| Henry34 a întrebat:

De ce moastele catolicilor sunt dezvelite? Adica se poate vedea ca sunt neputrezite. Adica li se poate vedea fata si corpul intacte. Exemple : Trupul Sfantului Padre Pio, Sfanta Joaquina Vedruna etc. De ce la ortodocsi nu se practica asta? De ce toti,, sfinti,, la ortodocsi sunt inveliti si nu se poate vedea dovada puritatii? Adica sunt acoperiti cu un cearsaf colorat din cap si pana in picioare.

Răspuns Câştigător
| pacatosulBogdan a răspuns:

Trebuie spus ca, mai inainte de a-i cinsti crestinii pe sfinti, Dumnezeu Insusi i-a cinstit!
Mantuitorul Iisus Hristos spune: "Daca-Mi slujeste cineva, Tatal meu il va cinsti"(Ioan 12, 26).
Cea mai mare slujitoare a Domnului a fost Sfanta Fecioara din Nazaret, Maica Domnului nostru Iisus Hristos:
"Iata roaba Domnului! Fie mie dupa cuvantul tau!" (Luca 1, 38), spune Sfanta Fecioara ingerului care ii adusese vestea cea buna a intruparii si nasterii Fiului lui Dumnezeu din ea.
Pentru aceasta decizie libera a sa, Dumnezeu i-a facut marire(Luca 1, 49), mai inainte de oameni.
Dumnezeu este laudat intru sfintii Lui. (Psalmul 150, 1) Cinstirea lor nu este separata de a Lui, nu inlocuieste inchinarea la Dumnezeu, ci orice lauda si rugaciune ajung prin ei la Dumnezeu, care i-a sfintit si i-a unit cu El prin harul Sau. Daca in Hristos, toata plinatatea Dumnezeirii locuieste trupeste, in sfinti Dumnezeu locuieste prin harul Duhului Sfant. Apostolul Pavel spunea ca nu el mai traieste, ci Hristos traieste in el. - Galateni 2, 20
Trupurile sfintilor, ca si ale crestinilor drept maritori si drept credinciosi sunt temple ale Duhului Sfant. Nu scrie nicaieri in Biblie ca, dupa moartea lor trupeasca, Duhul Sfant pleaca de la ei!
Minunea moastelor profetului Elisei dovedeste ca harul Duhului Sfant ramane in trupurile dreptilor lui Dumnezeu si dupa moartea lor trupeasca. In acest sens, Psalmul 33 atesta la versetul 19 ca: "Domnul pazeste toate oasele lor (ale sfintilor), niciunul din ele nu se va zdrobi"
Daca Dumnezeu le face cinstea sfintilor de a fi pururea cu ei, de ce noi nu i-am cinsti, dupa modelul Lui?
Papistasii nu mai au sfinti dupa anul 1054, cand au cazut in schisma si in multe erezii, dar detin moaste ale sfintilor ortodocsi, precum cele ale Sfantului Ierarh Nicolae, de la Bari.

45 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Unii e cu Duhul, alții e cu Spiritul.
La un târg medieval se vindeau moaște, două cranii unul mare și unul mic.
Erau prezentate astfel.
Capul Sf. Petru.
Capul Sf. Petru când era copil.

| milan9 a răspuns:

Crestinii nu fac altceva decat sa aduca un respect pur uman, nu e nimic care sa tina de vreo divinizare. Acuzatiile nu sunt decat aberatii neoprotestante prozelitiste! sad sad

> Creştinii apostolici, cei din timpul apostolilor, venerau sfinţii, strângeau osemintele lor şi le cinsteau (unul dintre exemple este cel al actului martiric al Sf. Mucenic Ignatie, decedat între 98 – 117 în care se menţionează grija şi cinstea purtată de comunitatea creştină acestor martiri şi sfinţi)
> Una dintre mărturiile cele mai vechi despre cinstirea şi prăznuirea sfintelor moaşte (începutul secolului al doilea creştin), ne-o dă epistola Bisericii din Smirna, în legătură cu martiriul Sfântului Policarp (ÎNAINTE DE ANUL 166! ):
> „Noi am strâns osemintele lui ca un odor mai scump decât aurul şi decât pitrele scumpe şi le-am aşezat unde se cuvine; aici ne vom aduna cu bucurie şi Domnul ne va da nouă să sărbătorim ziua naşterii sale celei martirice, spre amintirea biruinţelor sale şi spre întărirea altor luptători".

| Celcestietot a răspuns:

Catolicismul este credința derivata, aceasta pornind de la orotdoxism. Îți dai și tu seama, că, credința ortodoxă a fost prima, iar catolicismul a doua, deci nu este autentică, prin urmare, greșită (cea catolică).

| suntserios a răspuns (pentru Celcestietot):

Si hinduismul e mai vechi decat ortodoxismul, deci ortodoxismul e gresit. Ai zis si tu ceva inteligent pe site ul asta.

| Celcestietot a răspuns (pentru suntserios):

Este in primul rand mult de dezbatut la asa ceva. Ce ai spus la adresa mea a fost o afirmatie sau o intrebare?

| suntserios a răspuns (pentru Celcestietot):

Era o afirmarie extrapolara din afirmatia ta. Ma bucur ca ai realizat ca ortidoxismul e o greseala

| Celcestietot a răspuns (pentru suntserios):

Nu am realizat ca ortodoxismul este o greseala, fiecare are "zeii" sai pana la urma, fie ei falsi sau nu. Eu ma inchin creatorului speciei mele, Cel mai suprem din univers, tu faci ce vrei, poti sa te inchini si maimutelor, nu ma intereseaza. Stiam ca hinduismul este mai vechi, dar asta nu inseamna ca este bun, din sute de mii de motive. Nu discut cu tine despre religii, ca tu nu esti nici macar satanist de exemplu, tu negi absolut tot. Discutia cu tine la aceasta categorie este egal cu zero mereu.

| suntserios a răspuns (pentru Celcestietot):

Daca te nășteai in India si erai hindu acum spuneai ca hinduismul era religia buna. Daca te nasteai in Iraq ziceai ca islamul e religia buna. Daca te nasteai in Spania ziceai despre catolicism ca e religia buna. Întâmplarea a fost ca parintii tai sa te faca ortodox si acum ce sa zici si tu... Normal ca zici ca ortodoxismul e bun.

| Celcestietot a răspuns (pentru suntserios):

De cate ori trebuie sa iti mai spun, ca parintii mei nu m-au influentat in niciun fel, si cam nicio persoana? Eu singur am devenit crestin ortodox, ca asa ceva practic se alege si cu timpul. De exemplu, altii sunt botezati normal si dupa se lasa, asa puteam face si eu, dar nu am facut-o. Nimeni nu ma influenteaza si nu ma las influentat, eu judec toate actiuniile mele. Dar de ei care se nasc in India si aleg crestinismul, ce parere ai? Ce parere ai despre cei care au fost botezati asa ca tine si s-au lasat, nu au facut-o din propria vointa? Vezi ce pareri / idei gresite ai? Eu nu fac parte din turma ca altii, eu ma documentez si am cerut.

| suntserios a răspuns (pentru Celcestietot):

Deci la un moment dat ai facut parte din fiecare dintre cele aproximativ 4000 religii da? Altfel nu ai cum sa spui ca ai ales tu.

| Celcestietot a răspuns (pentru suntserios):

Nu trebuie sa faci parte neaparat, ci sa te informezi, dar se pare ca tu nu intetegi asta -_-.

| suntserios a răspuns (pentru Celcestietot):

Deci ai detalii despre toate cele 4000 religii, te ai informat despre toate... Adica 11 ani sa zicem ca zilnic ai studiat o religie, zi de zi, asta ai facut. Si dupa 11 ani de studiu intens ai ales ortodoxia, religia care ti a fost impusa de regiunea geografica si de comunitatea in care te ai nascut. Ce noroc bre pe capul tau ca din 4000 religii si 11 ani de studiu sa o alegi fix pe asta... Ce noroc

| Celcestietot a răspuns (pentru suntserios):

Mutumesc? Oricum eu ma documentez nu ca tine si ca altii. Banuiesc ca tu nu sti nimic despre nicio religie (nu chestiile de baza). Eu macar vreau sa mor informat, nu dezinformat ca tine. Si nu esti tu in masura sa imi subestimezi inteligenta, ca daca ne luam la bani marunti, cred ca stiu cine ar putea pierde, si acela nu as fi eu laughing (TU AI INCEPUT CU JIGNIRILE)!

| suntserios a răspuns (pentru Celcestietot):

Mai incerca un răspuns, ala in care imi explici cum 11 ani ai studiat zi de zi cate o religie ca sa iei o decizie informata.

| Celcestietot a răspuns (pentru suntserios):

Nu am spus numarul studierii anilor la capitolul religie, tu imi bagi asta pe gat, cum ca eu am zis. Poti sa dai cu presupusul de cate ori vrei, anii nu conteaza, ci ceea ce am invatat din acestia. Ce conteaza daca stii tu anii studierii mele a religiilor, crezi ca eu nu pot sa te intreb acelasi fapt? Crezi ca tu esti singurul care poate pune intrebari aici? Te cam bagi mult in viata mea, spui numai prostii, nici macar nu ma cunosti ca persoana, doar dai cu presupusul ca babele de la tara. Da si tu dovada de respect, nu mai sari cu vorba inainte.

| suntserios a răspuns (pentru Celcestietot):

Ok am inteles, nu ai studiat toate religiile, nici nu aveai cum realist, asa ca ai aleso pe aia care ti s-a bagat pe gat. Aia e, nu esti singurul

| Celcestietot a răspuns (pentru suntserios):

Incapatanat esti. Tot nu o sa aflii de la mine nimic legat de viata mea laughing! Incerci in zadar, ca, copii de gradinita laughing. Bagator de cuvinte pe gat ce esti laughing! Numai calitati negative am gasit de la tine pana acum, keep talking laughing.

| suntserios a răspuns (pentru Celcestietot):

Ma interesează fix pix viata ta. Dar e amuzant cum crezi tu ca ai descoperit divinitatea suprema, dar in realitate te au dus ai tai la popa cand erai mic si na din îndobitocirea religioasa si inertie ai inceput sa crezi lucruri.

| suntserios a răspuns (pentru Celcestietot):

Acum ti am citit intrebarile. Esti jucator de mincraft, deci maxim 18 ani ai. Clar cat te ai informat tu despre religie. Las ca mai crezi ai poate ai sa intelegi realitatea.

| Celcestietot a răspuns (pentru suntserios):

Eram in trecut si jucam cu un prieten care este mai inaintat in varsta ca tine sigur, dar ce sa intelegi :/. Nu am atat deloc (ani), ai incercat sa cauti informatii despre mine, dar degeaba, nu gasesti nimic despre mine, nimic legat de datele personale. Asa ca gl&hf sa descoperi ceva despre mine laughing laughing. Esti pur si simplu un obsedat care doreste sa afle ceava despre mine personal, ca de altceva nu are de ce sa se lege. Pana acum nu m-ai dovedit si nici nu o vei face baiatu' meu laughing laughing!

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Celcestietot):

Greșit.Când împăratul Constantin s-a convertit exista religia catolica. Când împăratul Constantin s-a recăsătorit, papa nu a acceptat sa oficieze ceremonia religioasa motiv pentru care Constantin și-a întemeiat o religie noua cea ortodoxa, care il serbează in fiecare an, si care este mai indulgenta cu enoriașii, așa încât se pot căsătorii si recăsătorii de cate ori vor fara sa considere ca e păcat.

| Celcestietot a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Adica imi spui, ca religia catolica este mai veche decat cea ortodoxa?

| Celcestietot a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Nu stiu ce sa zic, sunt probleme la scara globala privind acest subiect, hai sa il lasam balta mai bine. Oricum toate au aceeasi origine. Ca au mai schimbat catolicii anumite chestii este treaba lor, noi crestinii macar am pastrat traditia. Oricum nu sunt sute de diferente intre noi, doar putine, si evidente. Atata timp cat noi suntem crestini, nu mai conteaza nimic. Oricum aceste diferente (parerea mea), nu ne afecteaza in viata de apoi considerabil, important este sa credem in Dumnezeu cu totii. Ca exista la ei purgatoriu, aici este o alta treaba, una incorecta. Aceste credinte provin de la raspandirea apostolilor in lume, si cum am mai spus, ca nu s-au pastrat intacte, asta este alta treaba.

| Celcestietot a răspuns (pentru suntserios):

Nu am absolut nimic personal cu tine, asa ca o sa primesti block ca spui numai prostii la adresa mea, si nu vreau sa mai pierd timpul cu tine inutil, sa ma sacai la cap, ca numai asta sti sa faci. Nu sti sa porti o discutie civilizat.

| minrest a răspuns:

Ce dovada a puritatii poate fi pastrama de om veche de sute de ani? Au si ortodocsii pastrama, nu avea grija, dar din decenta o mai acopera, cateodata. Te duci la cimitirul Reinvierea, in cartierul Giulesti, capat tramvai 11 si 44, si il vezi pe Ilie Lacatusu, fost preot ortodox, acum moaste. Si ce demonstreaza asta, ma rog?

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Din cauza aspectului. Cum crezi ca ar reacționa un copil când ar vedea niște moaște? Pielea și fata nu mai arata la fel ca la un om viu.

| Irinel15123532 a răspuns:

Dumnezeu nu spune sa ne inchinam la moaste, ci doar la El, El este Dumnezeu suveran si nu trebuie sa ne inchinam la nimic altceva decat la El.

| RaulAlmășan a răspuns:

Unde ne cere Dumnezeu să ne închinăm la moaște?
În Rai toți suntem sfinti.
Nu există să te închini altcuiva decât lui Dumnezeu.
In plus trupul nu are nici o importantă, doar sufletul, daca te închini la un cadavru nu ești creștin.
Toți suntem slujitorii, lui Dumnezeu, si numai lui Dumnezeu trebuie să ne închinăm fiindca asta ne-a cerut.

| NeverEver585 a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Cel mai corect răspuns

Dumnezeu a zis sa nu ne inchinam decat Lui nu la alți "sfinți" sau la icoane

| Celcestietot a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Este adevarat, dar nu ne inchinam la sfinti in sensul de a ii slavi, ne inchinam pentru diverse : sanatate, pace sufleteasca etc. Nu spun ca sunt pentru, nici ca sunt de acord. Eu mai mult ma inchin Domnului, decat cadavrelor sfinte, sincer sa fiu nici nu prea ma duc pe acolo pentru a ma inchina lor.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru Celcestietot):

Păi ce putere are un sfânt?
Dacă chiar Domnul Isus Hristos spunea că puterea cu care face minunile este de la Tatăl.
Nu poate un sfânt să îți de-a sănătate, etc.
Dumnezeu vindecă, Dumnezeu Binecuvintează.
Când a vrut Ioan să se închine la înger, Îngerul a zis:
- Ferește-te, să nu faci o greșeală ca aceasta, căci eu sunt împreună slujitor cu tine si cu frații tăi (toți oamenii) lui Dumnezeu să i te închini.

| Celcestietot a răspuns (pentru RaulAlmășan):

A da, stiam asta, si pe mine ma pusesera pe ganduri aceste cuvinte. Sti daca mai spune ceva in Biblie, cum ca ar fi pentru inchinatul la sfinti?

| milan9 a răspuns (pentru NeverEver585):

Este un lucru esenţial faptul că in Biserica sfinţilor li se acordă doar  "CINSTIRE" şi nu "inchinare" (nu divinizare, acordata numai lui Dumnezeu)!  

| milan9 a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât
o confuzie cauzată de polisemia termenului, confuzie explicată prin faptul că acest termen provine din latinescul
lat."inclinare" – înclinare. 

Ori ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc… 

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Atitudinea de cinstire a osemintelor este întâlnită PANA ȘI ÎN VECHIUL TESTAMENT:

"Apoi a murit Elisei şi l-au îngropat, iar în anul următor au intrat în ţară cete de moabiţi. Dar iată, odată când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi speriindu-se au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela S-A ATINS DE OASELE LUI ELISEI ȘI A ÎNVIAT şi s-a sculat pe picioarele sale" ( IV.Regi13,20-22).

| sadrian46 a răspuns (pentru NeverEver585):

Și la întrebarea cine ești, Dumnezeu a dat un răspuns corect, Eu sunt cel ce sunt, adică nimic.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru Celcestietot):

In Biblie nu scrie nicaieri sa te inchini la sfinti.
Exista doar versete care condamna si interzice categoric inchinarea la sfinti si la icoane.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru milan9):

Frare ce spui tu e deserta filosifie de care Domnul spune sa ne ferim.
Inchinarea la icoane este inchinare nu inclinare.
Am mai vorbit cu tine si ti-am cerut, explicatii biblice la practicile ortodocsilor, si nu m-ai dat.
Oare de ce?laughing)
Fiindca nu exista.
Dumnezeu ne cere doar sa ne inchinam numai Lui.
Si nu a cerut niciodata icoane, chipuri cioplite, nici macar dupa asemanarea lui.
Dar in schimb a interzis orice forma de inchinare, la obiecte sau alte fiinte, in afara de Dumnezeu.

| Celcestietot a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Ok. Eu nu mă refeream la slavă.

| NeverEver585 a răspuns (pentru sadrian46):

"Eu sunt" nu înseamnă nimic... dar ok... zici ce vrei.

Fiecare lucru are o însemnătate. Imi pare rau de tine fiindcă nu înțelegi ceea ce citesti. Domnul sa iti dea claritate ca sa pricepi ceea ce este scris in biblie ca sa nu incurci cu logica ta si sa tragi si pe alții in jos.

| milan9 a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Daca ai citi cu atentie sau ai reflecta putin asupra a ceea ce inseamna ETIMOLOGIA cuvintelor, nu ai mai face uz de atat de multa tendentiozitate... thinking

Scrisesem mai sus: "Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât
o confuzie cauzată de polisemia termenului, confuzie explicată prin faptul că acest termen provine din latinescul
lat."inclinare" – înclinare.

Ori ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…"

| RaulAlmășan a răspuns (pentru milan9):

Frate daca pupi un cadavru,stai in genunchi in fata lui, si il rogi sa te mantuiasca sa te vindece, etc.
Este inclinare sau inchinare?
Atat de incapatanati sunteti incat, v-ati scris propriile carti pentru a va apara dogmele eretice.
Este incredibil raspunsul tau.
A cerut Dumnezeu sa facem icoane?
A cerut sa ne inchinam la altcineva?
Nu a cerut nimic din astea.
Lucrurile interzise voi le numiti,, sfinte".

| milan9 a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Da, "Iată, v-am dat putere să călcaţi peste şerpi şi peste scorpii, şi peste toată puterea vrăjmaşului, şi nimic nu vă va vătăma." – Luca 10, 19

Minunile sunt posibile. Se confirma mai sus (dar si alte ocazii in Scriptura) posibilitatea alsata de Dumnezeu pentru ca prin harul divin lucrator in sfintii sai sa se poata intampla minuni. Stiu ca la voi neoprotestantii nu se recunoaste acest lucru pentru ca... nu se cunoaste vreo minune facuta la cei care au parasit Biserica devenind eretici.

Noi ii chemam uneori (peste 99% din rugaciuni se adreseaza la Dumnezeu si nu la sfinti) pe sfinti sa ne insoteasca cu rugaciunile lor inaintea lui Dumnezeu (caci doar acesta este scopul si nu altul- departe de noi orice confuzie intre Dumnezeu si oamenii drepti).

| RaulAlmășan a răspuns (pentru milan9):

Da normal ca Domnul a dat putere.
Dar celor ce se inchinau Lui.
In nici in caz idolatricilor.
Acest verset nu apara ereziile pe care le conduceti.
In rai toti suntem sfinti, chiar si apostolii au avut greseli.
Nu ne inchinam, si nu ne rugam la altcineva in afara de DUMNEZEU.
Nu ne cere scriptura sa ne inchinam altcuiva.