anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Este frica de necunoscut temelia credintei? Daca nu, ce anume?

45 răspunsuri:
| KodrutZ a răspuns:

Nu neaparat. OoBunnyO iar a impletit credinta cu dogmele religioase. Poti fi credincios fara sa iti fie frica de pedepse divine si alte porcarii.

| Jardelin a răspuns (pentru KodrutZ):

Asa e. Eu sunt credincios si am explicat aici de cateva ori din propria mea experienta ca nu din frica si din teroare cred. Daca oamenii (ma refer la cei care cred cu adevarat) ar crede din teroare, cum se explica atunci faptul ca au fețe de oameni fericiti si linistiti?

Ai vazut vreodata ce vesele si impacate sunt maicutele de pe la manastiri? Desigur ca ele nu se manifesta asa in public dar daca ai sa ai ocazia vreodata sa stai cu ele intr-un cerc restrans ai sa fii mirat de cata bunatate, liniste si fericire emana. Si nu numai la calugari si calugarite se observa asta, ci si la oamenii din lume. Explicatia este ca cine l-a primit pe Hristos in inima sa nu are cum sa fie altfel decat fericit si linistit!

| KodrutZ a răspuns (pentru Jardelin):

Nu baga aici maicutele de la manastiri. In cazul multora dintre ele e vorba de brainwashing/ignoranta, si nu de acceptarea lumii din jur asa cum e ea si perceperea pozitivului din orice mizerie pe care o vezi in jur. Plus de asta l-ai bagat pe asa zisul fiul al lui dumnezo' in ecuatie. Eu ma gindeam la credinta ca ceva mult mai generalist, ceva ce intilnesti si la budisti, si la catolici, si la musulmani, si la ortodocsi.

| Holiday a răspuns (pentru Jardelin):

"Ai vazut vreodata ce vesele si impacate sunt maicutele de pe la manastiri?"

An spus si cu alte ocazii, manastirile sunt spitale de nebuni sub jurisdictie religioasa unde ajung cei pe care religia ii face sa piarda total contactul cu realitatea. Normal sa fie fericite, ai vazut tu nebun trist?

| anonim_4396 explică (pentru Jardelin):

"Explicatia este ca cine l-a primit pe Hristos in inima sa nu are cum sa fie altfel decat fericit si linistit!" ti-am mai zis eu, lasa.ma cu ipocrizia ta. tu vezi doar ce vrei. la religiosi vezi fericire si la atei vezi nenorocire. daca asta nu e ipocrizie atunci nu stiu ce e.

| Jardelin a răspuns (pentru anonim_4396):

Mai scuteste-ma. Ma obosesti cu jignirile si prostiile tale. In afara de "ipocriti", "cu-rve", si alte asemenea altceva nu stii. Du-te si traieste tu fericit cu ateii tai super-destepti, super-fericiti si super-buni.

| anonim_4396 explică (pentru Jardelin):

"super-destepti, super-fericiti si super-buni." eu nu sunt ipocrit scuze. nu am zic niciodata ca toti sunt despteti / fericiti / si mai ales buni, fata de cei ca tine, adica religiosi.

Mai scutestete-ma."" numai intra la intrebarile mele daca adevarul te doare. mai pune mana pe engleza ca biblia o stii dar o limba straina habar nu ai, o tu inteligentule.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru KodrutZ):

Nu le-am incurcat, sunt trei optiuni diferite, care pot fi combinate intre ele sau nu. Asta in primul rand. In al doilea rand, nu m-am referit nicio secunda la frica de pedeapsa divina. Unii oameni se comporta asa din cauza dogmelor religioase, eu am cunoscut cativa de genul asta, insa eu nu m-am referit la ei. Asa cum nu toti credinciosii sunt indoctrinati, asa nu cred ca actioneaza toti din frica de pedeapsa. Pentru cei care nu au nicio treaba cu dogmele religioase se pot aplica prima si a doua optiune pe care le-am dat (frica de moarte si frica de control).
Iar daca spui ca nu exista oameni care folosesc religia drept motivatie pentru lucrurile pe care nu ar trebui sa le faca, inseamna ca nu ai cunoscut destui crestini. Mi-e imposibil sa cred ca nu ai auzit vreodata vreo batrana in biserica sa certe vreun tanar sau sa barfeasca pe cineva care comite vreun pacat (religios), precum faptul ca nu vorbeste cu parintii sau sa isi insala nevasta si sa spuna "E pacat, mama, in ochii lui Dumnezeu". Eu am auzit destule exemple de genul asta. Aici nici nu cred ca este vorba de indoctrinare sau frica, ci pur si simplu de persoane care nu sunt capabile sa gaseasca o explicatie mai buna pentru ceva ce stiu ca nu este bine sa faci, decat ca "este un pacat" sau "asa vrea Domnul".
Banuiesc ca exemplul meu din raspunsul anterior nu a fost cel mai potrivit pentru argumentul pe care l-am dat, (mai ales pentru ca nu am mentionat ca exemplul meu anterior - daca nu fac asta, voi fi pedepsit - este un automatism care are loc de multe ori, dupa ce religia este internlizata in subconstient si repetat de multe ori nu mai creaza frica, ci doar disconfort), dar m-am referit pur la motivatia pentru care unii oameni o au pentru actiunile pe care le fac sau nu le fac, asa cum am si mentionat.

| Jardelin a răspuns (pentru anonim_4396):

Tu realizezi cat de penibil esti? De cand ai ajuns tu sa-mi dai indicatii mie sa invat limbi straine?!

Baiatule, du-te si vezi-ti de treaba ta! Cred ca ti-am dat prea multa importanta iar tu ai inceput sa-ti inchipui ca te poti trage de sireturi cu mine. Vai de capul tau!

| anonim_4396 explică (pentru Jardelin):

" De cand ai ajuns tu sa-mi dai indicatii mie sa invat limbi straine?!" de cand ai zis ca nu stii limba engleza. esti atat de inapoiat ca nici o limba straina nu stii. aia da penibil. nu eu

"Baiatule, du-te si vezi-ti de treaba ta!" se vede ca esti dus cu pluta laughing. tu intri la intrebatile mele, nu eu la ale tale, dar cine sa isi dea seama, ala care nu stie mai nimic

| danut a răspuns:

Daca, (repet a nu stiu cata oara), citeati Biblia, aflati ca in Cer (rai) NU ESTE loc pentru fricosi, lucru spus de Dumnezeu. Concluzia, frica nu face parte din apanajul crestinismului real, dovedit prin nenumarati martiri din perioada timpurie a crestinismului si apoi prin cei peste 50.000.000 de crestini omorati de CATOLICI. Valdeenzi, hughenoti, protestanti, milioane de crestini omorati de Imperiul Papal. Exista o istorie ascunsa cu mare grija de religile traditionaliste dar cine vrea o poate descoperi.

| danay72 a răspuns:

Credinta autentica se bazeaza pe cunostinta.

| Doub a răspuns:

Nu in cazul meu.thinking

| Holiday a răspuns:

Mai degraba frica de moarte, e cool sa crezi ca ai posibilitatea sa traiesti vesnic si intr-un loc misto. Si de asta profita unii si altii prin inocularea acestei idei in capul lor.

| sublime89 a răspuns:

Cu siguranta ca este. Imagineaza-ti cum erau oamenii preistorici. Prinsi intr-o lume pe care nu o intelegeau absolut deloc. De ce erup vulcanii, de ce au loc cutremure, de ce sunt loviti de furtuni puternice, de ce apar fulgerele, de ce sunt ierni deosebit de friguroase si lungi, ce e pamantul, ce e cerul, ce e soarele, ce e luna, ce sunt stelele, ce sunt cometele, de ce exista animale carnivore sau boli fatale, de ce au loc accidentele mortale, de ce mor copiii la nastere? Si s-ar mai adauga intrebarile foarte importante: de ce murim, si ce e dincolo de moarte? Imagineaza-ti sa nu ai raspuns la niciuna din aceste intrebari. Ce ai crede despre lume? Nu ai simti nevoia de a inventa un prieten imaginar? Unul foarte puternic, si care sa-ti dea o speranta. Unul care sa-ti spuna ca totul va fi bine, in ciuda tuturor greutatilor. Asta e principala origine si temelie a religiilor.

| OoBunnyoO a răspuns:

Eu cred ca sunt mai multe motive. Pentru unii frica de control este motivul. De exemplu, cei care nu vor sa isi ia viata in propriile maini si de fiecare data cand ceva rau li se intampla, in loc sa dea vina pe ei, le este mai usor sa spuna "Asa a vrut Domnul".
Pentru unii, poate fi frica de necunoscut, insa daca ar fi doar frica de necunoscut ar putea crede in orice altceva, nu neaparat in Dumnezeu. Cred ca mai degraba este frica de incetare a vietii, frica de moarte, multi au nevoie de un anumit confort si spera ca dupa moarte vor ajunge intr-un loc mai bun. Ideea de moarte ca stare in care nu mai simti, nu mai gandesti, nu mai esti constient de sine si faptul ca totul se incheie acolo fara ca tu sa stii vreodata ca s-a incheiat este destul de nasoala in sine. Multi cauta alte optiuni.
In al treilea rand, multi oameni au nevoie de o motivatie pentru actiunile lor. De exemplu, percep bunatatea si oamenia nu ca principii si ca empatie, dar le percep prin dorinta Domnului. "Sunt bun, pentru ca asa vrea Domnul, altfel ma va pedepsi". Multi inca au nevoie de motivatia asta, din pacate.
Cam la astea m-am putut gandi acum, dar probabil mai sunt si alte motive, daca mai imi vine ceva in minte, o sa mai adaug. big grin

| OoBunnyoO a răspuns:

Iar alt motiv pentru care unii oameni sunt credinciosi este ca se nasc in familii de credinciosi. Parintii transmit invataturile lor copiilor si uneori o fac atat de bine, copiii le internalizeaza in asa masura incat nu le mai pot schimba, cand ajung la varsta la care le pot schimba, adica atunci cand incep sa priceapa fizica, chimia etc.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu. Odata ce iti este frica iti pierzi increderea in Dumnezeu.
De aia multi au ales sa moara decat sa-si lepede credinta, ca nu le-a fost frica.

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

Si ai vostri au omorat mii de preoti care au ales sa-si pastreze credintele si nu au acceptat sa treaca la povestea voastra. Nu e o caracteristica specific crestina nici pe departe.

| anonim_4396 explică (pentru Holiday):

Care "ai vostri"?
Crestinii au avut mult de suferit.
Fiindca in trecut, multi au fosti arsi, arsi pe rug sau trasi prin roata si alte metode chinuitoare fiindca nu au venerat zeitati sau nu s-au convertit la alte religii.
Cu totii stim de martiri sau preoti sau domnitori ai tarii sau orice fel de oameni cu credinta in Dumnezeu care au fost omoroti din cauza asta.

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

"Fiindca in trecut, multi au fosti arsi, arsi pe rug"

Esti funny, asta cu arsul pe rug e o metoda tipic crestina de pedepsire a "ereticilor". Nu prea stii despre ce vorbesti, asa-i?

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

"Arderea pe rug a fost o pedeapsă aplicată, în special în Evul Mediu, celor acuzați de vrăjitorie sau erezie. Execuția celor condamnați la moarte consta prin arderea lor de vii pe rug constituit dintr-o grămadă de lemne.

Această metodă de execuție la moarte a fost aplicată din Evul Mediu timpuriu până în ultima perioadă a acestei ere (secolul al XV-lea–secolul al XVI-lea). Sentința era dată de inchiziție, fiind astfel executați cei învinuiți de vrăjitorie sau erezie. Dacă osânditul recunoștea vinovăția faptei sale, atunci călăul îl strangula înainte de aprinderea rugului sau i se legau saci cu praf de pușcă pentru a simula focul Sodomei care, după Biblie, ar fi ars sub o ploaie de foc. Vrăjitoarele erau arse pe rug pentru ca sufletul lor să ajungă în rai."

| anonim_4396 explică (pentru Holiday):

Faza cu arsul stii a cui bisericii apartine? happy

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

Una crestina.

| anonim_4396 explică (pentru Holiday):

Da. A bisericii catolice.
Si nu era numai pentru vrajitoare, am citit undeva ca au ars si baptisti si multi altii.
Stiu ca era un muzeu in Franta cu tot felul de aparate de torturat(nu mai stiu cum se numea thinking ), toate deciziile erau luate de papi.

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

Habar n-am din ce secta esti, dar, am zis si cu alta ocazie, intr-un fel le dau dreptate catolicilor, dupa ce s-au chinuit sa imprastie povestea asta cu spiridusul crestin in lung si-n lat, au ucis si au fost ucisi, au transformat-o intr-o mare afacere, si apoi vin niste amarate de secte si incep sa le fure din afacere, e normal sa faca spume la gura. Chiar ai impresia ca ai tai au descoperit miezul din caisa? Tot o afacere e. Unii fac cocoselul mare profitand de credulitatea altora. Nu e nici o diferenta.

| aabaaab3278 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai auzit de cruciade? Sa nu crezi ca (,) crestinii nu au convertit popoare prin sabie.

| anonim_4396 explică (pentru Holiday):

Nu sunt din nici o secta. Sunt ortodoxa.

| anonim_4396 explică (pentru aabaaab3278):

Care crestini? smug

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 explică (pentru SuckDreamLoveH):

Nu la asta m-am referit.
Frica in general i-a nastere din moarte.

"De ce iti este frica de serpi?
Pai daca ma musca si e veninos?"
sau
"De ce iti este frica de intuneric?
Daca vine un hot si ma omoara?"

Vezi tu, odata ce crezi in Dumnezeu stii ca El este acolo sus si ca te protejeaza, iar daca incepe sa iti fie frica, deja pui la indoiala existenta Sa.

Răspuns utilizator avertizat
| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

""De ce iti este frica de serpi?
Pai daca ma musca si e veninos?"
sau
"De ce iti este frica de intuneric?
Daca vine un hot si ma omoara?""

Aha, deci credinciosii nu sunt muscati de serpi sau calcati de hoti...si in general nu patesc nimic pentru ca ii apara spiridusul...trebuie sa fii rupt total de realitate ca sa crezi asta, practica ne demonstreaza evident contrariul.

| anonim_4396 explică (pentru SuckDreamLoveH):

Nu chiar. Toti avem o temere, fie fizica, fie emotionala.
Si cea emotionala este foarte diferita de cea fizica.

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

"Vezi tu, odata ce crezi in Dumnezeu stii ca El este acolo sus si ca te protejeaza" aha, de aia cand treci strada tot te uiti in stanga si dreapta ca te bazezi pe "protejarea" lui laughing. ce haioasa esti tu si toti care zic prostia asta

| Jardelin a răspuns (pentru anonim_4396):

Crestinii au suferit si inca mai sufera. Am citit recent un articol care cita un studiu din care reiesea ca sunt cel mai persecutat grup religios de pe glob.

| KodrutZ a răspuns (pentru anonim_4396):

Eronat. Daca esti convins ca exista rai/iad si alte alea, preferi o eternitate in smoala/pucioasa&***, sau citeva minute/ore de tortura?

| sublime89 a răspuns (pentru anonim_4396):

Tu chiar crezi ca ortodocsii au fost altfel fata de catolici? Au fost tot timpul chiar mai fanatici decat catolicii. Uite un exemplu: http://en.wikipedia.org/wiki/Massacre_of_the_Latins

| anonim_4396 explică (pentru Jardelin):

Exact. La fel si tara noastra.
Poporul nostru niciodata nu a luptat pentru expansiune, ci pentru aparare.

| aabaaab3278 a răspuns (pentru anonim_4396):

Mai pune mana pe o carte de istorie si dupa sa vii aici sa discutam

| anonim_4396 explică (pentru aabaaab3278):

Tocmai, nu mai vin aici.
Pentru ultima data cand mai intru la categoria asta.

P.S: Stau bine cu istoria.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pe cuvantul meu daca ma mai bag la religie.
Imi sar toti in cap.
Trebuie sa spun fiecaruia in parte.
Nici la mate nu demonstrez atat.
Acolo spun direct "se vede pe desen".
Aici...

| Voidwithin a răspuns:

Nu trebuie sa iti fie frica ca sa crezi in ceva...
Asta e metoda veche a bisericii de a-si face noi enoriasi, asa-zisa frica de iad si de pedepsele ''divine''.

| anonim_4396 explică (pentru Voidwithin):

Asta era si ideea. nu stim inca ce e sau dace e ceva dupa moarte, si asa baga frica in tembeli.

Întrebări similare