|

Devreme ce sa tot vorbit de evanghelii, carti, aparute dupa ce biblia a fost decretata intreaga de consiliul de la Niceea asa cum sustin unii, Cum credeti ca se face diferenta dintre o carte sau evanghelie care nu face parte din canonul bibliei, adica e apocrifa si care nu are legatura cu restul bibliei?

6 Raportează Evaluează
6 răspunsuri:
| a răspuns:

Evangheliile canonice sunt 4 cele trei sinoptice Matei, Marcu, și Luca și evanghelia după Ioan (care este cea mai tare).
Evangheliile apocrife se referă cam la aceleași personaje.
O parte din evangheliile apocrife au fost analizate de diverse ramuri creștine.
Afirmația ta că evangheliile apocrife „nu are legatura cu restul bibliei", mi se pare aiurea / mi se pare ciudată, că ar trebui să fie vorba de aceleași personaje.
Eu nu am citit evanghelii apocrife, și nu prea știu ce conțin, în realitate.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

S-ar părea că în anul 180 d.I.H.,erau deja stabilite cele 4 Evanghelii "demne de acest nume"dixit Ireneu de Lyon-cel puțin în marile centre ale credinței creștine Antiohia,Roma,Alexandria.
În rest,prin regiunile mai îndepărtate din Egipt,Siria,etc,circulau texte "apocrife"-la genul legendelor,care puneau accentul pe emoție mai mult decât pe sobrietate(ca în cazul Evangheliilor); erau scrise pentru a impresiona și a aduce aproape-nu neapărat umanitatea lui Iisus,că de ea nu se îndoia nimeni pe atunci,ci faptul ca era Dumnezeu.
Nu că nu ar avea legătură cu textele sfinte-sentimentul de dragoste pentru Iisus este autentic pentru toate-de altfel, iconografia mai ales, a păstrat multe elemente din textele apocrife.Ca și memoria colectiva-nu cred că se găsesc în Biblie,numele lui Ioachim și Ana,sau numele magilor.
Textele apocrife fac parte din memoria afectiva a creștinătății,la fel ca orice carte despre Iisus scrisă astăzi, cred.E greu sa fi răutăcios față de El, că e prea de treaba.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Este interesant ce spune o lucrare de specialitate in domeniu,sper ca ve-ti avea rabdare sa cititi:5 Colecţia sau lista cărţilor acceptate ca fiind scrieri inspirate şi autentice este deseori numită canonul Bibliei. La început, trestia (qanéh, în ebraică) servea drept riglă de măsurat când nu era disponibilă o bucată de lemn. Apostolul Pavel a folosit cuvântul grecesc kanón atât cu referire la o ‘regulă de conduită’, cât şi cu referire la ‘teritoriul’ ce îi fusese „repartizat după măsură" (Gal. 6:16; 2 Cor. 10:13). Cărţile canonice sunt deci adevărate, inspirate şi demne să fie utilizate ca îndreptar pentru a stabili credinţa corectă, doctrina corectă şi conduita corectă.
SCRIPTURILE EBRAICE
7 Ar fi greşit să credem că acceptarea a ceea ce reprezintă Scripturile inspirate a trebuit să aştepte până în secolul al V-lea î.e.n., când a fost terminat canonul ebraic. Chiar de la început, scrierile lui Moise, redactate sub îndrumarea spiritului sfânt, au fost considerate de israeliţi ca fiind inspirate de Dumnezeu, deci de origine divină. Când a fost terminat, Pentateuhul a reprezentat canonul din acel timp. Celelalte revelaţii privitoare la scopurile lui Dumnezeu, primite de oameni prin inspiraţie divină, trebuiau să urmeze în mod logic principiile fundamentale referitoare la închinarea adevărată enunţate în Pentateuh şi să fie în armonie cu ele. Am putut constata lucrul acesta când am examinat fiecare carte a Bibliei, îndeosebi pasajele care fac referire la grandioasa temă a Bibliei: sfinţirea numelui lui Dumnezeeu şi justificarea suveranităţii sale prin intermediul Imparatiei condus de Cristos, Sămânţa promisă.
8 În Scripturile ebraice există mai ales multe profeţii. Dumnezeu însuşi a dat prin Moise criteriul de stabilire a autenticităţii unei profeţii, adică dacă ea provenea sau nu de la Dumnezeu. Acest criteriu a ajutat la stabilirea canonicităţii cărţilor profetice...2005 - 2222 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Asa cum faci deosebirea intre o opera literara originala si una contrafacuta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Mihaidavidoglu1954 traia in vremea aia el stie tot fac pariu ca nu stie acum cate grade is in londra dar stie tot de istorie ba mihai de ce minti ai fost acolo? toata evangelia evreilor e furata de la egipteni care erau langa ei noul testament a fost scris copind vechiul testament cu cateva vrajeli pu_se asa a iesit ceva asa zis nou ba nu scrieti daca nu ati vazut cu ochii vostri

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Stii 3 proverbe care sa contina cifre

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează