| Deutza126 a întrebat:

O sa pun o intrebare putin...ciudata: de ce la noi este Pastele intr-o zii si la cei din alte religii in alta zii? Adica... Iisus nu a inviat o singura data? Imi exiplaca cineva de ce este asa? straight face

Răspuns Câştigător
Răspuns utilizator avertizat
37 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Citeste Biblia, de pasti se sarbatoreste IESIREA poporului evreu din tara Egiptului si nu invierea lui Isus Hristos. De aceia exista aceasta confuzie, din amestecul SACRULUI cu ideile si traditile lumesti.

| danay72 a răspuns:

In Biblie e clar ca Pastele e pe data de 14 nisan. Faptul ca ei pun alte date nu se bazeaza pe Biblie.

| anonimg a răspuns:

Deoarece Biblia nu mentioneaza o data exacta pentru sarbatori. Dar asta nu inseamna ca nu trebuiesc serbate, deoarece este scris: "Sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea." (Luca.22:19) Asadar ramane la latitudinea fiecarei biserici timpul si data comemorarii serbatorilor biblice.

| milan9 a răspuns:

Sărbătoarea NU ESTE o simplă comemorare simbolică, astfel că fidelitatea corespondeţei calendaristice a datei MAI PUŢIN CONTEAZĂ!

Sărbătoarea instituie un timp sacru NICIDECUM PRIN COINCIDENŢA DATEI, ci prin confirmarea din partea Bisericii, prin DEDICAREA unei anumite zile pentru un anumit eveniment!

| PorumbRodica1965 a răspuns (pentru milan9):

Auzi, tot iti dai in petici aici, cine a aprobat biserica cu evenimentele ei, cu ce-si justifica actiunile, cu Sfanta traditie, ce este aceasta, cine a sfintit traditia si obiceiurile, nu ti se pare ca nu suna bine? Nu au o baza Scripturala, pentru unii nu conteaza adevarul ci doar ceea ce cred ei, si cu ce metode marsave induc oamenii in eroare, este mai bine primita minciuna si falsul, rautatea si egoismul, decat adevar, iubire, si interes pentru binele semenilor. pentru cat timp?

| milan9 a răspuns:

Sărbătoarea instituie un timp sacru prin sacramentelor încredinţate Bisericii (sfintele taine), prin lucrarea harului, a rugăciunii. ESTE CAZUL FOARTE MULTOR SĂRBĂTORI în care nu coincide neapărat data, nu doar cazul Naşterii Domnului sau Sfintelor Paşti…

Spre exemplu, încă de la începutul creştinismului, data cinstirii Paştelui Creştin (nu vorbim de cel iudaic!) s-a propus a se calcula după un anumit algoritm (deci nu s-a ţinut la "coincidenţa de dată")! Niciodată nu a corespuns cu cel iudaic! Acesta era şi scopul, să nu corespundă, să nu se suprapună!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Sărbătoarea NU ESTE o simplă comemorare simbolică, astfel că fidelitatea corespondeţei calendaristice a datei MAI PUŢIN CONTEAZĂ!

PĂGÂNĂ ESTE CHIAR PRETENŢIA DE A COINCIDE EXACT DATELE, ca şi cand coincidenţa ar conferi ceva magic, vreo putere ceva... Dar creştinismul nu se gandeste la astfel de coincidenţe păgâne, superstiţioase şi superficiale!

Simpla dedicare şi "consfinţire" a unei zile în memoria unui eveniment sau persoana este MAI MULT DECÂT SUFICIENT...

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Biblia, Scriptura este născută în INTERIORUL Bisericii, în interiorul Tradiţiei sau PREDANIEI neschimbate a BISERICII).

Părinţii sau episcopii din primele secole ale creştinismului (exact cei care sunt negaţi de unii ipocriţi sectanţi), tocmai ei sunt cei care au transmis pe cale orală cuvintele apostolilor, le-au explicat, şi într-un final au format colecţia de scrisori rămase de la apostoli, pe care noi azi o numim Sfânta Scriptură!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Biblia nu vorbeşte despre "Biblie", dar în schimb vorbeşte despre "TRADIŢIA ORALĂ", despre cuv. PREDANIE! Mântuitorul Hristos nu vorbeşte despre Biblie pentru că Biblia nu era scrisa (urma să se scrie în decursul primului secol, şi să se unifice în cel imediat următor…)

Dar este important de subliniat că dacă aşteptăm de la cineva vreun îndemn (scris, exprimat) de a preţui Scripura, acesta nu vine decât din partea Bisericii şi a Sfinţilor Părinţi care s-au ocupat de explicarea şi de apărarea ei secole întregi.

| milan9 a răspuns:

De la începutul creştinismului se ştie că în cazul foarte multor sărbători nici nu s-a dorit o corespondenţă exactă cu data la ca s-a întâmplat evenimentul.

PĂGÂNĂ ESTE CHIAR PRETENŢIA DE A COINCIDE EXACT DATELE, ca şi cand coincidenţa ar conferi ceva magic, vreo putere ceva... Dar creştinismul nu se gandeste la astfel de coincidenţe păgâne, superstiţioase şi superficiale!

Simpla dedicare şi "consfinţire" a unei zile în memoria unui eveniment sau persoana este MAI MULT DECÂT SUFICIENT...

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Bibliotecile întregi de cărţi ale Sfinţilor Părinţi, ale primilor episcopi ai Bisericii formează azi Sf.PREDANIE sau Sf. Tradiţie (foarte strictă, neschimbată pentru nici măcar un cuvânt de aproape 2000 de ani).

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Dacă vreun sectant în ipocrizia lui demonică nu recunoaşte identitatea şi UNICITATEA Bisericii, confirmate insistent de Hristos în tot Noul Testament, atunci nu are ABSOLUT NICI UN MOTIV să respecte Scriptura – apărută în INTERIORUL acelei unice Biserici!

| sublime89 a răspuns:

Asa poti sa-ti dai seama ce uniti sunt crestinii.

| ErrorFound a răspuns:

Dar nici in aceiasi religie nu este fixa data Pastelui. Unii spun ca este prima Duminica dupa luna plina (obicei pagan).
Ideea este ca exista mai multe feluri de a calcula data pastelui sifiecare religie si-a ales modul ei de a o calcula.

| anonim_4396 a răspuns (pentru ErrorFound):

Pai teoretic pastele crestin ar trebui sa fie echivalent cu saptamana anzimilor dupa cum scrie biblia, deci la nivel teoretic una din cele 2 parti ar avea dreptate, dar sincer nu stiu exact care si nici nu imi bat capul.

| PorumbRodica1965 a răspuns:

Aceste religii fac ceea ce vor, doar de dragul banilor, nu practica adevarul, se inchina la ce nu stiu, si sarbatoresc ce nu cunosc. Cuvantul paste inseamna eliberare, si dumnezeu i-a poruncit poporului evreu sa sarbatoreasca eliberarea lor de sub dominatia egipteana, in ziua in care au ajuns de cealalta parte a Marii Rosii- respectiv in anul 1514 i.e.n. in ziua de 14 Nissan. Si le-a poruncit ca in fiecare an la data demai sus (dupa calendarul evreiesc luna Nissan era de 28 de zile, si corespunde azi dupa calendarul Gregorian cu sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie ), iar data de 14 este dupa echinotiu de primavara prima luna plina. Isus facand parte din poporul evreu, si el a sarbatorit acest paste (sau eliberarea poporului din robia egipteana 0 Dar la ultimul paste sarbatorit de El. La Ierusalim era luna plina, cu aceea ocazie s-a intrunit cu apostolii a sarbatorit cu miel si azimii,( intro camera ascunsa, deoarece il urmareau sa-l omoare,)au cinat impreuna in acea seara de 13 nisan iar dupa apusul soarelui a instituit un nou legamant in baza jertfei lui de rascumparare. Cu aceea ocazie s-a terminat sarbatoarea pastelui evreiesc, iar Isus a dat porunca apostolilor sa sarbatoreasca moartea lui in fiecare an la 14 Nissan (avand corespondenta prima zi dupa echinotiu, cu luna plina, si dupa apusul Soarelui. Deci isus nu le-a zis sa sarbatoreasca invierea sa, ci moartea Sa, Pentru ca prin moartea sa de sacrificiu a platit pretulde rascumparare a omului din pacatul Adamic. Viata perfecta pierduta de Adam, numai cu viata perfecta, putea fi rascumparata. Nici un om de pe pamant nu putea face lucrul acesta pentru ca toti au pacatuit. Daca doresti citeste in Biblie Ioan 3:16; Ioan 17:3; Luca 22:10-22.Cine vrea sa faca ceea ce Dumnezeu pretinde, asculta de El si de cel pe care l-a trimis sa ne elibereze din pacat si din moarte adica Isus Cristos pe care Ioan cand l-a vazut a exclamat; Iata. El este Pastele nostru, care a venit sa ridice pacatul omenirii, (sau eliberatorul nostru ) daca ti-am scris prea mult scuze imi cer, daca doresti mai vorbim.

| dragos38 a răspuns (pentru PorumbRodica1965):

Corect raspuns Pastele nu inseamna invierea lui Iesus nu a inviat nimeni, pastele din punct de vedere al iudeiilor inseamna iesirea evreilor de sub robia egipteana cand au trecut marea rosie moise despartind cu toiagul(alta prostie)
cat despre antichitati iudaice scrise de Josephus el spune la sfarsitul lucrii sale despre antichitati iudaice pun aici capat lucrarii mele dupa ce am scris cartiile razboiul impotriva romaniilor Antichitatiile contin ''TRADITII ISTORICE,, de la crearea primului om se referea la (mitul biblic.Adam si Eva)ori arheologii au dscoperit un schelet de om datand de peste un milion de ani in ''africa''deci chiar Josephus recunoaste ca erau niste traditii istorice ale poporului sau/asa ca sectantiilor terminatii cu prostiile voastre despre inviere, minuni, e.t.c.asa ceva nu a existat.Iesus a fost un simplu om daca chiar a existat in realitate

| dragos38 a răspuns (pentru dragos38):

Deci cum fiecare tara isi are traditiile lor care fac parte din folclorul national cum este si la noi cu fat-frumos din tei, sau harp-alb asa au si iudeii folclorul lor. cat de penibil poti fi sa mai crezi in asemenea aberatii biblice.

| PorumbRodica1965 a răspuns (pentru dragos38):

Asculta, tinere, nu face tu educatie moral civica, nimanui, ca e penibil, ursuz, prost, fiecare este, asa cum l-a prins o clipa viata, nu poate gandi toata lumea ca tine, unii au nevoie sa cunoasca, un adevar absolut, altii se dezic de el, fiecare are dreptul la exprimare in ceea ce priveste credinta, sau necredinta intr-un dumnezeu, sau in mai multi, tu, daca ai intrat pe acest site, conformeazate, si cauta sa vezi ce vrei, sa informezi, sa impiedici informatia, sau nu ai cu cine vorbi, si ti-e frica de singuratate, ca ratacirea tie pe drum, nu stii ce vrei? Nu are nimic de-aface josefus cu evrei din vremea lui Moise ` 1513 i.e.n., cu exodul, cu egiptenii, el aici cu romanii din vremea lui, a scris si el istoria vremii, si ce a auzit, nu-l confunda pe nici un om cu Dumnezeu, intelepciunea umana este data de rusine in fata intelepciunii lui Dumnezeu,. Analizeaza-te, cui ii apartii! Ce Dumnezeu slujesti? Care este scopul vietii tale?

| dragos38 a răspuns (pentru PorumbRodica1965):

happy in nici un caz pe cel biblic nu-l slujesc pt.ca acolo nu se vb.de divinitate ci de zeii. eu am vrut doar sa atrag atentia unora probabil sectanti sa nu confunde divinitatea cu zeii,.am zis ca ma retrag de pe acest sait si acum chiar o fac gata nu-o sa mai deranjez nici un sectantraised eyebrows totusi cititi carti de stiinta daca vreti sa va apropiati cat de cat de divinitate.eu cre totusi ca divinitatea lucreaza prin oamenii de stiinta nu prin secte.

| dragos38 a răspuns:

Deutza126 eu recunosc ca nu am mai citit biblia multi ani, insa daca vrei sa afli ceva informatii legate de Sarbatorile Pastelui care nu are nici o legatura cu asa zisul Hristos cum ne spun popii, ar fi bine sa citesti Istoria razboiului Iudeiilor impotriva Romanilor, daca vei intra vreodata in posesia ei acolo, vei gasi ce insemnatate are pastele pentru iudeii, La iudei existau 3 secte saduchei, farizei si eseenii, toate aceste secte se inchina la zeii nu la D-zeu, si ei aduceau jertfe domnului adica lui Elohim in semn de respect sa nu-i pedepseasca e.t.c. eu ca crestin ortodox.(religie criminala care a omorat peste un miliard de oameni) sunt convins ca biblia pana la sfarsitul acestui sec.va ajunge acolo unde-i e locul langa legendele olimpului. Zeus a luat infatisarea unui om coborand pe pamant/daca ai citit legendele olimpului trebuie sa cunosti ceva, in biblie la fel domnul(elohim)a coborat pe pamant si-l cauta pe adam si amancat si toate prostiile/in legendele olimpului Zeus avea un fiu hercule/la fel si dumnezeul biblic avea un fiu mancalar tata Isus Hristos/

| AlexeHellsing a răspuns:

Datorită faptului că de multe ori calendarul s-a refăcut datorită erorilor calculate, deci multe Patriarhi au luat Paștele pe calendarul nou, alții pe calendarul vechi.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| RaduMD a răspuns:

Modalitatea de calcul a datei Pastelui este aceeasi peste tot. Este prima Duminica cu luna plina de dupa echinoctiul de primavara. Deosebirile apar din cauza raspunsului diferit la intrebarea "cand anume are loc echinoctiul de primavara?" In Biserica Romano-Catolica si in comunitatile ecleziale vestice se socoteste ca echinoctiul este pe 21/22 martie, potrivit actualului calendar adoptat de Papa Grigorie. Dar, in Bisericile Rasaritene (catolica, ortodoxa, etc) se socoteste conform cu mai vechiul calendar, aflat in intarziere de faza fata de actualul.

In concluzie, acest lucru nu are legatura atat cu religia, cat cu traditia diferita (in Apus fata de Rasarit) de a tine un calendar sau altul. Astfel, catolicii rasariteni sarbatoresc Pastile la aceeasi data cu ortodocsii. La randul lor, comunitatile (neo)protestante (acelea dintre ele care sarbatoresc Pastile) o fac, de regula, potrivit calendarului apusean.

| ovidius a răspuns:

Paştele Evreiesc (14 nisan) = celebrează ieşirea poporului iudeu din robia egiptenilor

Paştele Creştin = celebrează Învierea lui Iisus. Faptul că datele diferă e dat de modul diferit de a calcula + diferenţele dintre calendarul iulian şi cel gregorian
http://ro.wikipedia.org/wiki/Calendarul_gregorian
http://ro.wikipedia.org/wiki/Calendarul_iulian

| vicky14u a răspuns:

Referitor la dovezile privind existenţa sarbatorilor încă de la începutul creştinismului, iată că scrierile "Părinţilor apostolici" menţionează cinstirea unor sfinţi mucenici!
Deci, cu atât mai mult exista în vremea respectivă şi un eveniment în cinstea Învierii Mantuitorului Hristos!
Iar dacă în cinstea unui mucenic obişnuit exista o z ispeciala., cum oare n-ar fi existat o zi specială în cinstea Mântuitorului Hristos?

| vicky14u a răspuns:

Iată doar una dintre mărturiile din perioada celor contemporani cu apostolii:
„Noi am strâns osemintele lui ca un odor mai scump decât aurul şi decât pietrele scumpe şi le-am aşezat unde se cuvine; aici ne vom aduna cu bucurie şi Domnul ne va da nouă să sărbătorim ziua naşterii sale celei martirice, spre amintirea biruinţelor sale şi spre întărirea altor luptători." (Martiriul Sf. Policarp al Smirnei +155 d.Hr)
La rândul său, Noul Testament menţionează cinstea pe care apostolii o purtau evenimentului Învierii şi comemorării lui. Rezultă că "sfinţenia unor zile speciale" nu era o idee straina gândirii primilor creştini!

| vicky14u a răspuns:

Sărbătoarea nu este o simplă comemorare simbolică, astfel că fidelitatea corespondeţei calendaristice a datei mai putin conteaza!
Sărbătoarea instituie un timp sacru nicidecum prin coincidenta datei, ci prin confirmarea din partea Bisericii, prin dedicare unei anumite zile pentru un anumit eveniment!

| vicky14u a răspuns:

Sărbătoarea instituie un timp sacru prin sacramentelor încredinţate Bisericii (sfintele taine), prin lucrarea harului, a rugăciunii. este cazul foarte multor în care nu coincide neapărat data, nu doar cazul Naşterii Domnului sau Sfintelor Paşti…
Spre exemplu, încă de la începutul creştinismului, data cinstirii Paştelui Creştin (nu vorbim de cel iudaic!) s-a propus a se calcula după un anumit algoritm (deci nu s-a ţinut la "coincidenţa de dată")! Niciodată nu a corespuns cu cel iudaic! Acesta era şi scopul, să nu corespundă, să nu se suprapună!

| dragos38 a răspuns (pentru vicky14u):

Nu am timp sa-ti insir toate dovezile lui Leo Taxil daca te intereseaza Biblia Hazlie ''cauta si vei gasi'' ca doar chiar biblia spune chestea asta si contine 296 de pagini eu am alte treburi mai importante decat sa stau pe saitul acesta plin de sectantii care is cu capul in nori

| EllaLuna a răspuns:

Foarte buna intrebarea si sa stii ca nici eu nu inteleg de aceea nu prea acord importanta.O explicatie ar fi ca:aceasta zi este calculata dupa anumite criterii cum ar Biblia sau alte "repere" daca pot sa le spun asa.Iar calendarele ortodoxe si cele catolice nu sunt facute la un loc deci fiecare "citeste aceste repere" intr-un fel anume.Cel putin asa ma gandeam eu, dar explicatia poate fi alta.

| piercelizzy a răspuns:

Fiecare țara considera ca Iisus a înviat într-o zi diferita. De exemplu Israel nici nu crede ca Iisus a venit vreo data pe pământ.

| alemaria11 a răspuns:

Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să înţelegem două aspecte. În primul rând, în timpurile biblice ziua începea seara, după apusul soarelui, şi se încheia a doua zi, la apusul soarelui. Astfel, ziua începea seara şi se încheia seara următoare (Leviticul 23:32).
În al doilea rând, calendarul din timpurile biblice se deosebeşte de cel folosit în prezent. În Biblie, denumirea lunilor este diferită: martie şi aprilie se numesc adar şi nisan (Estera 3:7). La evrei, o lună calendaristică ţinea de la lună nouă la lună nouă. Ei celebrau Paştele în a 14-a zi a primei luni calendaristice, respectiv luna nisan (Leviticul 23:5; Numerele 28:16). Această zi, de 14 nisan, a fost chiar ziua în care romanii l-au omorât pe Domnul nostru Isus Cristos. El a murit după 1 545 de ani de la sărbătorirea primului Paşte. Într-adevăr, data de 14 nisan este deosebit de importantă!
Dar ce dată din calendarul nostru corespunde datei de 14 nisan? O putem afla printr-un calcul simplu. Ziua de 1 nisan este ziua în care luna nouă cea mai apropiată de echinocţiul de primăvară (care marchează începutul primăverii în emisfera nordică) se vede la Ierusalim la apusul soarelui. Numărând apoi 14 zile, ajungem la data de 14 nisan, dată la care, de regulă, este lună plină