără să se închine la ele. La fel este şi cu rolul obiectelor de cult precum icoanele, (evreii aveau şi ei STATUI din aur REPREZENTÂND PE HERUVIMI, şi asta la CEREREA EXPRESĂ A LUI DUMNEZEU!

| milan9 a răspuns (pentru Maxim96):

TOATE CULTELE FOLOSESC IMAGINEA!
Toate denominaţiunile sectante au cel puţin 70 % din cultul "reprezentărilor"! Fiecare cult creştin exploatează excesiv FUNCŢIA DE REPREZENTAREA A IMAGINII!

De ce spun că au şi ei cel puţin 70 % din cultul "reprezentărilor"? Pentru că în fiecare cult creştin exploatează excesiv FUNCŢIA DE REPREZENTAREA A IMAGINII!

Astfel, „imagini" ale lui Hristos şi ale sfinţilor, apar în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect! Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli? La fel, în Biserică, icoanele sunt însoţite doar de un "gând" de cinstire, respect, şi legătură cu persoana reală!

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Nu e neaparat sa te rogi in fata icoanelor.Ele sunt niste obiecte de cult care ne infatiseaza chipul Mantuitorului, Maicii Domnului, Sfintilor, scene biblice.Nu le aducem inchinare ca lui Dumnezeu, ci le cinstim.La fel cum te-ai uita la o fotografie de-a mamei tale dragi.Ce te inchini la fotografie? Daca sa admitem ca sa nu avem icoane, atunci nici fotografii nu am avea voie sa avem.

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Odată ce au apărut o sută şi o mie de sfinţi doar normal trebuie şi o icoană pentru al putea identifica.
Arată-mi verset biblic în care se arată să cinstim icoanele?
Ioan 4:23, 24: "Totuşi, vine ceasul, şi acesta este acum, când închinătorii adevăraţi i se vor închina Tatălui cu spirit şi cu adevăr, căci astfel de închinători caută Tatăl. Dumnezeu este Spirit şi cei care i se închină trebuie să i se închine cu spirit şi cu adevăr". -
Cei ce folosesc chipuri sau icoane ca ajutoare în închinare nu i se închină lui Dumnezeu "în spirit" deoarece ei depind de ceea ce văd cu ochii fizici.

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

La al 7-lea sobor ecumenic s-a pus odata si pentru totdeauna cinstirea icoanelor.Ele sunt inca din primele veacuri ale crestinismului. Evanghelistul Luca a pictat icoana Maicii Domnului.

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Verset Biblic în care se arată că Luca a pictat icoana Maicii Domnului!
Când Dumnezeu a dat porunca a doua israeliţii tocmai asta făceau.
apoi Dumnezeu a detaliat-o în Deuteronomul 4:15-18
"Fiţi deci foarte atenţi la sufletele voastre, fiindcă n-aţi văzut nicio imagine în ziua aceea, când Iehova v-a vorbit la Horeb din mijlocul focului, 16 ca nu cumva să faceţi ce este rău, făcându-vă vreun chip cioplit, imaginea vreunui simbol, reprezentarea unui bărbat sau a unei femei, 17 reprezentarea vreunui animal de pe pământ, reprezentarea vreunei păsări înaripate care zboară pe cer, 18 reprezentarea vreunui animal care se mişcă pe pământ, reprezentarea vreunui peşte din apele de sub pământ. "

"reprezentarea unui bărbat sau a unei femei*"

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Dar ce spui de cel al 7 sobor ecumenic?

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Teologie pură!
Biblia la gunoi cu ea!

| Maxim96 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Dar singura sursa este Biblia vrei sa zici?

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Atunci cand te rogi lui Dumnezeu, tot "în duh" sau "în spirit" te rogi pentru că icoana es tedoar o "metaforă"o "FEREASTRĂ" spre lumea spirituală, spre persoane cu existență reală.

ICOANEI NU I SE ADUCE ÎNCHINARE, CA LUI DUMNEZEU, ci doar cinstire, ca simbol şi cale de apropiere!

Icoana valorifică funcția de reprezentare a imaginii, iar valorificarea acestei funcții este întâlnită în absolut toate cultele creștine!

ICOANEI NU I SE ADUCE ÎNCHINARE, CA LUI DUMNEZEU, ci doar cinstire, ca simbol, ca pretext al amintirii persoanelor cărora li se datorează cinstire amintirii lor!

Concret, cei care au acasă albume cu fotografii, nu se închină la ele (!), chiar dacă le privesc de multe ori cu emoţie! Pot cinsti amintirea lor şi fără să se închine la ele. La fel este şi cu rolul obiectelor de cult precum icoanele, (evreii aveau şi ei STATUI din aur REPREZENTÂND PE HERUVIMI, şi asta la CEREREA EXPRESĂ A LUI DUMNEZEU!

| milan9 a răspuns (pentru Maxim96):

Porunca a II-a nu se citeşte habotnic şi ANACRONIC, în contextul evreilor de acum 4000 de ani, ci în contextul de azi, în cel al creştinilor...

Poate cineva să-şi imagineze ce se afla deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI? Se aflau STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR, şi asta char la porunca lui Dumnezeu!

Asta ce înseamnă? Că trebuie să dăm jos ochelarii de cal, că trebuie să renunţăm odată la ipocrizie şi să vedem că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit context!
Un context care a ţinut de O ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!), contexte care au ţinut de ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau SUTE de obiecte de cult…

Şi câte confuzii se nasc din IGNORANŢĂ şi din eludarea contextelor istorice. Aproape 40000 de secte au luat naştere doar pe această cale, a "SFINTEI IGNORANŢE"…

| HDeNiSaR a răspuns (pentru milan9):

Si cand te duci la biserică şi pupi icoana aia ce mai e?

| HDeNiSaR a răspuns (pentru Maxim96):

Da la mine singura sursă adevărată este Biblia.Nu mă interesează că la scoala voastră de teologie vă predă învătături omeneşti.
nu laşi Biblia pentru o altă carte.
şi nu m-ar deranja deloc dacă ar fi ceva de genu "să vă închinaţi cu ajutorul icoanelor" cu verset Biblic unde se arată cele spuse: ar fi perfect...
dar nohhh... fiecare de capul lui, cu interpretarea lui-si " ce mai contează Biblia când totul e atat de perfect" nu?

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Spuneam că toţi avem acasă albume cu fotografii, uneori le strângem puternic în mână pe ale celor dragi, iar o fotografie a persoanei iubite se întâmplă poate să o şi săruţi gândindu+te la acea persoană.

Dar asta nu înseamnă că cineva se închină la ele! Se cinsteşte doar amintirea celor dragi, fără să se închine nimeni la ele.


| HDeNiSaR a răspuns (pentru milan9):

Ce context dai tu acolo omule bun? si astea ce mai sunt?
Faptele 17:29
Isaia 42:8
Ieremia 10:14, 15
Isaia 44:13–19
Ezechiel 14:6
1 Ioan 5:21
1 Corinteni 10:14, 20



Şi astea trebuie date în contextul de azi? Pardon! cum spuneai? a daaaaa! a "CREŞTINILOR"!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

La fel este şi cu rolul obiectelor de cult (precum icoanele). Au valoare simbolică, artistică, inspiră gândul să transceadă spaţio-temporalitatea concretă pentru a trece într-o altă dimensiune (în acest sens icoana este ca o "fereastră" spre acea "altă dimensiune").

Icoanele reprezintă un "pretext" pentru a conştientiza apropierea persoanelor sfinte ce există cu adevărat în planul ce depăşeşte limitele noastre senzoriale!

Evreii aveau şi ei sute de obiecte de cult, STATUI din aur REPREZENTÂND PE HERUVIMI, şi asta la CEREREA EXPRESĂ A LUI DUMNEZEU!

Întrebări similare