| Jardelin a întrebat:

Cine salveaza o viata salveaza o lume!
Cu credinţa-n suflet şi crucea-n mână preoţii ortodocsi ucrainieni s-au interpus intre cele doua tabere pentru a opri violenţele de la Kiev!

http://www.ortodoxiatinerilor.ro/......ev-ucraina

Ce parere aveti despre aceasta actiune a preotilor ucrainieni? Poate fi considerata un exemplu de iubire pentru semeni?

"Fericiti facatorii de pace, ca aceea fiii lui Dumnezeu se vor chema!" (Matei 5:9)

20 răspunsuri:
| William a răspuns:

Daca era o stire care ar fi stricat si mai mult imaginea preotilor ar fi fost difuzata pe toate posturile dar cum nu este, cel mai probabil nu va fi difuzara decat odata in Ucraina.

| Jardelin explică (pentru William):

Buna observatie! Bravo!

| Hombre a răspuns:

Nu. Ei au iesit acolo pentru stingerea unui conflict intre tabere, chestiune avantajoasa doar pentru cei de la putere. Cei care merita tot respectul acolo sunt cei care au murit si cei ce lupta pentru libertatile lor, inclusiv ale preotilor. Lasă vrajeala cu "iubire pentru semeni,"de regula biserica se pupa in fund reciproc cu puterea.

| Jardelin explică (pentru Hombre):

Ceea ce ai scris tu, este un cometariu rautacios si la limita penibilului! Preotii sau implicat pentru ca au inceput sa moara oameni si pentru ca trebuie oprita varsarea de singe, nu pentru ca "se pupa in fund reciproc cu puterea". Dezamagitoare interpretare din partea ta!

Daca nu se implicau, nu era bine, erau criticati ca nu iau atitudine. Daca se implica iarasi nu e bine, ca cica fac jocurile uneia din parti! Tu esti ca soacra cea afurisita care mereu cauta cusururi!


| Hombre a răspuns (pentru Jardelin):

"Tu esti ca soacra cea afurisita care mereu cauta cusururi!"

Iar tu esti ori prea tanar ori naiv sa crezi ca tot se mananca. Ucrainieni au dat jertfa cea mai mare de oameni dintre tarile ex-sovietice pentru independenta lor fata de rusi si iata ca acum cand credeau ca au scapat au cazut iar in ghearele rusilor. Popii aceea care sunt acolo sunt niste curve ordinare bagati de putere la inaintare (imi doresc sa nu am dreptate) sa stinga conflictul care dupa cum ti-am mai spus e in avantajul puterii. De ce acesti mari iubitori de suflete nu s-au implicat de la inceput!? De ce preotimea Ucrainei nu a luat atitudine de la inceput alaturi de popor daca il iubeste. Nu Gicule ei sunt acolo pe post de "spargatori de greva" daca stii cu ce se mananca aia, esti prea mic sa intelegi manevrele politice. Tu esti cu credinta si inghiti tot fara sa rumegi.

| Jardelin explică (pentru Hombre):

Si daca am eu dreptate iar tu te inseli? Daca popii aia care stau in bataia pustii nu sint niste spargatori de greva si sint minati doar de convingerile lor religioase? Nu e pacat sa-i jignesti bazindu-te pe niste presupuneri?

Deocamdata la nivel de fapte au arat ceva, niste lucruri extraordinare! Faptul ca s-au bagat la mijloc ca sa nu mai bata aia intre iei denota si curaj si niste convingeri puternice. Eu zic sa fim mai retinuti in a-i acuza si a-i murdari fara sa avem niste dovezi.

| Hombre a răspuns (pentru Jardelin):

"Deocamdata la nivel de fapte au arat ceva, niste lucruri extraordinare! Faptul ca s-au bagat la mijloc ca sa nu mai bata aia intre iei denota si curaj si niste convingeri puternice.'
Care convingeri, tu esti cu pluta? Convingeri are poporul nu ei. Cel din mijloc nu e decat o bariera si atat.

| Jardelin explică (pentru Hombre):

Bai nea Hombre, tu si daca vezi un popa hranind un sarac tot asa ai sa zici ca popa e omul puterii si probabil aia este o mita electorala! Nu ai sa crezi niciodata ca sint si oameni din biserica minati de convingeri si ca sint apolitici!

| Hombre a răspuns (pentru Jardelin):

Gresit, cunosc un popa cu mare spiritualitate in el si mai cunosc inca 3, niste fatarnici. Toti popi sunt apolitici, ei nu pot fi membri ai partidelor, insa in sinea lor toti au convingeri politice si interese.

| Jardelin explică (pentru Hombre):

Pai si militarii au convingeri politice in sinea lor pentru ca au drept de vot ca si popii, desi armata ca institutie este apolitica. Iar militarii nu sint desconsiderati din cauza asta.

Dar ma surprinde ca pentru prima oara ai spus ceva pozitiv despre un popa "cu mare spiritualitate". De unde stii ca cei din Ucraina care au iesit in strada, nu sint semenea aceluia despre care ai o parere buna?

| milan9 a răspuns (pentru Jardelin):

Referitor la ce se parafrazeaza tendentios de unii („mă rog lui Dumnezeu ca armele nucleare făurite de voi şi încredinţate vouă să rămână pe vecie în mâna lui Dumnezeu şi să fie folosite doar în politica de intimidare şi în represalii") trebuie vazuta in primul rand intentia, iar in contextul in care esti dator sa fii permanent activ pe tabla de sah a politicii si diplomatiei internationale, esti dator sa ai o armata, sa ai un ministru al apararii, dar si o exclusiva dorinta de a mentine pacea.
Persoana citata mai sus (despre care se pretinde ca ar fi un ierarh rus) i; i manifesta in mod ferm si fara echivoc dorinta puternica de a mentine cu orice pret "PACEA".

| danay72 a răspuns:

E important sa fim impaciuitori, dar oricat ar incerca oamenii sa faca pace, azi nu e pace.Doar Dumnezeu va pune capat acestui lucru.Psalmi37:9-11,Romani12:17-21

| Narcis2007 a răspuns:

Intentia e buna dar cei de la putere trebuie schimbati neaparat(in mod pasnic am vazut ca nu se poate)

| fllu07 a răspuns:

Trebuie sa recunosti ca nu au avut o motivatie corecta. sigur au avut ei (preotii) un avantaj facand aceasta actiune. si sa presupunem ca au fost motivati de iubire pentru semeni, foarte bine. dar cu o floare nu se face primavara, nici cu o fapta buna dupa sute de ani de fapte rele nu poti sa-ti schimbi reputatia. uite ce materiale am gasit eu referitor la implicarea bisericii Ortodoxe in Iugoslavia:
Biserică şi război
Ce rol a jucat Biserica Ortodoxă Sârbă în conflictul din Balcani? Aceasta a fost tema tratată de curând în cadrul unei mese rotunde la care au participat conducătorii bisericilor Ortodoxă şi Protestantă din Elveţia, Germania, Grecia, Marea Britanie, Rusia, Serbia, Statele Unite şi Suedia. Christ in der Gegenwart (Creştinul contemporan), un cotidian catolic editat în Germania, a relatat că discuţiile au fost organizate de Consiliul Mondial al Bisericilor şi s-au purtat la Geneva, Elveţia. Discuţiile au urmat declaraţiilor neîntemeiate potrivit cărora Biserica Ortodoxă Sârbă a fost părtinitoare în război, „acordând sprijin substanţial" taberei favorite. În pofida gravelor acuzaţii, majoritatea participanţilor la discuţii au votat pentru păstrarea Bisericii Ortodoxe Sârbe ca membră a Consiliului Mondial al Bisericilor, deşi „nu toate diferenţele de opinie [au putut fi] soluţionate".

„În prezent, războaiele şi ştirile despre războaie sunt la ordinea zilei pe tot globul, iar armata patriei noastre trebuie să fie gata în orice clipă să ocrotească de duşmani şi de pretenţiile acestora poporul rus şi tot ce are el sfânt." (PATRIARHUL KIRIL, CAPUL BISERICII ORTODOXE RUSE) nu a spus Isus sa ne iubim dusmanii? matei 5:44

Arme nucleare „în mâna lui Dumnezeu"?
Biserica Ortodoxă Rusă a binecuvântat munca celor răspunzători de stocarea şi întreţinerea armelor nucleare ale Rusiei. Într-un mesaj citit în timpul unei ceremonii ce s-a ţinut în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova şi publicat în ziarul Krasnaia Zvezda, patriarhul Alexei al II-lea al Bisericii Ortodoxe Ruse a afirmat: „Mă rog lui Dumnezeu. . . ca armele nucleare făurite de voi şi încredinţate vouă să rămână pe vecie în mâna lui Dumnezeu şi să fie folosite doar în politica de intimidare şi în represalii".

„Foarte apreciaţi de KGB"
Chiar şi după 1945, când cel de-al doilea război mondial a luat sfârşit, Biserica Ortodoxă a continuat să le fie utilă comuniştilor. În publicaţia The Soviet Union: The Fifty Years, editată de Harrison Salisbury, se arăta motivul: „După încheierea războiului, conducătorii Bisericii s-au conformat exigenţelor războiului rece dictate de politica externă dusă de Stalin".
Cartea The Sword and the Shield, apărută recent, prezintă în ce mod conducătorii Bisericii au slujit intereselor sovietice. Aici se arată că patriarhul Alexei I, care l-a succedat la patriarhie pe Serghei în 1945, „a intrat în Consiliul Mondial al Păcii, o organizaţie care promova interesele sovietice, creată în 1949". În carte se mai precizează că atât el, cât şi mitropolitul Nikolai „au fost foarte apreciaţi de KGB [Comitetul Securităţii Statului Sovietic] ca agenţi de influenţă".
E demn de reţinut ce a declarat patriarhul Alexei I în 1955: „Biserica Ortodoxă Rusă sprijină politica externă de pace dusă de guvernul nostru nu pentru că Bisericii i-ar lipsi libertatea, cum zic unii, ci pentru că politica sovietică este dreaptă şi corespunde idealurilor creştine pe care le propovăduieşte Biserica".
În ediţia din 22 ianuarie 2000 a ziarului londonez The Guardian au fost citate cuvintele preotului dizident ortodox Georgi Edelstein: „Toţi episcopii erau aleşi cu mare grijă, astfel încât să coopereze cu guvernul sovietic. Toţi erau agenţi KGB. Se ştie foarte bine că patriarhul Alexei a fost recrutat de KGB, având numele de cod Drozdov. Azi [episcopii] duc aceeaşi politică pe care au dus-o cu 20 sau 30 de ani în urmă".

| Jardelin explică (pentru fllu07):

Auzi, din tot ce mi-ai scris tu eu am inteles in general lucruri bune despre Biserica Ortodoxa Rusa! Iar faptul ca Biserica Ortodoxa Rusa a fost infiltrata de agenti KGB nu ma mira, si de lucrul asta este responsabil KGB-ul, nu biserica ca doar nu le-o zis ea KGB-istilor "hai baieti veniti, ca numai voi ne mai lipseati". Ca sa nu mai spun ca si alte biserici din alte state comuniste erau infiltrate de securisti. Si la noi in biserica noastra au fost racolati preoti, si la alte culte daca nu stiai, inclusiv din cultele neoprotestante, mai ales astia pentru ca aveau legaturi cu America. Asa ca, nu inteleg de ce faci atita caz.

| ADN30 a răspuns (pentru Jardelin):

Nu fac caz, doar iti arat faza care vrei sa nu o vezi a ortodoxiei. cum fapte in general bune despre bis. o. din rusia? nu ar trebui sa fie unitate TOATA BISERICA ORTODOXA? faptul de a incerca sa rezolvi situatia spunand ca si alte culte s-au implicat in politica, razboi, etc... nu scuza cu nimic. problema ii ce face DREAPTA CREDINTA?

| milan9 a răspuns (pentru Jardelin):

Dar oare Biserica face acele lucruri sau libertatea omului?

| Jardelin explică (pentru ADN30):

Eu nu incerc sa rezolv nici o situatie! Ti-am prezentat niste fapte si punct. Nu scuz si nu acuz pe nimeni. Asa s-a intimplat in istorie, ca bisericile sa fie implicate, de multe ori fara voia lor in actiuni politice. Bisericile sint formate din oamenii, iar oamenii au slabiciuni si virtuti, calitati sau defecte. Asta e situtatia! Nu mai putem schimba nimic din trecut, dar putem pe baza trecutului sa tragem niste concluzii si sa ne straduim pe viitor sa fim asa cum trebuie!

| fllu07 a răspuns (pentru Jardelin):

O intrebare: ai spus mai sus : "Auzi, din tot ce mi-ai scris tu eu am inteles in general lucruri bune despre Biserica Ortodoxa Rusa!"
daca dusmanii rusilor intr0un conflict sunt alte tari ortodoxe? de exemplu ucraina, Romania, estonia, Grecia, cipru, Bulgaria, su un front comun intre tarile astea impotriva rusiei. cum intelegi tu cuvinele lui kiril? se duc ortodocsii pe front impotriva fratilor lor? atata timp cat o biserica isi are "radacinile" sa spun asa, pana la granitele tarii in care activeaza, biserica respectiva nu are nici o valoare. este doar o cladire impunatoare, impodobita cu aur, sursa de spalare de bani si afaceri murdarewinking

| milan9 a răspuns (pentru Jardelin):

Ce legatura poate avea razboiul cu credinta. Razboiul apare prin ignorarea normelor de credinta (razboiul de cucerire).
Exista insa si intrare in razboi pentru apararea tarii inlegitima aparare, un razboi care in mod sigur nu a fost inceput de Biserica tarii invazive (indiferent care ar fi ea). Este o totala ipocrizie atunci cand nu se doreste a se vedea cu adevarat vinovatul...