| Iunicu a întrebat:

Cum a murit de fapt Iuda?
Noul testament
Faptele apostolilor
Capitolul 1
16. Bărbaţi fraţi, trebuia să se împlinească Scriptura aceasta pe care Duhul Sfânt, prin gura lui David, a spus-o dinainte despre Iuda, care s-a făcut călăuză celor ce L-au prins pe Iisus.
17. Căci era numărat cu noi şi luase sorţul acestei slujiri.
18. Deci acesta a dobândit o ţarină din plata nedreptăţii şi, căzând cu capul înainte, a crăpat pe la mijloc şi i s-au vărsat toate măruntaiele.
19. Şi s-a făcut cunoscută aceasta tuturor celor ce locuiesc în Ierusalim, încât ţarina aceasta s-a numit în limba lor Hacheldamah, adică Ţarina Sângelui.
20. Căci este scris în Cartea Psalmilor: "Facă-se casa lui pustie şi să nu aibă cine să locuiască în ea! Şi slujirea lui s-o ia altul".

25 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Iuda s-a spanzurat de un copac de pa tarmul stancos si a cazut apoi pe stancile ascutite de jos.

| dany1988 a răspuns:

Sunt doua morti contradictorii. Si tare faza cu 30 de arginti. Iuda era bogat, nu il facea 30 de arginti. Si mai e tare ''profetia de la versetul 12. Asta nu e profetie https://biblia.resursecrestine.ro/zaharia/11

| dany1988 a răspuns:

NumaPompilius, Hai sa iti aduc versetele, ca vad ca habar nu ai rolling on the floor

| Panamax a răspuns:

Depinde ce Evanghelie citesti.
Dumnezeu a insuflat doua versiuni.
Ori este uituc, ori nu are nicio legatura cu cartea de povesti.

| HyperboreaSchizoPosting a răspuns:

Din cate citesc nu scrie ca asa a murit. Scrie doar ca asta s-a intamplat. Cel mai probabil s-a spanzurat si trupul sau neinsufletit a cazut si s-a intamplat ce scrie ca s-a intamplat

| Iunicu explică (pentru HyperboreaSchizoPosting):

Ce crezi că se putea întâmpla acum 2000 de ani cu cineva care și-a spintecat abdomenul și i s-au revărsat mațele afară?
Și încă ceva. Până la urmă ce a făcut cu arginții? I-a cheltuit sau i-a înapoiat?

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru Iunicu):

Argintii reprezentau o tentativa de mita catre Pilat din Pont.
Am mai explicat intr-un alt raspuns ce sugereaza ultimele descoperiri, inclusiv povestile cu Cina cea de Taina, muntele Golgota si cei 30 de arginti, asa ca nu cred ca are sens sa repet.

Cat despre moartea lui Iuda, stim ca Luca era medic, deci acesta a dat mai multe detalii despre cum a fost gasit cadavrul.
Oamenii de stiinta au comparat mai multe scrieri, inclusiv evanghelii care nu au fost incluse in Biblie si au ajuns la concluzia ca nu exista o contradictie in ceea ce priveste felul in care a murit Iuda, ci o perspectiva diferita a scenei.
Iuda a murit prin spanzurare, dar fiindca cadavrul acestuia a fost expus temperaturilor ridicate din acea zona, bacteriile si gazele acumulate in abdomen au dus la dezintegrarea tesutului epitelial si la posibilitatea de a elimina o cantitate mare de fluide corporale intr-un timp scurt, plus o posibila revelare a organelor interne in urma procesului natural de descompunere, accelerat si amplificat de conditiile meteorologice.

| HyperboreaSchizoPosting a răspuns (pentru Iunicu):

Nu scrie nicaieri ca si-a spintecat singur abdomenul. Scrie ca abdomenul sau a fost spintecat. Dar mai scrie si ca a cazut. De unde a cazut? Bineinteles, de unde a fost spanzurat.
Deci cea mai logica varianta e ca s-a spanzurat, a murit spanzurat, iar trupul neinsufletit a cazut si "s-a crapat" cum scrie in cartea Faptelor.
Iar cei 30 de arginti au fost inapoiati si din ei a fost cumparata acea țărână

| dany1988 a răspuns (pentru Iunicu):

Astia habar nu au ce scrie acolo. Vad asta dupa raspunsuri.

| dany1988 a răspuns (pentru Floareasoarelui26):

30 de arginti pentru Iuda? Ca si cum ai zice ca unul i-ar da 100 de dolari lui Bill Gates ca sa isi vanda prietenul. rolling on the floor

| Iunicu explică (pentru Floareasoarelui26):

Vezi tu, teologia este știința răstălmăcirii scrierilor astfel încât orice eroare sau minciuna sa pară adevăr.
Deci Iuda a căzut în ștreang și a fost găsit cu mațele afară.
Pe urmă Luca dacă era medic, a descris destul de ciudat moartea prin spânzurare.
Iar o altă nedumerire! Luca descrie în noul testament moartea lui Iuda, că martor ocular?

| dany1988 a răspuns (pentru Iunicu):

Doar amatorii intreaba preotii.

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru Iunicu):

Sincera sa fiu ma intereseaza putin spre deloc religia, iar Biblia, ca si alte carti religioase ma intereseaza strict din punct de vedere istoric deoarece este destul de interesant pentru mine sa cunosc viziunea relativ primitiva pe care oamenii o aveau in acea perioada si sa ma gandesc ca peste alte 2.000 de ani, vom fi si noi vazuti la fel de oamenii de atunci.
Traducerile si manipularea scrierilor de catre Biserica au facut din aceasta carte o gluma proasta, insa daca ai avea ocazia sa ai acces la scrierile originale, ti-ai da seama ca pot reprezenta un reper de comparatie in ceea ce priveste evolutia din mai multe puncte de vedere.Si nu, nu spun ca ideile continute erau corecte, dar tocmai pentru ca nu erau, iti dai seama cat de mult am evoluat si cat de mult am reusit sa ne schimbam perceptiile.
Unele intrebari, insa, mi se par suficient de interesante si inteligente incat sa ma faca sa imi doresc sa raspund.

Problema cu evangheliile este ca, tocmai cele excluse sunt cele care s-au scris in timpul vietii lui Iisus sau de oameni care l-au cunoscut personal (exemplu clar: evanghelia Mariei Magdalena, sotia lui Iisus). Acestea s-au exclus tocmai pentru ca reprezentau un adevar istoric pe care Biserica a dorit sa il ascunda in dorinta diabolica de a manipula omenirea.

In urma datarii cu carbon, deja s-a demonstrat ca evangheliile continute in Biblie au fost scrise dupa moartea lui Iisus ce a avut loc in jurul anilor 0-10 e.n. (si nu, nu am gresit deoarece deja s-a demonstrat ca Iisus nu s-a nascut in anul considerat anul 0, ci cu aproximativ 30 de ani mai devreme). Evangheliile au fost scrise de catre persoane apropiate acelora ce au fost considerati martori cu toate ca au scris la persoana intai.Marcu 65-70 e.n, Luca si Matei 85-90 e.n. si Ioan 90-110 e.n.Deci s-au scris dupa cel putin 60 de ani de la moartea lui Iisus, cand toti cei care il cunoscusera erau, cel mai probabil morti daca luam in calcul speranta de viata extrem de mica din acea perioada.
Este clar ca acum 2.000 de ani, cunostintele despre medicina erau minime.Este foarte probabil, totusi, ca Luca sa fi facut o descriere mult mai detaliata la fata locului, insa aceste detalii s-au pierdut in timp pana cand au ajuns sa fie scrise in evanghelii, mai ales ca nu au fost scrise de o persoana cu cunostinte in domeniul medical.

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru dany1988):

Nu este chiar asa si nici nu ai inteles.
Iuda pregatise banii pentru Pilat, cu care toti luasera cina (faimoasa cina) unde se discutase o posibila musamalizare si necondamnarea lui Iisus, iar Pilat se oferise sa il puna pe fiul sau cel mare, cu care nu se intelegea, in locul lui Iisus.
Acei 30 de arginti erau pentru Pilat si sunt echivalentul la aproximativ 3.000$ in zilele noastre.
Motivul pentru care Pilat nu a acceptat mita este pentru ca aceeasi suma de 30 de arginti era platita in alte zone ale Imperiului Roman pentru un sclav, iar un sclav era considerat a avea pretul mai mic de 100$ in zilele noastre.
Si da, 3.000$ in zilele noastre este putin daca ne gandim la faptul ca mita era pentru ca Iisus sa nu fie condamnat, insa valoarea bunurilor in acele vremuri era cu totul si cu totul alta comparativ cu valoarea din timpul capitalismului.

| Iunicu explică (pentru Floareasoarelui26):

Ar trebui să scrii și tu versiune ta de biblie.
Nu cred că este o problemă, doar Luca nu a fost contemporan cu Isus!

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru Iunicu):

laughing
Luca a fost contemporan cu Iisus, numai ca nu el a scris evanghelia.
As putea sa dau si eu urmasilor mei indicatii astfel incat dupa 100 de ani de la moartea mea sa scrie o carte fantastica in numele meu.
Problema este ca eu nu sunt un om politic atat de bun precum a fost Iisus, iar datele scrise vor putea fi verificate usor cu ajutorul tehnologieiwinking Deci 1-0 pentru Iisus.
Sunt doar o ciudata cu o pasiune morbida pentru anumite subiecte printre care si istoria.Deci, doar o ciudata oarecare... laughing

| dany1988 a răspuns (pentru Floareasoarelui26):

3000 de dolari pentru Iuda era nimic. Acum mai baga din burta pana la 100 milioane sau mai mult.

| dany1988 a răspuns (pentru Floareasoarelui26):

Ai auzit de ''Telefonul fara fir''? rolling on the floor

| dany1988 a răspuns (pentru Iunicu):

. Da.

| dany1988 a răspuns (pentru Floareasoarelui26):

Scuze. Am citit prost.

| Iunicu explică (pentru Floareasoarelui26):

Luca apostolul a fost contemporan cu Isus. Astălalt care a scris, nici nu era născut și nici nu e vreunul dintre urmașii apostolilor.

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru dany1988):

Nu imi iau informatiile de pe Google, dar banuiesc ca daca doresti poti gasi materiale in ceea ce priveste aceste ultime descoperiri care explica aceasta poveste din punct de vedere istoric si politic.
Avand in vedere ca pui anumite intrebari cu sens, poate ar trebui sa existe o deschidere mai mare in ceea ce priveste anumite subiecte, opinii si descoperirile stiintifice facute.
Poti sa nu fii de acord cu ele sau cu oamenii de stiinta care au participat la aceste descoperiri, este in regula.Insa nu iti inteleg atitudinea...Sau poate doar esti impotriva oricarei idei ce nu corespunde gandirii tale, insa daca asta este personalitatea ta, feel free big grin
Repet insa, echivalentul a 3.000$ nu avea aceeasi valoare reala acum 2.000 de ani si in zilele noastre.
Ca idee, cei care aveau rang inalt si deserveau Armata Romana castigau pe an echivalentul a 3.000$ in zilele noastre.Deci comparativ ca si valoare raportata la perioada istorica, nu este ca si cum i-ai da lui Bill Gates 200$, este ca si cum i-ai da unui primar intr-un plic veniturile anuale ale viceprimarului.

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru Iunicu):

big grin Exact! Ala care a scris, a scris doar din ceea ce i-a fost povestit.Din pacate cam asa functionau lucrurile pe atunci avand in vedere ca putini stiau sa scrie.

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru dany1988):

E ok.Se mai intampla big grin