| Mircea08 a întrebat:

De ce religiile crestine propovaduiesc Legea?
"Vai vouă, învăţătorilor de Lege! Că aţi luat cheia cunoştinţei; voi înşivă n-aţi intrat, iar pe cei ce voiau să intre i-aţi împiedecat."
(Sfânta Evanghelie după Luca – 11/52)
"Iar El a zis: Vai şi vouă, învăţătorilor de Lege! Că împovăraţi pe oameni cu sarcini anevoie de purtat, iar voi nu atingeţi sarcinile nici cel puţin cu un deget."
(Sfânta Evanghelie după Luca –11/46)

24 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| mentholinks a răspuns:

Pai tocmai ca nu propovaduiesc legea. Sabatul care in mai multe locuri Dumnezeu zice ca e o lege vesnica si oricine vrea sa se apropie macar de el trebuie sa-l respecte, crestinii il calca in picioare.

| Romanul86 a răspuns:

Adogmatismul e o erezie!
Adolf von Harnack greșește când vrea eliberarea Biserici de dogme.
Primul Sinod care a eliberat dogme a fost cel Apostolic Fapte 15:19-21.

| alexxtreme a răspuns:

Daca te-ai uita mai bine in context si nu ai interpreta Biblia dupa cum doresti tu ai observa ca in Luca capitolul 11 versetele 43-46 aduce vorba despre farisei, carturari si invatatori ai legii, care cautau sa gaseasca un motiv pentru a-l trimite la moarte pe Iisus Hristos Luca 11:53-54 "După ce a ieşit de acolo, cărturarii şi fariseii au început să-L pună la strâmtoare şi să-L facă să vorbească despre multe lucruri;" I-au întins astfel laţuri, ca să prindă vreo vorbă din gura Lui, pentru care să-L poată învinui.", in versetul citat de tine, Iisus nu vorbeste despre cele 10 porunci(legea morala) ci despre legi si traditii adaugate de catre acestia, care impovarau viata de zi cu zi a oamenilor, Iisus Hristos a venit in lume ca sa dezlege aceste traditii(poveri) impuse de oameni si sa intoarca privirea acestora spre legea morala asa cum era ea data de catre Dumnezeu. Daca Dumnezeu nu se schimba (Iacov 1:17) cum ai putea crede ca legea care "este sfântă, dreaptă şi bună". (Romani 7:12) si care a fost data si scrisa de catre Dumnezeu poate fi schimbata? si aici vorbesc de cele 10 porunci adica legea morala, nu despre legea ceremoniala a lui Moise care nu mai trebuie tinuta deoarece a fost pironita la cruce. Cum am spus in versetul citat de tine Iisus Hristos se refera la poruncile adaugate de catre preoti, farisei, carturari. In acelasi capitol, Luca 11:37-39 "Pe când vorbea Isus, un fariseu L-a rugat să prânzească la el. El a intrat şi a şezut la masă. Fariseul* a văzut cu mirare că Isus nu Se spălase înainte de pranz Dar* Domnul i-a zis: „Voi, fariseii, curăţiţi partea de afară a paharului şi a blidului, dar lăuntrul vostru este plin de jefuire şi de răutate." Iar cum Biblia este minunata si trebuie cercetata cum trebuie ai observa ca in Matei 15:2 acelasi context "Pentru ce calca ucenicii Tai datina batranilor? Caci nu-si spala mainile cand mananca."Drept raspuns, El le-a zis: "Dar voi de ce calcati porunca lui Dumnezeu in folosul datinii voastre?" Iti recomand sa te uiti in context inainte de a lua un verset care are cu totul o alta semnificatie fata de cea pe care vrei sa o transmiti. Este vorba despre traditiile impuse de batrani si in continuare impuse de farisei, ei puneau aceste traditii mai presus de Legea lui Dumnezeu, Matei 15:7-8 "Fatarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, cand a zis: "Norodul acesta se apropie de Mine cu gura si Ma cinsteste cu buzele, dar inima lui este departe de Mine." In Marcu capitolul 7, acelasi context pe care tu l-ai citit mai sus din Luca, Iisus Hristos spune Marcu 7:9 El le-a mai zis: „Aţi desfiinţat frumos porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră." "La Lege si la marturie!" Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile pentru poporul acesta." Isaia 8:20

| Mircea08 explică (pentru alexxtreme):

"Staţi deci tari în libertatea cu care Hristos ne-a făcut liberi şi nu vă prindeţi iarăşi în jugul robiei. Iată eu, Pavel, vă spun vouă: Că de vă veţi tăia împrejur, Hristos nu vă va folosi la nimic.Şi mărturisesc, iarăşi, oricărui om ce se taie împrejur, că el este dator să împlinească toată Legea. Cei ce voiţi să vă îndreptaţi prin Lege v-aţi îndepărtat de Hristos, aţi căzut din har;"
(Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel – 5/1-4)
"Păziţi-vă de câini! Păziţi-vă de lucrătorii cei răi! Păziţi-vă de tăierea împrejur."
(Epistola catre Filipeni a Sfantului Apostol Pavel – 3/2)
Aici la care lege se ma refera? Da-mi un citat in care legea este privita in doua feluri, morala si ceremoniala

| alexxtreme a răspuns:

Tu afirmi că legea nu mai trebuie ținută de creștini pentru că aceștia sunt sub har, da, noi nu suntem mântuiţi prin faptele Legii, şi totuşi nu putem să fim mântuiţi fără ascultare. Legea constituie standardul prin care este măsurat caracterul. Însă, fără harul regenerator al Domnului Hristos, noi nu suntem în stare să respectăm poruncile lui Dumnezeu. Numai Isus ne poate curăţa de toate păcatele. El nu ne mântuieşte prin Lege, dar nici nu ne va mântui în neascultare de Lege. Faptul că tu spui că cei credincioși nu mai păcătuiesc, deși Biblia spune că "nu există niciun om neprihănit" Romani 3:10, este ceva eronat, prin credință, noi primim neprihănirea și desăvârșirea lui Iisus Hristos, care a murit pentru păcatele tuturor și care era fără păcat Ioan 8:46, noi nu suntem mântuiți prin neprihănirea noastră pentru că aceasta nu există, noi suntem păcătoși. Acum, tu afirmi că cei credincioși nu trebuie să respecte legea, adică legea a fost dată pentru atei?, ei nu pot omorâ, fura, minții etc, dar tu poți să le faci pentru că ești credincios și tu nu mai ești sub lege și nu păcătuiești orice ai face? Frate, te îndemn să te gândești mai bine la ceea ce vrei să afirmi, și mă rog ca Dumnezeu să te lumineze, cercetează Scriptura bine și roagă-te la Dumnezeu pentru călăuzire. O zi bună să ai, Domnul să fie cu noi.

| Mircea08 explică (pentru alexxtreme):

Scuze - Eu discutam de Biblie. Cine vrea sa discute despre dogma lui sa mearga la biserica din care face parte. Legea a fost un standard de masurat carecterul, crestinii au alte standarde! Despre "harul regenerator" nu am auzit, asta e abureala. Eu nu am afirmat ca cei credinciosi nu trebuie sa respecte cele 10 porunci, am afirmat ca pentru crestini aceste nu mai sunt o LEGE.
Dar hai sa te intreb altceva : - stii cumva de ce toate celelalte religii spun ca religia ta este pe un drum gresit? Nu stiu din ce religie faci parte dar fiecare religie spune despre celelalte ca sunt pe un drum gresit si nimeni, dar absolut nimeni nu verifica asta. Daca vei avea curajul si vointa sa studiezi TU Biblia, si nu sa o asculti de la altul vei vedea ca nici o religie nu este pe drumul cel bun

| alexxtreme a răspuns (pentru Mircea08):

Atat am vrut sa aud, ca trebuie sa respectam in continuare cele 10 porunci, mersi ❤

| alexxtreme a răspuns (pentru Mircea08):

Dacă ai citii mai bine, eu am afirmat că suntem mântuiți prin har, doar că cele 10 porunci trebuie respectate in continuare, atât, asta am încercat să spun, nu știu ce ai înțeles tu greșit. Tu ai spus altundeva, că, și citez:"Crestinii nu păcătuiesc pentru că sunt scoși de sub lege." și mi se pare greșită această afirmație, pentru că poate fi interpretata greșit, deoarece există posibilitatea că cineva să citească această afirmație și să creadă că cele 10 porunci nu mai trebuie respectate, și că poți face orice dacă ești creștin, deoarece nu păcătuiești, și eu cred, că ai formulat greșit, că din ceea ce tu ai spus reiese, că, doar ateii păcătuiesc, și creștinii sunt sfinți, dacă ne mărturisim păcatele acestea sunt iertate, da, dar asta nu înseamnă că noi azi nu mai păcătuim, că nu păcătuim intenționat, e altceva, pentru că, respectăm cele 10 porunci, dar din greșeală păcătuim ca orice om( mânia, limbajul, comportamentul, privirea, gandurile neadecvate, sunt tot păcate) dar de aceea avem un Mântuitor care a murit pentru păcatele noastre ca să ne ierte de păcatele pe care le mai infăptuim, deoarece să fim sinceri, fiecare creștin are luptele lui, niciun creștin nu poate spune, "eu sunt fără păcat, sunt neprihănit", pentru că nu e așa. Nu știu ce ai ințeles, deoarece am și zis "NU suntem mântuiți prin faptele Legii" ci prin har, dar eu mă refeream că cele 10 porunci trebuie respectate in continuare, atăt, pentru cã, nu poti fi mântuit, daca tu stii că un lucru e păcat și totuși îl faci, iar legea iți arată păcatul, pentru ca oricine citește sa nu creadă că cele 10 porunci nu mai trebuie respectate in continuare. Dar văd ca ai zis mai sus că trebuie respectate in continuare, și mă bucur.

| alexxtreme a răspuns (pentru alexxtreme):

Există și posibilitatea să fi înțeles și eu greșit, și-mi cer iertare dacă ește așa, pentru că, prin har suntem mântuiți și sunt perfect de acord cu asta, dar eu voiam doar să văd că și cele 10 porunci incă trebuie respectate, atât.

| iurii75 a răspuns (pentru alexxtreme):

Am mai auzit această părere de la alții, că legea mozaică ar fi împărțită în două - cele 10 porunci, legea morală și restul, legea ceremonială. Dar nici unul n-a argumentat acest lucru cu Biblia.
De fapt Isus n-a separat nici o dată legea. De exemplu - Mat. 5:17, 21, 23, 27, 31, 38: „Să nu credeţi că am venit să desfiinţez Legea sau Profeţii. N-am venit să desfiinţez, ci să împlinesc". Observă acum la ce porunci a făcut Isus referire în continuare: „Aţi auzit că li s-a zis celor din vechime: «Să nu ucizi [Ex. 20:13; porunca a şasea]»... Dacă îţi aduci darul la altar [Deut. 16:16, 17; nu făcea parte din cele Zece Porunci]... Aţi auzit că s-a zis: «Să nu comiţi adulter [Ex. 20:14; porunca a şaptea]». De asemenea, s-a zis: «Cine divorţează de soţia lui să-i dea un certificat de divorţ [Deut. 24:1; nu făcea parte din cele Zece Porunci]». Aţi auzit că s-a zis: «Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte [Ex. 21:23–25; nu făcea parte din cele Zece Porunci]»". Aşadar, Isus n-a făcut nicio diferenţă între cele Zece Porunci şi celelalte cerinţe ale Legii. Ar trebui oare ca noi să procedăm altfel?
În plus, când Biblia vorbeşte despre abolirea Legii mozaice, se referă ea în mod explicit şi la cele Zece Porunci?
Rom. 7:6, 7: „Dar acum am fost eliberaţi de sub Lege, fiindcă am murit faţă de cea care ne ţinea legaţi Ce vom spune deci? Este Legea păcat? Nicidecum! De fapt, n-aş fi cunoscut păcatul dacă n-ar fi fost Legea. De exemplu, n-aş fi cunoscut pofta dacă Legea n-ar fi zis: «Să nu pofteşti»". (Aşadar, imediat după ce a scris că evreii deveniţi creştini erau „eliberaţi de sub Lege", ce exemplu din Lege a citat Pavel? Porunca a zecea. Astfel, el a arătat că aceasta făcea parte din Legea de sub care fuseseră eliberaţi.)

| Mircea08 explică (pentru iurii75):

"Sa fie milostivi,blanzi,cinstiti, drepti, modesti,cu inima curata, facatori de pace, care au in suflet dragostea, bucuria, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa,înfrânarea, neimpovarati de nici o grija, nefatarnici, iubitori de adevar,care nu defaimeaza, nu umbla cu inselatorii,nu tulbura,nu umbla cu mestesugiri ascunse, rusinoase,fara viclesug, fara partinire,iertatori, isi iubesc aproapele si isi pun sufletul pentru. prietenii sai, care lucreaza intotdeauna ca pentru. Domnul nu ca pentru. oameni. care nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul, nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr."
(Extrase din Evanghelie)

"Acum deci vă lepădaţi şi voi de toate acestea: mânia, iuţimea, răutatea, defăimarea, cuvântul de ruşine din gura voastră, nu fiti plini de toată nedreptatea, de desfrânare, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de hotii, de purtări rele, bârfitori, grăitori de rău, urâtori de Dumnezeu, ocărâtori, semeţi, trufaşi, inchinatori la idoli, lăudăroşi, născocitori de rele, neînţelepţi, călcători de cuvânt, fără dragoste, fără milă, hrapareti, betivi, defaimatori, iubitori de sine, iubitori de arginţi, lăudăroşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, lipsiţi de dragoste, neînduplecaţi, clevetitori, cruzi, neiubitori de bine, trădători, necuviincioşi, îngâmfaţi, iubitori de desfătări mai mult decât iubitori de Dumnezeu, si altele ca acestea cum ar fi desfrânarea, necurăţiea, destrăbălarea, Închinarea la idoli, fermecătoria, vrajbele, certurile, zavistiile, mâniile, gâlcevile, dezbinările, eresurile, Pizmuirile, uciderile, beţiile, chefurile"
( Extrase din Evanghelie)
Asta a spus Iisus crestinilor sa faca. Toate aceste sunt in Evanghelie, Vechiul testament nu a fost propovaduit la neamuri. Neamurile nu cunosteau Vechiul Testament si daca ar fi fost necesar sa il cunoasca l-ar fi propovaduit si Iisus si apostolii.

| iurii75 a răspuns (pentru Mircea08):

Da, sunt de acord. Chiar dacă unele din citatele tale nu sunt din evanghelii. De ex. -" clevetitori, cruzi, neiubitori de bine, trădători, necuviincioşi, îngâmfaţi, iubitori de desfătări mai mult decât iubitori de Dumnezeu," este din 2 timotei 3:1-5. happy

| Mircea08 explică (pentru iurii75):

Apostolii tot Evanghelia au propovaduit-o atunci cand scriau bisericilor. Eu asa cred

| iurii75 a răspuns (pentru Mircea08):

Ca să nu creem confuzie, evanghelii sunt numite cele patru scrise de Matei, Matcu, luca și Ioan. Normal că putem spune că predicau evanghelia dar cineva ar putea să nu te înțeleagă la ce te referi.